SVJETSKA MODA

Vremešne dame na velikom platnu

Advanced Style, dokumentarni film koji pokazuje kako stil ne blijedi s vremenom

Roza kosa, vatrene narančaste kovrče, turbani, srebrne lisice i ogromne sunčane naočale... Zvuči kao scenarij u kojem je glavna tema adolescentsko, stilsko eksperimentiranje, no, ovog puta se ne radi o ludoj mladosti, već o zreloj starosti, odnosno, damama u pozamašnim godinama, koje potvrđuju svoj izniman karakter kroz umjetnost mode. I premda nismo skloni favoriziranju, skrušeno priznajemo, sada već svima dobro znani modni blog, Advanced Style, definitivno je jedan od onih koji nam je najviše prirastao srcu.

Blog je to na kojem nećete pronaći fotografije vižlastih plavuša, instant trendsetera, još manje fotografije hipstera koji poziraju u 'pigeon toe' maniri. A svaki puta kada nam se čini kako street style postaje sve 'neprirodniji', zbog lijepih i mladih, koji se sve više sređuju samo kako bi bili viđeni, uslikani te 'zalijepljeni' na neku od internatskih stranica; hvala Bogu, postoji upravo Advanced Style, kojemu se okrećemo svaki puta kada se želimo podsjetiti što znači imati stila i odijevati se samo za sebe. 

Advanced Style započinje fotografom Arijem Sethom Cohenom, koji se na nagovor svoje bake, u ranim dvadesetima, odlučio preseliti u New York, u potrazi za inspiracijom. No, izgleda, da je inspiracija pronašla njega, i to u obliku susreta s jedinstvenim, vremešnim i snažnim ženama, koje su široke gradske avenije, svjesno ili nesvjesno, koristile poput osobnih modnih pista. Iznenađen njihovim osobnim stilom i samopouzdanjem, Cohen se isključivo fokusirao na dame koje su prigrlile svoju stariju dob, te inzistirao na njihovu poziranju za tada, tek nastajući modni blog, koji je kroz nastale fotografije, nastojao pomaknuti prevladavajuće predodžbe o godinama, ljepoti i stilu, svakodnevno servirane od strane medija i današnje kulture. Ono što je započelo kao blog, preraslo je u knjigu posvećenu njegovim muzama, a sada je knjiga 'prerasla' na veliko platno.

'Nikada nisam željela izgledati mlađe, željela sam izgledati sjajno!' Izjava je to bezvremenski elegantne Joyce Carpati, 80-ogodišnjakinje iz New Yorka, bivše zaposlenice Cosmopolitana i jedne od sedam glamuroznih žena u dobi iznad šezdeset godina, koje se pojavljuju u  istoimenome novome dokumentarcu, pod redateljskom palicom Line Plioplyte, koji je jučer doživio svoju Londonsku premijeru. Otmjena Jackie, bivša plesačica u legendarnom kazalištu Apollo u Harlemu; Djetinjasta Ilona, koja u svojoj 93. godini i dalje nastupa u kabaretskoj predstavi i nosi crvene trepavice izrađene od vlastite kose; Elegantna i dostojanstvena Joyce; Živopisna vlasnica butika, Lynn; Filozofski performer, Deborah i biciklistički entuzijast, Tziporah - čine jedan zaista šarmantan, te suvišno za reći, chic postav ovog dokumentarnog filma.

Film portretira živote spomenutih vitalnih žena, u dobi od šezdeset i dvije do devedeset i pet godina, koje se kreću gradom u svojim pomno izabranim modnim kombinacijama. One su smiješne, kreativne, umjetnički nastrojene, muzikalne, a iz njih pršti Joie de vivre - a uza sve to su, naravno, fenomenalno odjevene. Neke su klasično elegantne u tamnoj profinjenoj odjeća s niskama bisera, dok druge vole slojeve vintage-a ili pak jarke printeve u duhu divljine Afrike. Bilo da rade, druže se, uživaju u obitelji ili njihovim novim ljubavima, pruža nam se uvid u njihove životne pozadine, podrijetlo i snagu prihvaćanja godina unatoč svim izazovima koje donose sa sobom. A bez obzira na njihov stil ili osobnost, sve imaju jedan zajednički, gotovo anarhični stav spram starenja, slobodno možemo reći, 'punk - rock' bunt, kojim odbijaju biti ignorirane ili nezapažene.

Advanced Style je film koji ne izaziva samo svijet mode i pitanje osobnog stila, već izaziva i osobnu percepciju vlastita starenja. U kulturi koja izjednačava starenja sa strahom, svaka od ovih žena, samouvjereno i s neskrivenom radošću, izaziva stereotipe ljepote i godina, svojim jedinstvenim stilom, a mnoge to čine s toliko puno života, da bi, vjerujemo, posramile i nas, mnogo, mnogo mlađe. Pravi su dokaz da život nakon šezdeset može biti zaista ispunjen, moderan i nevjerojatan! 

 

  

 

Ivana Franka Kolonić

photo: Advanced Style

 

Objavljeno: 07.05.2014. u 11:39

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p