SVJETSKA MODA

Žene koje su promijenile svijet…

…i da, bile su plave!

 

Razmišljajući o ogromnom broju plavuša koje su stvarala modnu, filmsku ili glazbenu povijest, našao sam se u strašnoj dilemi kako napraviti dobru analizu te pritom ostati posve objektivan. Budući da mi je ta misija posve strana (barem u ovome slučaju!), odlučio sam se posvetiti ženama kojima se divim i za koje smatram kako su, svojom pojavom, stasom ili djelima, zadužile čitavo čovječanstvo.

1.       Dive zlatnog doba Hollywooda

Marlene Dietrich, glumica s kojom bih otvorio Pandorinu kutiju poznatih plavuša, možda i nije tipična plavuša kakvu danas, opterećeni raznim stereotipima, zamišljamo.

Žena rođena početkom dvadesetog stoljeća, obilježila je filmski svijet svojom ulogom u filmu PLAVI ANĐEO kojim je pokazala, osim odličnih nogu, i zavidan talent kakav se danas rijetko viđa.

Možda nije bila uvijek plava, ali je zato ostavila golem utisak na modnu industriju koja se tada tek razvijala.

Počupane obrve, njen zaštitni znak te valovita kosa i dramatično namazane usne bile su otrov za muškarce s početka dvadesetog stoljeća.

Obrve poput njenih često koristi modni genijalac Galliano u svojim kolekcijama kako bi naglasio pompoznost žena koja svojom pojavom oduzima dah.

Konzervativni svijet, pogotovo u razdoblju oporavka od Prvog svjetskog rata, nije bio spreman za Marlen. Nakon njena uspjeha, otvorila su se vrata mnogim ljepoticama koje će obilježiti zlatno doba Hollywooda.

No, govoriti o istinskoj femme fatale, a ne spomenuti famoznu Veronicu Lake bio bi grijeh.

Jedna od prvih pin-up djevojki, koja je svojom peek-a-boo frizurom obilježila razdoblje Drugog svjetskog rata(kosa koja prikriva jedno oko, lagano valovita), živjela je divlje, poput prave dive koja ne mari ni za koga.

Njena plava kosa, tajanstveno prebačena preko desna oka i senzualnost kojom je pristupala filmu-ostavili su traga na mnogim današnjim kreativcima koji svoje vizije pronalaze u tim, sada već davnim, vremenima.

Budući da je krajnje erotizirana Veronica brzo nestala sa scene, njeno je mjesto odlično popunila Lauren Bacall.

Glumica, koja je u svojim počecima bila model, osvanula je 1943 na naslovnici Harper's Bazaara! Da, dobro ste pročitali.

Lauren je bila jedna od prvih žena koja je svojom pojavom počela stvarati „kulturu poznatih" u kojoj se danas nalazimo.

Njen kasniji brak s Humphrey Bogartom je dodatno učvrstio njen status zvijezde zlatnog doba Hollywooda.

Uz bok najvećih zvijezdi tadašnje kinematografije moram spomenuti veličanstvenu Grace Kelly.

Oskarom nagrađena Grace, napisala je veliku životnu priču udavši se za princa Rainera III.

Uvijek krajnje elegantna, vrlo jednostavna i šarmantna, osvojila je čitav zapadni svijet kada je postala princeza Kneževine Monako.N

Njene haljine i način držanja primjer su kako je moderna bajka još uvijek moguća. Nažalost, bez sretnog završetka, budući je princeza izgubila život u automobilskoj nesreći, čime je filmski, ali i modni svijet ostao bez predvodnice modernog luksuza i kraljevskog života kakvog će nam kasnije utjeloviti princeza Diana.

U vrijeme najveće popularnosti gospođice Kelly, pojavila se još jedna mlada i krajnje talentirana plavuša.

Naravno, njeno ime je Marilyn Monroe. Gospođica, čija je pojava obilježila 20.stoljeće, ostat će zapamćena kao vrckava plavuša koja je svojim neospornim talentom i iznimnom pojavom zaludjela maštu muškaraca, ali i konzervativnih filmskih kritičara.

Briljantne uloge, zarazna pojava i izjave-sve su to obilježja žene koja je prva osvanula na naslovnici Playboya. Kada su ju upitali što je nosila na snimanju, odgovorila je vrlo decidirano - Chanel No.5.

Svjetska zvijezda, ali i modna ikona, Marilyn je završila svoj život navodnim samoubojstvom o kojem se još i danas vodi rasprava...

 

To be continued...

 

Marko Banjavčić

Objavljeno: 16.03.2010. u 10:17

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p