TRENDOVI

Drugi dio: Zašto volimo vintage i second hand shopping?

Popričali smo s tri mlade žene čiji su ormari prepuni genijalnih vintage ulova!

Nakon što smo popričali s tri genijalne žene koje su se specijalizirale za prodaju vintage robe na društvenim mrežama i cool pop up buvljacima, red je došao i na razgovor s poznatim hrvatskim fashionisticama koje već godinama maštovito kombiniraju vintage i high street te su poznate po svojim istančanim stilovima… One su stilistica Barbara Repe, arhitektica Nina Mia Čikeš i glazbenica Dunja Ercegović - mlade žene u čije bismo ormare rado zavirili jer znamo da se kod njih kriju prava vintage i second hand blaga. Kako je krenula ljubav prema vintage, gdje pronalaze najbolje komade i koje bi savjete dale manje iskusnim ljubiteljicama vintage-a, donosimo u nastavku!


Velika si ljubiteljica vintage i second hand odjeće i modnih dodataka. Odakle ta ljubav?

Barbara Repe: Oduvijek su me privlačili vintage komadi koji pričaju priče nekih prošlih vremena. Kao djevojčica obožavala sam se uvlačiti u mamine ormare i isprobavati njenu odjeću iz nekih prošlih desetljeća. Prava ljubav je stigla kada sam otkrila vintage/second hand trgovinu Šlic u Zagrebu, još neke davne 2003. godine. Sjećam se da sam doista uživala u otkrivanju vintage komada i da sam se uvijek radovala kada bih ulovila nešto posebno. Hrelić je također moja velika ljubav koja traje već jako dugo.

Nina Mia Čikeš
: Ljubav se rodila davnih dana u majčinim i bakinim ormarima koji su bili prepuni raznoraznih čudesa. Oduvijek sam voljela odjeću koja ima neku svoju priču i dušu, možda ipak to sve ima duboko emotivne poveznice s djetinjstvom, ali tako je sve krenulo.

Dunja Ercegović: Počela sam kupovati vintage odjeću prvenstveno jer te neke krojeve i stilove koji mi se dopadaju nisam mogla pronaći u dućanima poput Zare, H&M-a itd. Moj stil nije nešto posebno definiran jer plešem između minimalističkog, preppy, 60s, 90s itd. jer se uglavnom inspiriram sa scenama i ženskim likovima iz najdražih filmova...Koje su po tebi prednosti kupovanja rabljene odjeće?

Barbara Repe: Kupovanjem rabljenih stvari dajemo istima ponovnu uporabnu vrijednost te time i nov život. Odjeća iz nekih prošlih desetljeća je uglavnom izrađena od kvalitetnijih materijala, bolje skrojena, a s time i vrjednija od high street komada koji padaju u zaborav nakon jedne sezone. Ne bježim od high street ponude, no puno je zanimljivije kombinirati istu s posebnim i unikatnim vintage komadima. Uvijek ću sugerirati kupnju vintage kaputa, bluza ili haljina, umjesto high streeta, jer doista je teško pronaći kaput od kašmir vune za manje od 1000 kuna ako nije vintage.

Nina Mia Čikeš: Osim što uistinu nema potrebe poticati gomilanje novih nepotrebnih stvari kojima kontaminiramo, ne samo svoj životni prostor, već okoliš generalno, prednost kupovanja rabljene odjeće je i u tome što se u većini slučajeva radi o unikatnim predmetima koje nigdje, ali nigdje nećete moći pronaći. Čak mi je i produkcija organic odjeće vrlo konceptualno upitna.

Dunja Ercegović: Cjenovno je prihvatljivije ako imate poriv za impulzivnom potrošnjom i ako vam brzo dosadi sve što imate u ormaru (navika koju pokušavam istrijebiti!). Također treba naglasiti da neke stvari koje nađem u secondhand dućanima su jednostavne izdržljivije i puno bolje prođu test vremena jer se u takvim dućanima uglavnom kupuju klasični komadi.Pretpostavljam da u ormaru imaš hrpu genijalne i tebi posebno drage vintage/second hand, no možeš li izdvojiti favorita i ispričati nam priču iza njega?

Barbara Repe: S obzirom na prirodu mog posla, posjedujem velik fundus odjeće koji neprestano punim zanimljivim ulovima, tako da mi je vrlo teško izdvojiti samo jedan favorit. U fundusu se nalaze vintage kaputi s početka sedamdesetih, bunde, desetci prekrasnih haljina od kraja pedesetih do prve polovice devedesetih, čitava kutija vintage damskih rukavica, bezbroj prekrasnih bluza. Posebno dragi komadi su od jedne gospođe koja je bila prateta jednoj od mojih najboljih prijateljica. S obzirom na to da je bila stjuardesa, prikupljala je fenomenalnu odjeću i dodatke te sam sretna što sam imala priliku udomiti njene JAT uniforme, kapute, nekoliko haljina i dodataka poput vintage YSL ‘Y’ parfema koji se proizvodio u razdoblju 1960.-1970.

Nina Mia Čikeš: Ima toliko dogodovština, ali možda je priča o plavom krznenom kaputu iz second handa u Martićevoj najsimpatičnija. Naime, s obzirom na to da mi je ured bio u blizini, redovito sam hodočastila u dotični dućan. Jedan dan mi je prodavačica rekla da je došao prekrasan otkačeni plavi kaput koji joj je baš nekako za mene - ali da je već rezerviran. Kada mi je gospođa pokazala, odmah sam vidjela da je u pravu, a i da me poprilično poznaje. Stvarno je bio stvoren za mene. I tako sam ja uporno dolazila svaki dan provjeriti da li je istekla rezervacija; što se na kraju i dogodilo nakon par dana. Baš je bilo kao u očekivanju Godota! Svake godine imam barem nekoliko upita za taj kaput pa se uvijek nanovo sjetim te priče.

Dunja Ercegović: Imam toliko dobrih vintage pronalazaka da mi je teško izdvojiti nešto posebno. Jednom sam našla Dries Van Noten džemper za 20 kn, prave kožne man slippers Cole Haan za 150 kuna. Najdražu jeans jaknu sam kupila u Parizu, u pauzi od prosvjedovanja i bježanja od suzavaca (tko kaže da moda i revolucija ne idu zajedno?)… S vremena na vrijeme me opsjedne duh Marie Kondo pa radim čistku ormara i došla sam do zaključka da se prvenstveno rješavam odjeće iz high street dućana. Nisam materijalista ali se jako (nezdravo) vežem uz svu odjeću koju nađem u vintage dućanima. :)Gdje najčešće kupuješ i kakva je ponuda u Hrvatskoj kad su u pitanju vintage/second hand dućani, buvljaci, Instagram butici?

Barbara Repe: Puno putujem i svakih par tjedana sam negdje, a prva postaja je uvijek obilazak second hand i vintage trgovina te lokalnih buvljaka. U Hrvatskoj najčešće kupujem u Humana nova socijalnoj zadruzi, gdje sam pronašla možda najbolju ponudu ako gledamo omjer cijene i kvalitete, te na Hreliću. Hrelić nije ono što je nekad bio, zbog velike količine preprodavača s velikim štandovima gdje su cijene i dvadeset puta više, nego prije cca 8 godina. Često putujem u Švicarsku zbog posla kostimografa na projektima opernih produkcija, tako da sam i tamo otkrila odlične trgovine. Omiljene su mi socijalne trgovine, gdje nikad ne znaš što ćeš pronaći. Regenove u Tramelanu, Caritasov second hand shop u starom dijelu Biela ili Heilsarme Broki trgovine koje se mogu pronaći u svakom gradu u Švicarskoj. Najljepši (no i vrlo skup) vintage dućan koji sam zasad pronašla je  Seventyseven Vintage u Bielu. Jednostavno prekrasan dućan s unikatnim vintage komadima.

Provela sam puno vremena u Istanbulu, koji je pravi mali raj za ljubitelje vintage i second hand odjeće. Definitivno najveći i najposebniji prostor je Go Retro, koji se nalazi u Sirijskom prolazu u podrumu, na samoj ulici Istiklal. Tamo svaki put provedem minimalno dva sata i padam u ekstazu od nevjerojatne količine stvari. Također, provodim mnogo vremena u Dresdenu u Njemačkoj, gdje mi je dragi otkrio odličan second hand ReSales, koji je još uvijek malo neotkriven te mogu pronaći odlične komade po vrlo niskim cijenama. I da, imaju često rasprodaje pa znam uloviti stvari i po jedan euro. Ponuda u Hrvatskoj je u redu, no ponekad me smetaju cijene u našim second hand i vintage trgovinama. Suludo je da su cijene kao u Švicarskoj ili Norveškoj, gdje je standard ipak mnogo viši, a te iste cijene ponekad nisu ni opravdane jer je često odjeća u lošem stanju ili baš i nema tu vrijednost koja piše na etiketi.

Nina Mia Čikeš: Iako sam u zadnje vrijeme generalno povukla kočnicu vezanu uz bilo kakve investicije vezane uz odjeću, volim posjetiti apsolutno svaki događaj koji je vezan za prodaju rabljene odjeće, ako nađem vremena. Nekako ne prakticiram online kupovanje rabljene odjeće, mislim da mi je to posebna vrsta rituala, dok ostale stvari mogu online kupiti bez da trepnem.

Dunja Ercegović: Ako nisam od volje da kopam onda kupujem uglavnom u Uličnom ormaru ili preko Instagram profila Damast, Moth, Bumbak itd. Kada mi završi retrogradni Merkur onda pohodim Textil House ili najdraži 'sekić' u Splitu gdje se kupuje na kile. Ponuda je sasvim u redu, ali voljela bi malo češće putovati i pohoditi second handove npr. u San Franciscu (onako skromno).Imaš li neki savjet za dobar vintage/second hand shopping?

Barbara Repe: Imam. Nikada ne ići u treasure hunt s idejom o izgledu komada kojeg biste željeli pronaći. U kupovini second hand i vintage komada nikada ne znate što ćete pronaći te valja biti vrlo opušten i ne ljutiti se ako taj put ama baš ništa ne nađete. Drugi savjet je da dobro razmislite prilikom kupnje cipela, jer se često zna dogoditi da zbog desetljeća stajanja, cipele jednostavno puknu ili ljepilo popusti nakon kojeg nošenja.

Nina Mia Čikeš: Ako putujem u neke gradove koji imaju ponudu vintage/second hand dućana, obavezno napravim mali istraživački rad, napravim turu koju povežem s nekim drugim aktivnostima i et voila. Što se Zagreba tiče, tu su cure iz Buried Clothes, Deee Vintage i MAU MAU koje redovito rade cool buvljake tako da ih popratim, tu je i dobro poznati Ulični ormar, second handovi u Tratinskoj, Ilici, ma svugdje su - i izvrsni su! Znate kak se veli, tko želi nađe način, tko ne želi, nađe opravdanje, a tako je i po pitanju kupnje rabljene odjeće.

Dunja Ercegović: Velika je sreća nabasati na dobar ‘find' ako se ne ide ciljano u vintage dućane koji sami rade selekciju a i tada je upitno... Zato treba biti strpljiv i kopati jer se zaista isplati (osjećaj ravan pronalasku love u džepu od jakne koju nisi dugo nosio).

Uostalom to može to biti kul nedjeljni ritual. 

Ne idi s frendicom jer ćeš je mrziti ako bude imala više sreće. 

Ne idi s dečkom jer već i ovako ima upitan stil, a tamo može pronaći 'cargo shorts' koje je slične izgubio na srednjoškolskom maturalcu i nikada prežalio.

photos: privatni album

Objavljeno: 26.02.2020. u 10:58

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p