TRENDOVI

10 malih crnih haljina za sezonu jesen/zima 2013.

Od ateljea Coco Chanel do svake ženske garderobe
-->

Mala crna haljina sastavni je dio svakog ženskog ormara, klasik koji ne blijedi i komad kojem se uvijek okrećemo kada smo u nedoumici što odjenuti ili nam je jednostavno do minimalističkog modnog izričaja. Upravo zbog svoje univerzalnosti, koja nam dopušta da budemo decentne i elegantne, ali i otkačene uz pomoć nekih ludih modnih dodataka koji se divno stapaju uz neutralnu bazu, crna haljina komad je odjeće koji je usprkos brojnim trendovima opstao na sceni sve do danas.

Brojne cikličke promjene u modi nisu uzdrmale popularnost ove haljine, čiji se koncept danas često pripisuje Coco Chanel, legendarnoj dizajnerici koja je pomogla da mala crna haljina uđe u modni leksikon. Njena prva inkarnacija bila je izvedena u tankoj svili i imala je duge rukave, a u američkom Vogueu 1926. godine modno je uredništvo predvidjelo malu crnu haljinu kao vrstu uniforme za žene svih stilova i ukusa, prozvavši ju Chanelovim Fordom, odnosno modnom inačicom auta koji je bio jednostavan i pristupačan ljudima svih društvenih klasa.

Upravo u jednostavnosti krije se tajna uspjeha male crne haljine, jer klasičan i pročišćen kroj te manjak suvišnih detalja čine ovaj odjevni komad investicijom za koju se ne morate bojati kako će jednoga dana biti 'out'.

Kroz godine svog postojanja, mala crna haljina doživljavala je mnoge modifikacije; no u suštini je ostala ista. Jedino što se mijenjalo bili su materijali od kojih je izvedena (s vremenom su dostupne postale jeftinije, sintetičke tkanine), kao i duljina same suknje, koja je u 60-ima transformirana u minicu za mlađe generacije.

Njen zvjezdani status u 60-ima je zapečatila Audrey Hepburn, koja je u filmu 'Doručak kod Tiffanyja' proslavila efektnu crnu haljinu Huberta de Givenchyja. Nije prošlo mnogo vremena prije no što su sve žene poželjele odjenuti kreaciju viđenu na Holly Golightly, i to baš onako kako su ju vidjele na filmskom platnu, uparenu s niskama od bisera.

Givenchyjeva crna haljina i danas predstavlja jedan od najlegendarnijih odjevnih predmeta u povijesti, a da je interes za njom još uvijek velik, dokazuje i aukcija iz 2006. godine na kojoj je originalna haljina prodana za 410,000 funti.

Osim nježne hollywoodske dive Audrey Hepburn, u crnoj haljini uživale su i Wallis Simpson i Edith Piaf, baš kao i poznata animirana junakinja Betty Boop, što je pomoglo da ovaj odjevni predmet postane ikoničnim i zauvijek se ureže u modnu povijest.

H&M - 249kn

Male crne haljine u svim svojim varijantama pronaći ćete u svakoj high street trgovini, a 10 savršenih modela iz njihove ponude donosimo vam u galeriji.

 

H.B.

Photo:  Christie's, Bershka, H&M, Mango, Massimo Dutti, Zara


-->-->--> -->
Objavljeno: 04.10.2013. u 17:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p