SVJETSKA MODA

Vera Wang, Sally LaPointe, Oscar de la Renta i Proenza Schouler donose zanimljive modne priče

Nastavak sjajnih kolekcija!

Sredina njujorškog tjedna mode donijela je poznata imena koja niti ovog puta nisu razočarala sjajnim kolekcijama, a posebna pažnja bila je usmjerena ka Veri Wang. Naime, poznata dizajnerica nakon dvije godine izbivanja s tjedna mode vratila se odličnom kolekcijom proslavivši tridesetu godišnjicu rada i djelovanja. Osim Wang, jučerašnje revije protekle su u znaku imena kao što su Sally LaPointe, Oscar de la Renta i Proenza Schouler, a ako je suditi po viđenom omiljeni tailoring, boje, ali i minimalizam vladat će narednim mjesecima!

VERA WANG

Nakon što dvije godine nije predstavila kolekciju na tjednu mode, Wang se ovog puta vraća s dvije velike stvari, proslavom tridesete obljetnice rada i sjajnom kolekcijom. Prepoznatljiva estetika na koju smo navikli, korištenje tamnih nijansi s tek pokojim izletom u nešto svjetlije boje, pokazatelj je da Wang ostaje dosljedna dizajnerskom potpisu koji voli pomaknuti minimalizam u kombinaciji sa zanimljivom dekonstrukcijom. Recentna kolekcija ovog puta nije ponudila vjenčanice, ali zato je ponudila velik spektar zanimljivih silueta. Naime, ono što ova dizajnerica posebno njeguje sinergija je moderne žene s ‘pomaknutom’ estetikom koja iskače iz apsolutno svih kalupa pritom ne ostavljajući puno toga nedorečenim. Prilagođeni tailoring prisutan je na potpuno drugačiji način u vidu sakoa koji koketiraju s donjim rubljem kao okosnicom seksepila, ali ipak u cjelini tvore interesantan dizajn savršen za sve one koji ne vole pravila. Najočekivaniji komadi večeri, večernje haljine, dolaze s nešto romantičnijim prizvukom kojem doprinose čipkasti elementi, lagani i fluidni slojevi koji ne zadiru previše u naglašavanje ženstvenosti, već ostaju u međuprostoru minimalističke dekonstrukcije s pokojim akcentom na volumen i zanimljivost materijala.SALLY LAPOINTE

Sally LaPointe ovog puta fokus stavlja na boje, udobnost i oversized modele, ali i naglašavanje struka. Korištenjem jarkih vibrantnih nijansi među kojim glavnu riječ vodi narančasta, LaPointe želi naglasiti uspješnu, dominantu ženu koja je slobodna i moćna. Iako smo zapravo navikli da se ‘moćno’ odijevanje manifestira nešto zagasitijim nijansama, ovog puta ‘power suits’ dolaze u potpuno novom ruhu koji savršeno opisuje mladu ženu koja želi i može iznijeti modnu zaigranost na ozbiljan i poslovan način. Poigravanje s prozirnim teksturama i slojevima izgleda odlično na pisti no poželimo li tako nešto nositi u realnim situacijama susresti ćemo se s problemom praktičnosti i izvedivosti, ali s one dizajnerske stane radi se o punom pogotku. Korištenjem nosivih materijala kao što su lagani kašmir ili vuna stvorio se je odličan poligon za manipuliranje visokom modom koja se rapidno približava streetstyleu. Printovima koje nalazimo u pastelnim tonovima, jednostavnom dekonstrukcijom, udobnim layeringom… LaPointe definitivno zadire u prihvatljivu modnu sferu, pa ne sumnjamo da je otvorila dobar put ka svima onima koji njeguju estetiku jednostavnih linija, upečatljivih tonova i nepogrješive elegancije.


OSCAR DE LA RENTA

Glamurozne haljine, sakoi, kratke hlače, kaftani... samo su neki od elemenata koje pronalazimo u najnovijoj Oscar de la Renta kolekciji. Dizajneri Laura Kim i Fernando Garcia inspiraciju su pronašli u latinoameričkoj kulturi iz čije osobnosti vješto preuzimaju fluidnu konstrukciju i neodoljivu zaigranost koja simbolizira veseo duh. Upravo ta crta prožima se cijelom kolekcijom izuzmemo li standardne glamurozne modele dostojne crvenog tepiha. Onaj ležerniji dio kolekcije vrlo vjerodostojno predstavlja svu ljepotu, savršenost i nesavršenost ženskog tijela te čini sjajan koncept besprijekorno izvršene vizije De la Renta žene. Precizno izvedene večernje haljine dolaze s naglašenim detaljima u vidu mašni ili predimenzioniranih detalja koji ipak ne preuzimaju modnu priču te je fokus i dalje ostaje na jednostavnosti. Posebna pažnja posvećena je floralnim printovima koji se mogu pronaći na različitim komadima te su svojevrsna poveznica dvije strane kolekcije. Kim i Garcia pogodili su savršenu sredinu svega onog što Oscar de la Renta danas predstavlja te donijeli komade koji će zadovoljiti apsolutno sve modne apetite.


PROENZA SCHOULER 

Kako iskoristiti dobro znani tailoring, a pritom izbjeći uniformiranost i već viđen izgled? Pojam s kojim se danas modni svijet naveliko razmeće polako postaje uobičajen i očekivan, ali Jack McCollough i Lazaro Hernandez, dizajneri koji se kriju iz brend Proenza Schouler uspjeli su uhvatiti nit koja recentnu kolekciju čini jednostavnom, ali tako specifičnom. Ovdje nećete naići na sumanutu i nenosivu dekonstrukciju niti na korištenje posebno zanimljivih materijala, ali klasika u kombinaciji s drugačije modeliranim krojevima nosi interesantan potpis definitivno vrijedan svakog trenutka pažnje. Inspirirani ženama koje drže sve konce u svojim rukama, ovaj duo naglasak stavlja na ženstvenost putem upečatljivih printova, strateških proreza te naglašavanjem ključnih dijelova. Iako prikazuje poslovnu uniformu, ova kolekcija daleko je od uniformiranosti jer ostavlja dovoljno prostora za kreativno razmišljanje i plivanje u specifičnim modnim izričajima.

Foto: Getty Images
Objavljeno: 11.09.2019. u 11:34

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p