SVJETSKA MODA

Završio je couture Tjedan mode, a ovo su kolekcije o kojima se ne prestaje pričati!

Zanimljive revije koje su podigle prašinu!

Od trenutka u kojem je moda kao pojava nadišla pojam pukog odijevanja, odnosno funkcionalne potrebe pokrivanja tijela, vode se polemike o tome je li riječ o umjetnosti ili ne. Tako se brojni teoretičari mode i dalje ne mogu dogovoriti o čemu je zapravo riječ, ali složni su utoliko što moda u određenim elementima doista koketira s umjetničkim izražajem, a koncept couturea tu je kako bi nas na to konstantno podsjećao.

Iako posljednjih dekada niti couture nije što je nekad bio, i dalje je riječ o konceptu kojem se divimo. Dizajneri koji nisu podlegli modernizaciji, već ovom vidu visoke mode pristupaju na ‘old school’ način, vrijedni su svake pažnje jer unatoč svemu valja imati da umu da couture ne smije biti produžena, nešto kičavija ruka prêt-à-porter kolekcija, već pogled u modu koja veliča umjetnost ručnog rada, preciznosti i posvećenosti! Upravo zato, sada kada je Tjedan visoke mode iza nas, izdvojili smo nekoliko kolekcija koje su ga obilježile!

Schiaparelli

Kreativni direktor brenda, Daniel Roseberry, recentnom couture kolekcijom definitivno je upisao svoje ime visoko na listu dizajnera koji pomiču granice mode na pravi način. Upravo je čuvena modna kuća Schiaparelli spektakularnom revijom otvorila Tjedan visoke mode, a impresivni komadi svakim novim izlaskom nailazili su na još veće oduševljenje. Roseberry je couture priči pristupio na tradicionalan, izvorni način i tako pokazao kolekciju koja je priča ze sebe, futuristička bajka koja se izvrsno snalazi u elementima couture forme. Inspiriran filmovima kao što su Interstellar, Dina, Dolazak i Prometej, Roseberry se koristi crnim, bijelim i zlatnim koloritom koji se savršeno uklopio u dinamične, fetiširane konstrukcije ideje. Roseberry je ovom kolekcijom pokazao konciznost i smislenost, ali i provokaciju koja otvara dovoljno veliko polje za vlastitu interpretaciju i poimanje kolekcije koja je bez imalo razmišljanja highlight ovogodišnjeg Tjedna visoke mode!

Chanel

Virginie Viard priredila je show o kojem se ne prestaje pričati. Naime, Charlotte Casiraghi na konju otvara reviju u kultnoj jakni od tvida i daje naslutiti kako je riječ o još jednoj klasičnoj Chanel modnoj priči. Ipak, upravo to je priča koju zaljubljenici u modu i žele vidjeti jer Chanel je modni gigant za sebe čija klasika i prepoznatljiv modni kod nikad ne dosade, već naprotiv - podsjećaju na neodoljivo odvažnu ženstvenu estetiku. Viard se je poigrala i geometrijskim oblicima, jasnom siluetom i detaljima koji predstavljaju odličan kontrast jednostavnijim krojačkim formama. Ova kolekcija možda nije veliki izlazak iz zone komfora, ali njezina ljepota krije se u chanelovskoj bezvremenskoj eleganciji i preciznosti, modi koja nam pomalo eterično zaokuplja baš svu pažnju i haute couture viziji koju Chanel žena nosi u bilo kojoj prigodi!

Jean Paul Gaultier

Glenn Martens je apsolutno briljirao novom kolekcijom i pokazao kako na pravi način odati hommage. Naime, ovaj dizajner coutureu je dizajnerski pristupio slično kao i Roseberry, u smislu same izrade i priče, a kolekcijom je odao počast svim Gaultier ženama. Avangardna i drugačija, kruta, ali istovremeno vrlo fluidna, ova kolekcija pravi je pokazatelj couture biti, a vješto ispreplitanje različitih maestralnih Gaultier trenutaka uz pomoć igre bojama i materijalima daje naslutiti kako je Martensova vizija mode čista umjetnost. Uz Schiaparelli, ova kolekcija ukrala je baš svu pažnju, stoga u vremenima koja su pojela i zadnji atom kreativnost očito još uvijek ima dizajnera šireg pogleda koji su tu kako bi nas oduševili vizijama o kojima će se još puno pričati.

Foto: Instagram, Youtube
Objavljeno: 28.01.2022. u 12:13

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p