TRENDOVI

10 najljepših 'malih crnih haljina' koje nosimo ove jeseni!

Klasik koji vrijedi imati u ormaru

Crni odjevni komadi, uključujući "malu crnu haljinu" danas su neizostavni u svakom ormaru, no nije oduvijek bilo tako. U 19. stoljeću je crna haljina bila uniforma žena koje nisu dolazile iz dobrostojećih obitelji, kao i preferirana boja odjeće sluškinja jer je dobro prikrivala mrlje. S druge strane, svijetla i pastelna odjeća asocirala se uz bogatstvo i visoki društveni status jer ju je bilo mnogo teže održavati urednom i čistom. Također, crna se je boja simbolizirala tugu te se povijesno povezivala s odjećom za žalovanje.

Tek je 1920-ih godina Coco Chanel napravila pravu revoluciju po pitanju "male crne haljine" kakvu danas poznajemo. Chanel je ovom komadu vratila relevantnost predstavivši svoj kultni model na naslovnici Vogue 1926. i otada je postao simbol elegancije, jednostavnosti i sofisticiranosti. Nešto kasnije, Christian Dior je izbacio "malu crnu haljinu" u sklopu svog "New Looka", a model Givenchyja koji je u filmu "Breakfast at Tiffany's" nosila Audrey Hepburn stekao je kultni status.


"Mala crna haljina" s vremenom je postala i jedan od ključnih komada u garderobi svake žene, a njezin se izgled kroz desetljeća mijenjao u skladu s aktualnim trendovima. Gotovo sto godina nakon što je Coco izbacila svoj legendarni model, slični su stilovi podjednako poželjni i atraktivni u baš svim prilikama. Ovu haljinu danas rado nosimo u satenskoj, svilenoj ili baršunastoj varijanti, a zanimljivi akcenti također su dobrodošli. U nastavku donosimo 10 modela "male crne haljine" kao stvorenih za jesen!

H&M (29,99 €)

H&M (24,99 €)

Mango (69,99 €)

Mango (69,99 €)

Mango (29,99 €)

Zara (29,95 €)

Zara (39,95 €)

Zara (17,95 €)

Reserved (32,99 €)

Massimo Dutti (149,00 €)


Foto: Instagram, Zara, Mango, H&M, Reserved, Massimo Dutti
Objavljeno: 22.09.2023. u 13:11

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p