SVJETSKA MODA

Virginie Viard nova je kreativna dizajnerica kuće Chanel

Dugogodišnja Lagerfeldova desna ruka na zasluženoj poziciji
Nakon što je jučer svijet ožalostila vijest kako nas je u 85. godini života napustio veliki Karl Lagerfeld, krenule su masovne špekulacije tko će preuzeti njegovo mjesto u kući Chanel.

Za neke iznenađujuće, a za one iskrene poznavatelje modne industrije i više no dobra vijest, na mjesto glavne kreativne dizajnerice Chanela došla je Virginie Viard. Ona je više od trideset godina surađivala s Lagerfeldom, zajedničkim snagama stvarali su nevjerojatne kolekcije koje su obilježile modni svijet zauvijek te zasigurno najbolje poznaje srž brenda. U službenom priopćenju poznate modne kuće, naslijeđe Gabrielle Chanel i Karla Lagerfelda nastavit će osoba koja je to najviše zaslužila i koja će vjerodostojno očuvati modne kodove kuće u godinama koje slijede.

Godinama, ma desetljećima špekuliralo se o tome koji će dizajner naslijediti Lagerfeldovo mjesto. Poznata imena poput Marca Jacobsa, Albera Elbaza, Haider Ackermanna te Hedija Slimanea bila su u najužem izboru, a za neke od njih je i sam Lagerfeld najavljivao potencijalnu mogućnost za preuzimanje kuće. Ipak, danas je Alain Wertheimer, CEO Chanela, putem službenog priopćenja, izrazio sućut za divnim prijateljem i izrazito talentiranim dizajnerom te obznanio kako će njegov rad nastaviti Virginie Viard. Ona je bila ta koja je na posljednjoj reviji Chanela, po prvi put u izostanku Karla, zatvorila reviju te svijet poslala jasnu poruku. Trendovsko ponašanje najvećih modnih kuća pri angažiranju velikih celebrity dizajnera kako bi potaknuli profit i pridružili se popularnom mišljenju, još jedanput nije odigralo ključnu ulogu pa je tako Chanel jedna od rijetkih kuća danas koja je izričito vjerna vlastitim modnim kodovima te stoji na čvrstim temeljima.1987. godine Virginie je po prvi put započela s radom u Chanelu kao stažistica, četiri godine nakon što je Lagerfeld postao kreativni direktor. Za njim je otišla i u kuću Chloé, a potom se vratila u Chanel kao koordinatorica haute couture kolekcija te pret-a-porter kolekcija. Nedavno je na Netflixu izašao dokumentarac o Chanelu, a Lagerfeld je za Viard imao samo riječi hvale. Nazvao ju je svojom desnom rukom i najvažnijom osobom u Chanelu bez koje on jednostavno ne želi raditi. A u svijetu luksuzne mode, gdje se vrtoglave brojke zarade više nalikuju na telefonske brojeve negoli na iznose, odabir osobe koja će preuzeti jednu od najuspješnijih i najunosnijih kuća u povijesti, predstavlja ključni trenutak.

Slično situaciji koja se dogodila s nenadanom smrću još jednog velikana, Alexandera McQueena kojeg je zamijenila njegova desna ruka Sarah Burton, dotad relativno nepoznato dizajnersko ime koje je djelovalo iz sjene, Viard je svoj modni pedigre zaradila s dugogodišnjim iskustvom i velikim talentom, bez obzira što je javnosti njeno ime donekle novo. Za razliku od brojnih “celebrity” dizajnera čiji novi angažmani za brend predstavljaju hitri plus na računu i neizbježni ali vrlo brzo hlapljivi hype, Karl je prvi bio izričito jasan da svojim radom ne želi podilaziti marketinškim stručnjacima. Svojedobno su četiri osobe činile glavni kreativni tim Chanela: Lagerfeld, Viard te Bruno Pavlovsky i Eric Pfrunder koji su stvarali ono što su oni smatrali da je najbolje što mogu učiniti, a takav stav očekuje se i od Viard. S druge strane, Karlova posljednja kolekcija za Fendi prikazat će se na milanskom tjednu mode i bit će hommage preminulom dizajneru, no se još uvijek nije poznatno tko će ga naslijediti u toj kući.
Foto: Getty Images
Objavljeno: 20.02.2019. u 11:22

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p