SVJETSKA MODA

Gorljive političke poruke na londonskoj pisti

London Fashion Week u znaku političkog aktivizma

Christopher Shannon

Umjetnost, filmska ili glazbena, pa tako i sfera mode (shvaćali ju kao umjetnost ili ne), uvijek su bili vezani uz politička pitanja. Koliko god se potonja ponekad mogla činiti banalnom, oduvijek je odjeća izravno ili neizravno progovarala o nekim širim tokovima povijesti odražavajući karakter društva, njegovih problema, patnji i težnji. Ili pak sreće i zadovoljstva i prosperiteta. No, u turbulentnim periodima povijesti kakvo je ovo u kojem danas živimo, prevrtljivo, nesigurno i ponekad obeshrabrujuće, ne čudi da političke poruke postaju eksplicitnije i gorljivije nego u vremenu mira kada društvo može spokojno uživati u ljepoti bez bremena pitanja: "Kako dalje?"

Na londonskom je Tjednu mode, koji je netom okončan, pista odražavala upravo tu atmosferu turbulentnih vremena kada čeznemo izraziti svoje sve veće nezadovoljstvo svaki puta kada za to imamo adekvatno platno. A moda je ovoga puta u Londonu poslužila kao glasnik aktivističkih poruka koje su odlučile progovoriti o svemu što nam zarobljava dušu u vremenu kada nam se, zbog nedostatka sigurnosti, čini kako jednostavno – stagniramo ili čak nazadujemo. Christopher Shannon na glave je svojih modela "instalirao" razderane zastave, a najviše je pozornosti privukla upravo poderana zastava Europske Unije uparena s majicom na kojoj znakovito stoje riječi "Loss International". Posve je to očita kritika međunarodnih odnosa i prošlogodišnjeg fijaska s Brexitom koji je pogodio većinu intelektualno superiornih, mlađih i liberalnijih Britanaca koji su smatrali kako je izlazak Otoka iz Unije loša i hirovita ideja. Nije prošlo niti nekoliko tjedana, a već su brojni požalili i tražili ponavljanje referenduma. No, očito je za ispravljanje takve odluke nemoguće stisnuti rewind.

Christopher Shannon

Charles Jeffrey

Charles Jeffrey se također okomio na trenutnu britansku politiku, a pista se tijekom njegove revije doimala poput šetnje alejom britanske povijesti. Od punka, razuzdanog kontra pokreta koji se rodio na Otoku, pa sve do surove i gramzive imperijalističke povijesti Britanije, Charles je publici predstavio izvrsni presjek svega onoga po čemu se Britanija pamti, a u sve je to umiješao tri gigantske papier-mâché figure. Nezgrapni trio grotesknih formi, od kojih je jedan bio iscrtan Union Jackom, prozvao je "boginjama". Kritičari su nastavili raspredati o tome što predstavljaju druge dvije amorfne figure kladeći se na eksploziju atomske bombe i izmet, no poruka sa zastavom bila je i više nego jasna – patriotizam je ovoj naciji oduvijek bila glavno božanstvo.

Charles Jeffrey

Matthew Miller

Matthew Miller je u svojoj prezentaciji bio ponešto suptilniji. Svoje je modele "naoružao" zastavama koje su nosili na kolcima, a lica im je obojio crvenom bojom koja je asocirala na krv koja im curi iz očiju niz obraze te preko usana. Na defileu su njegovi modeli hodali uzdignutih zastava u vrlo komornoj atmosferi. Sam je Miller kasnije izjavio kako je nastojao svojom revijom "predstaviti generaciju koja je produkt grozne politike zastrašivanja u vremenu koja dolazi poslije vremena istine". Japanski dizajner Mihara Yasuhiro londonskom je pistom pustio četu muškaraca koji su se doimali poput revolucionara, s beretkama na glavama, sinova kontra pokreta koji bi trebali stajati na drugoj strani političkih moćnika koji vladaju svijetom i kreiraju stanje straha.

Mihara Yasuhiro

 Kada seciramo angažiranost modnog svijeta po pitanju društvenih i političkih pitanja, možemo vrlo lako zaključiti kako već dugo nismo svjedočili toliko jakoj provali aktivizma na pisti toliko prestižnog modnog tjedna kao što je bio slučaj sada u Londonu. Očaj, nesigurnost, osjećaj sveopćeg potonuća, nazadovanje društva u svim aspektima postojanja, teror i stanje straha na svakom koraku, kako u medijima pa tako i stvarnosti, naveli su čovjeka da se izrazi kako god zna i umije, da ispisuje poruke nezadovoljstva i vrišti upomoć, kritizira i bori se. A kada to počnu činiti umjetnici, kreativne duše koje nalaze spokoj i smisao u ljepoti pa čak i isključenosti od standardnih pitanja koja muče puk, tada znate da dno nije toliko daleko.

Foto: Getty Images

Objavljeno: 12.01.2017. u 15:36

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p