SVJETSKA MODA

Vizija couture mode kuće Valentino ulijeva nadu u budućnost

Haute couture kolekcija koja je rasplakala Naomi Campbell i Celine Dion
O ovosezonskom couture tjednu moglo bi se raspravljati na dugo i široko počevši s baš svakom prikazanom kolekcijom pa do dizajnera, internih saznanja o poslovanju i slično. No, vjerojatno najzamjetniji je odnos koji svaki dizajner poimenice ima s kućom za koju dizajnira. Lajt motiv već nekoliko sezona je sjedinjenje haute couturea sa suvremenim pristupom u nastojanju da couture postane što bliži, jasniji i opipljiviji široj publici i novijim generacijama. I dok Dior odnosno Maria Grazia Chiuri tvrde kako i jedna obična T-shirt majica može biti couture, postoje dizajneri poput Pierpaola Picciolija čiji je pristup kući Valentino i njenim modnim kodovima rezultirao kolekcijom o kojoj, zasluženo, svi pričaju s oduševljenjem.

Piccioli je nametnuo te ujedno i dao odgovor na pitanje kako couture učiniti relevantnim u vremenu u kojem živimo bez ugrožavanja istinskih kodova modne kuće. „Volim klasičnu visoku modu, ne volim miješati modernitet u nju. Stoga, da bih promijenio visoku modu, morate promijeniti nju samu, a ne modne kodove“, izjavio je Piccioli kad su ga upitali o novoj kolekciji. Naime, dizajner je predstavio sjajnu novu kolekciju, ali i nametnuto potpuno novo gledište na visoku modu odnosno couture onog trenutka kad je odabirom modela odlučio izmijeniti već odigranu povijest. Pitanje rasizma u modnoj industriji aktualno je od davnina, ali iako danas imamo puno više prostora za različitost i multikulturalnost, svijet visoke mode, povijesno gledajući, stvoren je isključivo za visoku klasu i aristokrate koji su striktno bili bijelci. Slično je bilo i u umjetnosti te ostalim sferama života i to je dio ljudske povijesti koji se nikako ne može promijeniti. No, možete li zamisliti kako bi izgledalo kad bi takvi stereotipi haute couturea potpuno nestali?


Upravo je to vizija Picciolija i budućnosti Valentina. Služeći se vibrantnim bojama i cvjetnim uzorkom, predstavio je 65 looka inspiriranih razdobljem renesanse. Poput kakve vrtne zabave iz nekih zaboravljenih vremena dok je povijesnim prostorijama Hôtel de Rothschilda odzvanjala melankolična melodija pod palicom Michela Gaubreta, model za modelom koji su predstavljeni bili su sve intrigantniji i kompleksniji. Više od 600 sati utrošeno je haljine poput one u kojoj je prošetala Kaia Gerber izrađenoj od organdi svile i prekrivenom s više od šest kila šljokica i to je razlog za sebe zašto je couture moda čarobna. Kolekcije poput ove možete gledati u nedogled i proučavati svaki model satima i baš svaki put otkriti nešto novo što izdvaja artisan tehniku iznad svake druge. U pitanju nisu samo haljine, što je Piccioli dokazao s nekoliko primjeraka kaputa i hlača čiji su kroj, tekstura te kombinacija materijala i boja besprijekorni. No ono što je izdvojilo Valentino kolekciju od drugih jest vizija novog poglavlja couture čiji je temelj, naizgled isti, prodrman iz temelja.


Jučerašnju kolekciju prošetalo je više od 40 djevojaka koje nisu bjelkinje, a najviše pažnju otela je fenomenalna i vidno emocionalna Naomi Campbell koja je nakon gotovo 14 godina još jedanput zatvorila reviju poznate kuće. U dugoj crnoj providnoj haljini od taffete s gusto nabranim volanima i širokim rukavima primjereno nazvana "Black Dalia", Naomi se pridružili ostatku modela i pozirala publici za fotografiju koja sažeto priča novu viziju kuće Valentino. Inkluzivnost i različitost pojmovi su s kojima se prvi put ne susrećemo niti je ovo prva revija u kojoj je bilo moguće vidjeti crne modele kako dominiraju pistom, ali je ovo jedan od rijetkih primjeraka kad se ovaj zaokret ne čini učinjenim na silu i uz korak s trendovima industrije nego istinskim zagovorom kako povijest možda ne možemo promijeniti, ali zasigurno možemo vidjeti koliko je ljepša mogla biti. Pierpaolo Piccioli najbolje je to sažeo jednostavnom fotografijom svog ateljea i jednom povijesnom rečenicom "I have a dream..." i time nagovijestio itekako svijetlu budućnost.


Foto: Getty Images, Corey Tenold, Youtube
Objavljeno: 24.01.2019. u 13:12

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p