MODNI DODACI

Jesu li luksuzne torbe rezervirane isključivo za luksuzne prilike?

Suvremene bogatašice ruše mit o ekskluzivitetu Birkin torbi te ih nose - u teretanu
Posjedovati skupocjenu dizajnersku torbicu nekoć nije bila široko rasprostranjena pojava kao danas, a u dizajnerskim primjercima uživale su tek rijetke ikone stila, koje su imale ekskluzivnu čast nositi par tisuća dolara vrijedan dizajn sa sobom pod rukom, i to u pomno biranim životnim prilikama.

U suvremeno vrijeme, razlike između jučer i danas sve se više produbljuju: u Birkin torbi nekoć su uživale isključivo najveće filmske i glazbene dive, kao i modne ikone kalibra Jane Birkin, no ovaj modni dodatak kuće Hermes, koji je nastao na inicijativu francuske pjevačice i biznismena Jean-Louisa Dumasa, danas se pak može vidjeti gotovo na svakome.

Pravim modnim znalcima pravi je trn u oku trenutak kada legendarnu Birkinicu vide pod rukom neke od napirlitanih reality zvijezda, starleta i sličnih anonimnih pojava, u čija životna postignuća i doprinose društvu nitko baš nije najbolje upućen.

Otkako je Hermes u 2010. godini i službeno ukinuo famoznu listu čekanja za Birkin torbu, ona je postala još dostupnijom svakom kupcu koji u njihov butik ušeta sa snopom novčanica. Slijedom toga, a s obzirom na basnoslovne honorare koje zvijezde danas zarađuju za pojavljivanje na malim ekranima, jasno je kako se svaka druga 'posvuduša' danas može pohvaliti ne jednom, već cijelom kolekcijom Birkinica.

Neki govore kako se Birkin torbi u skorijoj budućnosti smiješi sličan status kakav danas uživa Louis Vuitton torba s monogramom, torba toliko viđena u originalnim i kopiranim varijantama, da je pravim zvijezdama postalo ispod časti uopće ju izvesti sa sobom iz kuće. Premda primjerak iz Louis Vuittona, koji je vrlo popularan u Hrvatskoj, košta mnogostruko manje od originalne Birkinice, fenomen je da ćete i u našoj metropoli vidjeti na desetke Hermesovih torbi, koje su dosad bile gotovo pa nedodirljivi asesoar većini Hrvatica.

Za razliku od Louis Vuittona, čija zarada u posljednjim kvartalima uglavnom stagnira, Hermes još uvijek nema razloga za zabrinutost, jer je ove godine ostvario rekordni profit od prodaje Birkin torbi, što samo potvrđuje posvemašnju potražnju za njima.

Premda je još uvijek jedna od najprivlačnijih, Birkinici vrijednost pomalo snižavaju i sami celebrityji, koji svoju akviziciju vuku baš svuda sa sobom, pa čak i na ona nezamisliva i ove torbe možda nedostojna mjesta, poput teretane i plaže.

Mnogim štovateljima ovog Svetog Grala među torbama redovito se diže kosa na glavi kada ovu skupocjenu torbu vide uvaljanu u pijesak, uz bok Kim Kardashian ili neke od njenih sestara. Upravo su Kardashianke začetnice 'trenda' nošenja Birkinice u teretanu, a istome nisu odoljele ni druge rezidentice Los Angelesa, među koje se ubrajaju i Nicole Richie, Lindsay Lohan i sestre Ecclestone.

One, naposljetku, izgledaju poput pravih klonova, a osim tamnih tajica, pripijenih majica i Nike tenisica, tu su obavezno Birkinice od najfinije kože, koje odjednom pohranjuju esencijalne stvari za teretanu. Morate si priznati, kao i mi, da bi malo tko od nas nakon tjelovježbe strpao u svoju Birkin torbu tenisice i znojni ručnik, no celebritiyjima to i nije toliko bitno, jer oni Birkinice mogu mijenjati na dnevnoj bazi, a jedina namjena ovim torbama na kraju je upotpuniti imidž njihovih razmaženih vlasnica.

Je li glamuru doista mjesto u teretani, tu odluku prepuštamo vama i u međuvremenu se spominjemo Marca Jacobsa, čije su Birkin torbe također pronašle mjesto na plaži. Dizajnera ćete tijekom godine najčešće vidjeti u New Yorku i Parizu s malim muškim clutch torbicama pod rukom, no kada dođe vrijeme za godišnji odmor u mondenim ljetnim odmaralištima, Jacobs paradoksalno bira one najveće i najskupocjenije torbe u svojim omiljenim bojama; crnoj, smeđoj i sivoj.

Na bazen ju obožava nositi i Jennifer Lopez, koja u svakom trenutku života voli izgledati poput glamurozne dive, pa je uz nju i ona najskupocjenija torba, crvena Birkinica izrađena od krokodilske kože.

Prosječnom kupcu, koji je godinama štedio za ovu torbu i čuva ju kao oko u glavi, sasvim sigurno je nezamislivo baciti ju u pijesak, no svjetske face jasno daju do znanja kako ove luksuzne torbe više nisu isključivo rezervirane za luksuzne prilike. Radi li se o pitanju ukusa ili prestiža, teško je razgraničiti, no torbu ovako kultnog statusa i dalje bismo voljeli vidjeti pod rukom neke elegantne dame, koja nije strogo determinirana utrkom za statusom u društvu.

 

H.B.

Objavljeno: 13.05.2013. u 14:39

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p