TRENDOVI

10 modnih pravila koja više ne vrijede

Prestanite slijediti dosadna zastarjela pravila!

S
jećate li se svih onih prodika i dobronamjernih stilskih savjeta koje su vam govorile vaše majke, bake ili brižne tete? Uparite torbicu i cipele, odstranite višak nakita, ljeti nosite bijelo, a zimi zagasite boje? Naravno da se sjećate.

Srećom, većina tih stilskih pravila odavno ne vrijedi, a mi ćemo se uvijek zalagati samo da slijedite ona praktična poput nošenja ljetne obuće na +38 stupnjeva ili pak ravne cipele ako mrzite sebe i sve oko sebe kad obujete potpetice. Ako se vi osjećate dobro u onome što nosite, tko vam može stati na kraj? Ne odijevajte se ni za koga drugoga osim za same sebe. I da, premda vam stalno o tome tupili, ne morate baš uvijek izgledati seksi. 

1. Prije nego što iziđete iz stana, pogledajte se u ogledalo i skinite jedan komad nakita!

Ovo je pravilo vrijedilo u vrijeme kada se vjerovalo kako je lijepo i pristojno odijevanje decentno i kako nipošto ne smijete nositi previše nakita jer ćete djelovati kičasto i neumjereno. Doduše, pravilo odavno ne vrijedi i nitko vas ne može nagovoriti da furate minimalizam ako vam je to dosadno.

2. Crna i modra boja ne smiju se miješati!

Kombiniranje crne i modre boje slovilo je kao neukusno zato što je djelovalo da, ako uparite ove dvije boje, ustvari ne vidite razliku. No, slobodno ih kombinirajte jer takvi stylinzi mogu djelovati vrlo profinjeno.


3. Uvijek nastojte da naglasite struk.

Naglašavanje struka pravilo je koje se poprilično dugo držalo na prijestolju nepisanih modnih pravila. Najtanji dio ženskog tijela trebalo je istaknuti kako biste definirali siluetu no danas se toga više nitko ne drži.

4. Nipošto nemojte kombinirati smeđu boju s crnom.

Kao i s kombinacijom modre i crne, ista je priča vrijedila za crnu i smeđu boju no i to je modno pravilo palo u zaborav.


5. Ako ste majka, odijevajte se skromno i neprimjetno.

Donedavno se vjerovalo kako majke ne smiju svojom pojavom privlačiti pažnju jer joj djeca trebaju biti u fokusu (a ne uređivanje i briga za vanjski izgled). Pretjerano sređene majke bile su predmet poruge te definirane kao površne i one koje zanemaruju svoju djecu. Srećom, ovakvo je rezoniranje ostalo obilježjem samo malih ruralnih sredina i davnih vremena.

6. Ne miješajte srebrni i zlatni nakit.

Slobodno miješajte nakit kako vam god padne na pamet. 


7. Oversized odjeća ne može izgledati dobro.

Odjeća koja ne prati liniju tijela te djeluje veliko može itekako izgledati dobro ako je znate kombinirati s ostatkom stylinga. Osim toga, pravilo da baš uvijek morate biti seksi pošaljite u zaborav.

8. Visoke žene ne smiju nositi maksi dužinu.

Dugo je vrijedilo pravilo da visoke žene ne bi smjele nositi duge haljine jer ih one još dodatno izdužuju. Mi ne vidimo razlog zašto ne biste na tu kombinaciju još obule i visoke pete.


9. Nosite samo odjeću koja je prikladna za trenutnu sezonu.

Sjećate li se onih vremena kada su vas majke tjerale da ljetnu odjeću spremite u kutije i izvadite zimsku? Ako se ne sjećate, onda ste prave sretnice jer su, iz nekog razloga, mnoge majke inzistirale na tome da nipošto ne nosite majice kratkih rukava zimi, iako na sebi imali nekoliko slojeva. Naravno, ovaj vas puta nećemo uvjeravati da je dobro uvijek slušati majke jer su, što se sezonske odjeće tiče, potpuno u krivu.

10. Ne nosite cipele s potpeticom ako ste jako visoki.

Oduvijek se niske žene "tjeralo" da se povise potpeticama, a visoke da baš moraju inzistirati na ravnima. Činjenica je da – ništa ne morate. Ako nemate problema sa svojom visinom, nosite kakve god cipele želite, koliko god visoke ili niske pritom bile.

Tina Lončar
Foto: Style du Monde
Objavljeno: 13.09.2016. u 13:16

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p