TRENDOVI

20 romantičnih haljina u vintage stilu

Donosimo pregled dizajnerske i high street inspiracije za ovu sezonu

Haljine su u današnje vrijeme krucijalni komad u garderobi gotovo svake žene, jer htjele mi to priznati ili ne, uvijek je na pomolu neka formalna prigoda koja zahtijeva takav pristup. No, osim što je nužan odjevni komad, haljina je također omiljeni dio stylinga brojnih djevojaka i žena, koje se posljednjih godina sve češće priklanjaju vintage trendu te su u stalnoj potrazi za nesvakidašnjim i drugačijim dizajnom. Iako je originalne haljine iz razdoblja od 1920-ih do 1960-ih nemoguće pronaći u prosječnom i nespecijaliziranom dućanu, brojni high end i high street brandovi iz sezone u sezonu, u potrazi za inspiracijom, posežu za nečim već viđenim i reinterpretiraju staro u skladu sa suvremenim trendovima.


Poznata dizajnerska imena također se vole vraćati u prošlost, pogotovo ukoliko se radi o etabliranoj modnoj kući s dugogodišnjom tradicijom i bogatom arhivom, iz koje se svako toliko neka davno zaboravljena moda ponovno vraća na velika vrata. Tako je Miuccia Prada u svojoj Miu Miu liniji ove jeseni posegla za trendovima iz davnih 40-ih, producirajući liniju romantičnih vunenih i svilenih haljina s printom đurđica. Valentino se također vraća nekim starim formama i kroz iste provlači svoj zaštitni znak - vatreno crvenu boju, dok pionir američke visoke mode, Oscar de la Renta, za svečane prigode sugerira koktel haljine u stilu 50-ih, koje sa svojim promišljenjim detaljiziranjem djeluju vrlo luksuzno. Svakako valja spomenuti i modu Alice Temperley i Diane von Furstenberg, dizajnerica koje su se vratile u postviktorijansku eru i prigrlile bogato izvezene, dugačke haljine u stilu charlestona.

High street ponuda na Asosu, pak, mnogo nade polaže u haljine s floralnim i točkastim printom, sitnijih ili krupnijih dimenzija, koje bismo na prvi pogled mogli smjestiti u razdoblje 40-ih i 50-ih godina. Popularne su i haljine sa suknjama puna kruga, ali i primjerci s petar pan ovratnikom, popularnim u prvoj polovici i u sredini 20. stoljeća. Nešto otvorenije verzije su kratke i bogato izvezene haljine, koje također evociraju uspomene na charleston, dok su istovremeno zastupljene i jednostavne haljine A-kroja, koje nam ponovno stižu iz dalekih 60-ih.


Što nude dizajnerska imena i high street brandovi po pitanju romantičnih vintage haljina, pogledati možete u našoj galeriji.


H.B.
Photo: Net-a-Porter, Asos

Objavljeno: 28.11.2011. u 12:40

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p