SVJETSKA MODA

Vole li muškarci samo plava odijela?

Proljeće/ljeto 2013.: Dries Van Noten, Lanvin, Hermes i Dior Homme
-->

Notorna činjenica o predvidljivosti muške mode i dalje je nezamjenjiv faktor pri procjeni novih muških kolekcija koje smo vidjeli u Milanu i Parizu. Uz poneku iznimku u vidu kuća Carven, Etro, Miharayasuhiro i Thom Browne, većina dizajnera i dalje ostaje vjerna klasičnom tamnoplavom odijelu na jednoredno i dvoredno kopčanje, slim silueti kao vodećem kroju posljednjih godina i snažnoj cipeli koja uvijek pronađe svog kupca.

Dries Van Noten

Kao jedan od najboljih u generaciji, belgijski modni virtuoz Dries Van Noten iz sezone u sezonu osvaja širok krug onih koji procjenjuju njegovu kvalitetu. Lani se tražio na polu puta između Franka Zappe i Oscara Wildea, a sljedećeg nas proljeća vodi na tankoćutni put kamuflažom kao standardnim dijelom muške odjevne povijesti. Maskirni uzorak provučen je kroz mnoge odjevne komade i to na prilično neočekivan način - bilo kao detalj na vestama ili kao ispis na košuljama, jasno je kako Van Noten želi mijenjati muškarca kojeg odijeva i to će mu vjerojatno poći za rukom.

Hermes

Estetski različita od Belgijanca jest Véronique Nichanian, žena koja potpisuje kolekcije francuske modne kuće Hermes. Mnogo utilitarnija i spremna na dobre prodajne rezultate, odlučila se za provjerenu formulu - odijelo plave boje stavlja u prvi plan dok ostatak kolekcije puni izvrsnim sivom, neon žutom i limetom koje odjeći daju bogat izgled. Kao da nas želi odvesti u neko od mondenih ljetovališta francuske rivijere, Veronique solidno nastavlja izgrađivati muški odjel Hermesa, ali uz dozu nepotrebne suzdržanosti.

Lanvin

Suzdržani svakako nisu Alber Elbaz i Lucas Ossendrijver koji su prikazali jednu od boljih kolekcija za Lanvin. Bez imalo želje za naglašavanjem klasičnog muškog izgleda, poigrali su se materijalima, teksturama, siluetom i generalnim izgledom muškog ormara idućeg proljeća pri čemu su uspjeli nanovo izmisliti modernog muškarca koji se ne boji modnog eksperimentiranja. Na iznimno mršavim manekenima tako su lansirali jasnu viziju mješavine rock'n'rolla, urbanog promišljanja i futurističnih elemenata koja iskače iz mase predvidljivosti.

Dior Homme

Kris Van Assche, kao tihi radnik koji potpisuje Dior Homme, u potpunosti je umirio estetiku koju pretače u kolekcije nekad subverzivnog brenda kojeg je mijenjao Hedi Slimane. Bez imalo želje za dramatikom i uvođenjem radikalnih promjena, Dior Homme uz izvrsno krojenje ne nudi previše toga - muška uniforma u vidu klasičnog slim odijela i dalje je u prvome planu, kao i kompaktne jakne te uvijek solidne cipele bez kojih, budimo iskreni, rijetko koji poslovni muškarac može imati zaokružen look.

 

Marko Banjavčić

Objavljeno: 02.07.2012. u 20:21

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p