SVJETSKA MODA

Zašto je Zarina žaba uvrijedila kupce?

Reakcije kupaca uzrokovale povlačenje Zarinog komada iz prodaje

Prošlo je nešto više od dvije godine otkako je španjolski modni brend Zara punio naslovnice zbog dječje majice sa žutom zvijezdom koja je postala centrom kontroverzi zbog navodno prevelike sličnosti s uniformom koju su Židovi nosili u koncentracijskim logorima. Naime, Inditexov se najpopularniji brend iznova našao na udaru kritika. 

Španjolski je modni brend prije svega nekoliko dana plasirao novu, limitiranu kolekciju za svoju liniju TRF. Šarena i vrlo upečatljiva kolekcija, koja nosi naziv Oil on Denim, okupila je troje španjolskih umjetnika koji su oslikali Zarine odjevne komade od trapera poput jakni, hlača i minica. No, upravo je jedna, samo naoko nevina, jeans mini suknja prouzrokovala lavine ogorčenih tweetova i primjedbi koje su zgroženi Zarini fanovi uputili stožeru popularnog modnog brenda. Ilustracije na spomenutoj suknji potpisuje španjolski umjetnik koji živi u Londonu Mario de Santiago, poznatiji kao Yimeisgreat. Upravo su njegova dva žapca, navodno, previše slična omraženom Internet memeu Pepe the Frogu. Žabac Pepe našao se na listi hate simbola 2016. godine, a tamo ga je uvrstila nevladina organizacija Anti-Defamation League (ADL) koja se bori  za ljudska prava i demokratske slobode te protiv rasizma i anti semitizma.

Nakon što je ADL žapca klasificirao kao "rasista i mrzitelja", oglasio se i njegov tvorac, američki umjetnik Matt Furie koji je objasnio kako Pepe the Frog nikada nije bio zamišljen kao zao lik već je, zbog svoje popularnosti, evoluirao u druge karaktere tijekom vremena (Sad frog, Smug frog, Feels frog i "You will never..." frog). ADL je objasnio kako nisu svi Pepeovi karakteri rasistički no unatoč tom objašnjenju mnogi ga i dalje smatraju negativcem. Zbog tog je imidža omraženog žapca, a i Internet prosvjeda, Zara odmah iz prodaje povukla traper suknju te je objavila objašnjenje umjetnika koji je naslikao žapca za limitiranu kolekciju poznatog brenda. Mario de Santiago je objasnio kako je "inspiracija došla od slike koju je na zidu s prijateljima naslikao prije par godina te da nema baš nikakve veze s omraženim žapcem". Kako je Zara dosad imala već nekoliko slučajeva s "uvredljivim" odjevnim predmetima, minicu je odmah povukla kako bi čim prije zaustavila raspravu oko spornog komada ne želeći da negativan imidž Pepe the Froga našteti imidžu brenda koji izvrsno kotira na Forbesovoj listi. 

T.L.
Foto: ZARA, Screenshot YouTube

Objavljeno: 20.04.2017. u 09:29

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p