SVJETSKA MODA

Žene koje su promijenile svijet 3. dio

I da, bile su plave!

Nakon uspješna dva dijela, odlučio sam zatvoriti konstrukciju žena koje su svojom pojavom, talentom i djelima promijenile svijet i zadale nove okvire ponašanja suvremenih djevojaka, ali i nešto starijih žena. Od klasičnih ljepotica zlatnog doba Hollywooda, preko šezdesetih i sedamdesetih godina 20.st do današnjih dana - djelovale su dame koje povijest moderna filma, glazbe ili mode ne smije i neće nikada zaboraviti.

Posljednjih trideset godina dolazi do liberalizacije poimanja tipične ženske ljepote koja se nalazi u otvorenim okvirima, ne prežući od krajnje drastičnih metoda dokazivanja. Ekstremne žene u ekstremnim trenucima promjena - zajednički je nazivnik za sve one plavuše koje su svoj obol dale od osamdesetih godina 20.stoljeća do današnjih dana.

Snaga medija dolazi do punog izražaja, prvenstveno kroz svakodnevno izvještavanje o djelima poznatih i slavnih, koji su, upravo povučeni općepoznatom Warholovom izrekom o pet minuta slave, odlučno iskoristili svoju prisutnost u domovima svakodnevnog čovjeka. Plakati i časopisi, mnogobrojne reklame (u Americi je najvažnije snimanje za PEPSI) te uzlet modnih biltena koji su odabrali svoje favorite među zvijezdama - stvorili su neku novu kulturu koja živi do današnjih dana.

Blondine, odnosno dame plave kose (ali nikako i pripadajućeg uma!) definirale su svijet. Jedna od njih je svakako kraljica popa Madonna koja se ne smije naći van liste osoba koje su svojom pojavom obilježile modernost, dodatno demokratizirajući svijet svojim (tada) ekstremnim djelovanjem.

1. Madonna

Kontroverzna žena. Svetica i kurva. Ukratko, moderna dama koja nas zabavlja od sada već davne 1981.

Rani počeci obilježeni prosječnim rezultatima nisu bili zadovoljavajući za ovu umjetnicu koja uvijek teži maksimalno perfektnom pristupu djelovanju koji ju je u koncu i izbacio na kartu suvremena svijeta.

Tada, početkom osamdesetih, javlja se grupa mladih umjetnica koje su stasale u prilično liberalnim građanskim slojevima čiji su stavovi dopuštali puštanje žena s puritanskog lanca pristojnosti.

Madonna, mlada i krajnje nadobudna te željna slave, svoj uspjehe doživljava od 1984. Like a virgin? Naravno. Koketno, šarmantno i nadasve kričavo - epiteti koji opisuju epidemiju popularnosti koja je, zahvativši Ameriku, vrlo lako prenesena na ostale krajeve svijeta.

Od djevojačkih tema do eksploatacije agresivne seksualnosti - Maddy je prošla sve tranzicije u maniru velikog David Bowiea. Nakon golemog uspjeha albuma TRUE BLUE, uslijedila je možda i najzanimljivija faza u kojoj je seks odigrao najveću ulogu. Tony Ward i video uradak za pjesmu  Justify my love ostat će zapisani kao najuspješnija eksploatacije primitivne ljudske strane koja nikad nije izgledala bolje.

Danas, nakon niza uspješnih albuma, redefiniranja religije i popularne glazbe osamdesetih, Madonna je ostala jedna i jedna, neponovljiva ikona koju će svi nadolazeći umjetnici barem probati kopirati.

2. Debbie Harry

Kao antipod Madonni, Debbie je pozicionirala svoj status na alternativnoj/rock sceni koja je bila gladna nove i svježe krvi, pogotovo nakon godina otrježnjenja od velikih ličnosti sedamdesetih koji su nekako, s alkoholom i drogama, pogubili svoju kreativnost. 

Vrckava, slatka i nonšalantna-gospođica Harry uvela je plesni ritam u umove mladih alternativaca koji su vrlo ubrzo zavoljeli njene izrazito ženstvene tekstove, uklopljene u izgled jedne vrlo seksipilne žene. Heart of Glass je pjesma koja obilježava početak osamdesetih i nagli razvoj urbanog NYC-a koji će svoje ikone znati cijeniti.

New look i mladenačka snaga volje neko će vrijeme konkurirati na svjetskoj sceni, ali s krajem pijanih i konfuznih osamdesetih stiže i njihov kraj.

3. Kate Moss, Gwen Stefani i pročišćene buntovne devedesete

Supermodeli? Kič? Eksploatacija poznatih manekenki? - sve je to došlo kraju sredinom devedesetih kada su zavladale neke druge, pomalo androgene žene, koje su svojim dječačko/djevojačkim izgledom i ponašanjem poharale svjetsku sceni.

Znam da Kate Moss nije tipična plavuša, već brineta, ali je svojedobno imala blond faze, dok je Gwen oduvijek bila simbol izrazito buntovne, ali istodobne krhke, plavuše koja je svojim glasom i romantičnim stihovima osvojila interes svjetske javnosti.

Rad za modnu kuću Calvin Klein otvorio je vrata mladoj Moss koja je zapažena na zračnoj luci, sasvim slučajno i krajnje jednostavno. Predstavljajući heroin chic , zapela je za oko mnogim moralistima koji su, brže bolje, napali njen angažman za većinu svjetski poznatih imena.

Očito povezani sa samih vrhom američke politike, uspjeli su nagovoriti i tadašnjeg predsjednika Clintona na javnu kritiku. Gospodin koji je varao svoju ženu s Monicom Lewinsky govori kako je Moss opasna po društvo?! Ironično, zar ne?

Gwen, kao agresivna žena i vokal grupe No Doubt, obilježila je povijest svojim pin up stilom kojeg obožavaju mnoge žene svijeta. Uvijek odlične frizure i crvenih usana, Stefani se nikad nije libila pokazati dobar stil i smisao za humor kojeg svima, pogotovo danas, fali.

4. Sienna Miller, Agyness Deyn, Lara Stone i ostale IT djevojke današnjice

Ima li na ovome svijetu nešto slađe od Sienne Miller? Vjerojatno ima, ali nisam previše objektivan dok govorim o njoj. Miller je imala sve. Bila je djevojka na svim važnim svjetskim naslovnicama, u krevetu ju je čekao Jude Law, a njeni filmovi nisu dobivali loše kritike. Ukratko, bila je IT djevojka.

Nakon 2007., njena karijera nekako stagnira, prvenstveno kroz modne časopise dobiva dobar PR, ali zato je njen odličan stil fascinacija mnogim djevojaka koje žive u imaginarnom svijetu modnih blogova.

Agy je donijela nešto novo na scenu. Fascinantni Jean Paul Gaultier, koji naprosto obožava plavuše, odlučio ju je angažirati u mnogim kampanjama, uključujući i onu za parfem MADAME. Svestrana, otvorena i izrazito draga, Deyn je postala IT manekenka suvremene modne piste, ali s relativnim pomakom ka fokusiranju na karakter. Moda je oduvijek bila njena strast, ne samo posao.

Natasha Poly, za koju bih i ubio, te Lara Stone manekenke su koje svojom fascinantnom pojavom jednostavno oduzimaju dah. Romantične, ali i mračne, prezentiraju djevojku današnjice koja je spremna za sve. Pa tako i mijenjati povijest u vremenima koja su sve samo ne laka.

Sigurno se pitate gdje je LADY GAGA? O njoj neki drugi puta. Ipak je ona relativno nova u ovom svijetu reality/instant zvijezda koje svojom pojavom sublimiraju sve postojeće. Dosadno, zar ne?

 

Marko Banjavčić

 

Objavljeno: 06.04.2010. u 10:33

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p