MODNI DODACI

Chanelova torba s paprenom cijenom

Iznos klasičnog preklopnog modela svake godine poraste za 500 dolara

Od malih nogu modni nam magazini sugeriraju priču o vječnim asesoarima u koje vrijedi investirati posljednju kunu, a jedan od njih jest i Chanelov klasik nad klasicima – preklopni model torbe s prošivenim detaljima i lancem, nosiv uvijek i svugdje. Ova toliko obožavana i bezvremenski privlačna torbica u prošlosti je nerijetko bila dijelom obiteljskih tradicija, prenošenja s koljena na koljeno te s majke na kćer, no otad do danas, prvenstveno po pitanju vrijednosti i cijene, prešla je itekako dalek put.

Dok ste nekoć, bolje rečeno u 2005. godini, za ovu ljepoticu morali izdvojiti 1,650 dolara, danas je taj isti model poprimio basnoslovni iznos od 4,900 dolara. U pitanju je konkretno Chanel Medium Classic Flap Bag, izrađen od janjeće kože, a ova vrtoglava razlika u odnosu nekoć i danas ponajprije je rezultat Chanelovih podizanja cijena proizvoda, koje od 2008. svake godine skoče za 500 dolara (iznimka je jedino 2013. godina, u kojoj su cijene stagnirale). Slijedom toga, za istu torbicu ovih ćete dana platiti trostruko veći iznos no devet godina ranije. 


Stručnjaci razloge poskupljenja djelomično vide u inflaciji, porastu cijena materijala i rada, no drugi značajniji faktori su oni da pariška modna kuća, poput mnogih konkurenata, želi zadržati vlastiti ekskluzivitet i održati rast profita, zbog čega svake godine strateški podiže cijene. U toj atmosferi i u situaciji u kojoj za Chanelovu klasičnu torbicu morate izdvojiti mnogo više od par mjesečnih plaća, pravo je pitanje isplati li se još uvijek ovaj 'ulog u budućnost'.

H.B.

photo: Chanel

Objavljeno: 27.08.2014. u 13:00
Tagovi: Chanel, torba

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p