TRENDOVI

4 modna pravila koja nikako ne bi trebalo kršiti

Ako želite izgledati dotjerano i stylish. I zadovoljno!

Kada je odijevanje u igri, više pravila smijete (pa čak ponekad i morate!) prekršiti nego što bi trebali slijediti. Moda bi, prije svega, trebala biti igra, teren za isprobavanje nečeg novog, za eksperimentiranje i iskušavanje granica, zabava, odraz vaših trenutnih osjećaja i raspoloženja... 

No, postoje četiri klasična modna pravila koja biste trebali poštovati želite li ostavljati neopterećen, stylish dojam. Ta se "pravila" većinom odnose na osjećaj koji vam odjeća koju ste odabrali daje, a on ovisi o tome je li vam udobna, imate li osjećaj nesputanosti i bezbrižnosti ili će vam se dan okretati oko neudobnih cipela s previsokom petom i prekratkom minicom koju ćete spuštati čim nitko ne gleda. Temelj stylish odijevanja krije se upravo u neverbalnom govoru vašeg tijela, u samopouzdanju koje iz vas zrači kada ste zadovoljni. Niti jedan komad odjeće, koliko god skup ili trendi bio, neće izgledati dobro ako ste pokisli i jadni. Zato birajte odjeću koja se sviđa vama prvenstveno (ne, ne morate uvijek biti seksi!), koja vas razveseli kada se pogledate u ogledalo pri izlasku iz stana te koju ne trebate non-stop popravljati ili pak razmišljati kako izgleda kada se pomaknete. Kakav god stil odabrali, sve može izgledati dobro znate li to nositi. 

1. Ne otkrivajte previše odjednom

Staro pravilo kaže da ako otkrivate noge sakrijete dekolte i ruke. Pravilo vrijedi i obratno: odlučite li staviti akcent na dekolte ili leđa, izbjegnite minicu ili super kratke hlačice. Naravno, to nipošto ne znači da trebati biti zakopčane do grla već da pripazite da u jednom stylingu odjednom ne otkrijete previše. Stylish dojam lakše ćete postići igrate li na balans, a ne tako da ogolite većinu svog tijela. Nipošto ne želimo nekoga sputavati, ali "gola sam look" obično se nosi radi drugih, a ne radi sebe.

2. Pripazite na dužinu odjeće

Koliko kratko je prekratko ovisi samo o vašem osjećaju. Ako nonšalantno nosite super kratku minicu, to može izgledati itekako chic, no ako ste se odvažili odjenuti kratku haljinu, a onda ju spuštate pri svakom koraku i provjeravate je li vam što negdje provirilo, minica svakako nije opcija. Nosite odjeću toliko dugu da se u njoj osjećate udobno i nesputano. Ono u čemu se osjećate samopouzdano odražava se na vašem stavu i neverbalnom govoru tijela te odašilje najviše pozitivne energije. Što je na koncu i najbitnije za dobar izgled.

3. Odjeća koja pristaje kao salivena 

Koliko god vam se činili neodoljivima na vješalici, nikada ne kupujte komade koji vam ne pristaju dobro. Obratite pažnju da vam odjeća nije prevelika ili premalena, da vas nigdje ne steže ili pak negdje "puše". Ne postoji ništa više stylish nego odjeća koja je lijepo krojena i pristaje uz vaš oblik tijela kao da je po vama rađena. Takva odjeća ne mora nužno biti skupa. I u high street trgovinama možete pronaći odlične komade samo ako pomnije birate. Zato pripazite na kupovine na sniženjima jer u tim okolnostima, zbog snižene cijene, možete biti potaknuti da kupite tu "baš zgodnu haljinu koja vam je malo preuska"

4. Osjećajte se udobno u onome što nosite

Svi volimo isprobavati nove trendove no ponekad nam se može dogoditi da, zbog siline fotki na društvenim mrežama kojima smo okruženi, "zagrizemo" za neki odjevni komad koji nam niti otprilike ne pristaje onako kako smo zamislili (ili se u njemu osjećamo grozno!). No, najvažnije je da, koliko god nešto bilo trendi nipošto ne forsirate nošenje! Čini vam se da vam noge izgledaju "debelo" u sock boots gležnjačama ili vam off the shoulder topovi šire ramena? Jednostavno preskočite trend, ionako ih ima pregršt! Jer zbilja ne postoji ništa gore od kiselog izraza na licu zbog nezadovoljstva onime što ste odjenuli. Vratite se provjerenim stvarima u kojima se osjećate super i sigurno ćete biti bliži toliko željenom stylish dojmu. Što god nosili.

T.L.
Foto: Getty Images

Objavljeno: 06.09.2017. u 16:19

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p