SVJETSKA MODA

Uzbudljiv vikend u Parizu: Coperni, Loewe i Balenciaga podigli su najviše prašine!

Kolekcije u kojima smo uživali!

Pariški Tjedan mode bliži se kraju, a to znači da smo proteklog vikenda imali priliku uživati u nekoliko doista sjajnih kolekcija. Prenatrpan raspored, revija za revijom, sve to nije spriječilo vodeća svjetska modna i celebrity lica da uživaju u kolekcijama vodećih modnih dizajnera, a o čijim revijama se i dalje ne prestaje pričati, saznajte u nastavku!

Imate li društvene mreže, pratili Tjedan mode ili ne, video haljine u spreju sigurno vas nije zaobišao. Naime, pariški brend Coperni relativno je mlad, osnovan je ne tako davne 2013., a pokrenuli su ga Sébastien Meyer i Arnaud Vaillant. Da je riječ o jednom od najrelevantnijih mlađih brendova pokazali su recentnom revijom kada su kreirali haljinu na pisti i to uz pomoć spreja koji u dodiru s ljudskim tijelom postaje haljina. Ovakav pristup dizajnu podsjetio nas je na Alexandra McQueena i haljinu broj 13 iz kolekcije proljeće/ljeto 1999. kada su na pisti dva robota obojala haljinu. Ovaj povijesni trenutak za modu spomenutu haljinu učinio je muzejskim primjerkom, a Coperni se je istom i inspirirao za svoje viđenje sinergije modne i tehnologije. Coperni je ovim poteznom pokazao da se izdvaja od drugih, reviji pristupio na zanimljiv i drugačiji način te ostavio prostora svemu onome velikome što sada od ovog brenda očekujemo!

Jonathan Anderson pokazao je pravu nadrealnu Loewe priču, a mi moramo priznati da nam je ovo jedna od najboljih kolekcija pariškog Tjedna mode. Naime, koketiranje sa skulpturalnim detaljima, elementima porculana, pikseliziranim formatima i sl., donijeli su pravu modnu bajku koja otvara različite mogućnosti interpretacije pritom zadržavajući nekoliko zajedničkih niti, a to su unikatnost i jedinstvenost. Testirajući granice modne forme, Anderson vješto koketira između nadrealnog i nosivog te odjevni predmet zapravo pozicionira kao hodajuće umjetničko djelo. Kolekcijom se isprepliću krute forme čiji je niz isprekidan fluidnim dizajnerskim rješenjima, pa tako Loewe žena eksperimentira s tijelom te iskorištava sve njegove elemente. Ovo je zasigurno kolekcija koja modu čini maštovitim platnom kojem je samo nebo granica, stoga se svakoj novoj viziji ovog talentiranog dizajnera neizmjerno veselimo!

Demna i Balenciaga znaju napraviti show, show koji doduše graniči s bizarnim, ali show o kojem se priča. Za početak, reviju je otvorio kontroverzni Kanye West, a kolekcija simboličkog imena ‘The Mud Show’ održana je upravo u blatu. Apokaliptična scenografija, karakteran hod modela, u kombinaciji s odjećom koja je klasično isparana i prenaglašena, sve skupa ostavili su dojam. Demna je ovom kolekcijom napravio hommage samome sebi, a to nam potvrđuju i očekivane oversized siluete, bomber jakne, haljine načinjene od različitih elemenata... Sagledamo li isključivo odjevne predmete, kolekcija nije ponudila ništa wow i kako bi se reklo, uglavnom je sve ‘već viđeno’, ali Balenciaga kao jedan od najpopularnijih brendova današnjice, to si može dopustiti jer svoju publiku ima, a element performansa, u ovo slučaju blatne piste i oku neugodne scenografije, jako dobro je zaokružio cijelu šok priču.

Za razliku od Balenciage, Valentino nas je odveo u neku drugi modni svijet, onaj u kojem glavnu riječ vodi estetika lijepog. Ipak je ‘lijepo’ u oku promatrača, Pierpaolo Piccioli Valentino vodi u pravcu koji ne nailazi na kritiku. Kroz čak 48 lookova, pistom su se izmjenjivale razne boje, pa tako smo mogli uživati u nekoliko nijansi nude kolorita, a uslijedilo je onaj vibrantni koji je kolekciji podario dašak eklektičnosti, ali na elegantan i profinjen način. Ovog puta Piccioli odlučio se je za nešto jaču implementaciju logotipa na odjevne predmete, a trenutak u kojem su modeli imali pokriveno lice tim istim logom koji se je odlično stapao s ostatkom odjevnih predmeta, odvažna je nota kolekcije koja nije prošla nezapaženo. Isto tako, elegancija je isprepletena s disko komadima baš što su perje ili šljokice, a nisu izostali niti prepoznatljivi grandiozni plaštevi.Sve su svemu, melem za oči!

Foto: Youtube, Instagram
Objavljeno: 03.10.2022. u 13:56

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p