SVJETSKA MODA

Vizija Dior žene kao ultimativni hommage ženskoj snazi i ljepoti

Možete li zamisliti svijet kojim vladaju žene?

Otkako je preuzela kreativno vodstvo kuće Dior, Maria Grazia Chiuri odlučila je učiniti svojom misijom da sa svakom novom kolekcijom propagira prava žena. U nekim kolekcijama to joj je uspijevalo više, u nekima manje jer dok joj jedni prigovaraju kako njena kreativna vizija nije dovoljno dobra za jednu takvu povijesnu kuću, drugi je naveliko hvale i velikodušno iščekuju svaku novu kolekciju. No treba priznati kako na svaku novu kolekciju baš nitko ne uspijeva ostati ravnodušan. A jučer je u Parizu, nakon muškog tjedna mode, i službeno započeo tjedan visoke mode. Novu sezonu otvorile su kuće poput Schiaparelli i Iris Van Herpen, ali sve oči i ovog puta bile su uprte u muzej Rodin i Dior.

Prije nekoliko tjedana službeno je najavljena suradnja između Diora i poznate umjetnice i feministkinje Judy Chicago koja je dobila priliku osmisliti set nove haute couture kolekcije. Judy je američka umjetnica koja je najveću popularnost uživala sedamdesetih godina zahvaljujući i više no zanimljivim umjetničkim instalacijama. Svoj profesionalni ali i privatni život posvetila je promicanju prava žena i ravnopravnosti i na iznimno kreativan način iznova uspijevala prenijeti svoju poruku javnosti. Za modne kuće poput Dior, posebice otkako iza nje stoje Maria Grazia Chiuri i Kim Jones, ovakva suradnja nije iznenađujuća, no itekako je zanimljiva.

Naime, Judy Chicago najviše prašine digla je instalacijom “The Dinner Party” čija je glavna misao bila izdvojiti ulogu žene kroz povijest i kulturu rekreirajući pomno osmišljen blagovaonski stol koji je okupio brojne kultne i snažne žene poput Virginije Wolf i Boadiceja dok su ispred njih, na ručno oslikanim tanjurima, servirane visoko stilizirane vulve. S druge strane, prva je osnovala ženske studije na fakultetu u Kaliforniji, potaknula iskreni razgovor o ravnopravnosti i pozabavila se pojmom "toxic masculinity". Za ono vrijeme radikalna, njeni pothvati i razmišljanja danas su nezaobilazni, pa je bilo pitanje vremena tko će i kada iskoristiti viziju i rad Judy Chicago...


Judy Chicago "The Dinner Party", 1974.-79.

Projekt sjedinjen pod imenom “The Female Divine” sjajan je dodatak umjetničkoj ostavštini Judy Chicago koja je ovog puta, na daleko suptilniji način, progovorila o ravnopravnosti, društvenim ulogama te nikad većoj razdijeljenosti koja trenutno vlada našom svakodnevicom. Ovog puta je za Dior Haute Couture kolekciju odlučila Musée Rodin presvući u bijeloj tkanini i pretvoriti ga u golemu figuru božice. Pistu je prekrila golemim ručno satkanim tepihom kroz koji se provlači uzorak cvijeća, a kroz čitav prostor obješeni su golemi ručno izrađeni natpisi poput “What If Women Ruled The World?” i “Would Men And Women Be Equal?”. Kao cjelina, prostor podsjeća prepoznatljiv motiv vulve, a vizija je jedna: žena je božica i tako se treba držati.

Chiuri i Chicago uspjele su objediniti vlastita promišljanja u jedno i predstaviti ultimativnu viziju suvremene žene, barem kad je u pitanju sveukupni dojam performansa. Naime, Chiuri je dizajnerica koja uspješno sjedinjuje kreativnu viziju s komercijalnim aspektom modne industrije. Pitanje feminizma provlači se već dugi niz godina kroz brojne kolekcije različitih dizajnera, no rijetki su uspjeli napraviti simbiozu društvene problematike, modnog dizajna te prodaje. Chiuri je postala majstor u tome.

Tehnika pletenja i kukičanja kao i sveprisutni motiv božice prožeti su čitavom novom kolekcijom zahvaljujući Judy Chicago, a svaki look koji je prošetao pistom fluidan je, istovremeno neodoljivo jednostavan i kompleksan i s fokusom na žensko tijelo i kretanje. Zagasit kolorit zemljanih tonova naglašen je zlatnim detaljima poput remenja, nakita i tijara u kosi kao ultimativni hommage ženama koje vladaju. Ipak, iako su misao te želja dizajnerica jasne, kolekcija i dalje podilazi standardnim idealima ljepote i prikazuje istu s tek jednim, već iznova viđenim licem koje u svijetu novih pravila mora postati tek jedno od mnogobrojnih. Poneki naizgled maskulini komad i jasni natpisi nisu dovoljni kako bi propagirali poruku kolekcije koja će, bez obzira na komentare struke, i dalje dospijeti na listu najpoželjnijh, no zato je Maria Grazia Chiuri i dalje na čelu Diora, a Dior snažan postmoderni alat u svijetu iskrivljenih načela.


Foto: PR, Wikipedia, Gettz Images
Objavljeno: 20.01.2020. u 16:08

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p