TRENDOVI

3 najveće shopping pogreške koje radite

... a koje su pogubne za vaš budžet!

shopping pogreške

Shopping. Riječ je to koja označava mnogo više od puke kupovine odjeće koja vam nedostaje u ormaru. Mnogima shopping znači utjehu, proslavu, nagradu, pa je kupnja novih odjevnih komada ustvari rezultat različitih emocionalnih okidača. No, nažalost, često te kupnje, koje nisu potencirane potrebom da obnovimo garderobu jer nam nešto nedostaje, kao rezultat imaju žaljenje jer su nam dobrano opustošile budžet. 

 
Naravno, nitko od nas nije potpuno racionalno biće svaki put kad uđe u trgovinu i nešto mu zapne za oko premda mu to ne treba. Također, mi vam nećemo savjetovati da se baš svaki puta zaustavite jer je dobro tu i tamo se nagraditi no ako imate osjećaj da vam novac negdje curi i željeli biste to bolje kontrolirati, bacite pogled na naše savjete. Novčanik će vam biti zahvalan!
 
shopping pogreške  
1. Kupujete više nego što si možete priuštiti
 
Kreditne su kartice ludo praktičan izum, no istovremeno su i poprilično prokletstvo jer vas navode da trošite više nego što imate. Princip funkcioniranja kreditnih kartica stvara u našem umu osjećaj da možemo kupovati i kupovati, a kada na kraju mjeseca stignu računi za sve te silne rate zaključimo kako ćemo morati neko vrijeme živjeti jedući samo tvrdo kuhana jaja i kruh. Isplati li se to zbilja zbog onih super skupih čizama koje ste "jednostavno morali imati"? Već do trenutka kada stigne prva rata, one vas više neće činiti sretnima kao u trenutku kad ste izišli iz dućana. Kupujete li da suzbijete anksioznost, da se zabavite, impulzivno jer se želite nagraditi ili postoji neki drugi okidač, emocionalne kupnje nikada nisu pametne kupnje. Odlazite li u trgovinu s gotovinom, mnogo ćete se teže odvojiti od bunta novčanica nego ako samo provučete karticu.
  
shopping pogreške 
2. Kupujete na sniženju samo zato što je jeftino
 
Svi mi volimo sniženja. No, veliki crveni natpis SALE na izlozima, koji vas mami s ulice također krije zamku i poguban je za vaš budžet. Zbog sniženja i toga što određeni komadi koštaju manje nego prije, lakše ćete pomisliti kako je nešto "isplativo" ili kako bi baš bilo dobro to imati. Lakše ćemo se odlučiti kupiti nešto što nam se sviđa tako-tako ili što je možda manjeg broja nego što nam pristaje. Na kraju shoppinga naći ćemo se ispred blagajne zatrpani odjećom koja nam u principu uopće ne treba, a račun će zasigurno biti konkretan. Prije odlaska u shopping tijekom sniženja sami sa sobom sklopite pakt da ćete kupiti samo ono što vam nedostaje u garderobi ili pak ono što ste željeli kupiti ali si niste mogli priuštiti. Prave će vam shopping eskspertice reći uvijek ovo: Ako na sniženju vidite neki komad i za njega ne biste dali punu cijenu, nemojte ga kupiti niti sniženog! Kada vrijeme prođe i zaboravite koliko ste novca za njega izdvojili, bit će samo bitno sviđa li vam se doista ili ne.
 
shopping pogreške  
3. Kupujete odjeću koja vam ne pristaje
 
Koliko vam se puta dogodilo da ste ušli u svoju omiljenu trgovinu i na prvi ste se pogled zaljubili u neki komad no kada ste ušli u kabinu za presvlačenje shvatili ste da tu divnu haljinu baš i ne možete do kraja zakopčati? Naravno, vaše veličine više nije bilo na vješalicama no ipak ste je odlučili kupiti jer ste ionako na dijeti od ponedjeljka i sigurno ćete uskoro moći patentni zatvarač povući do kraja? Svaka čast ako ste toliko disciplinirani, no većina nas običnih smrtnika u svojim ormarima ima groblje odjevnih komada koji nisu nikada nošeni. Zašto? Jer se nikome ne da žrtvovati radi haljine! Na koncu i zaboravite na nju kao i na činjenicu da vam je "izbila" novce s računa. Uvjereni smo kako sigurno možete bolje potrošiti svoj novac nego li na odjeću koju nikada nećete nositi. Imate li nenošenu odjeću u ormaru uvijek je možete pokušati prodati (na buvljacima ili Internet servisima za razmjenu odjeće), pokloniti ju prijateljicama ili pak u dobrotvorne svrhe, a ubuduće kada vam nešto ne pristaje, jednostavno to nemojte niti kupiti. Isto vrijedi i za cipele koje vas već u trgovini žuljaju. Šanse da u njima izdržite par sati u realnim uvjetima ne postoje, bit ćete ljuti na sebe i sigurno ih više nikada nećete obuti. Ako se ne možete sami suzdržati, povedite onu razumnu prijateljicu koja će vas spriječiti da kupite nešto što vam ne treba.
 
Tina Lončar
Foto: Pexels, Style du Monde
Objavljeno: 26.08.2016. u 10:19

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p