TRENDOVI

Komadi koje je obožavala princeza Diana, a danas ih svi nose

Zašto Diana Spencer zaslužuje titulu stilske legende?

princeza Diana

Prikovani za male ekrane, 750 je milijuna ljudi tog dana potkraj srpnja 1981. godine netremice pratilo ceremoniju kraljevskog vjenčanja princa Charlesa i Diane Spencer u londonskoj katedrali St Paul's. No, tijekom "vjenčanja stoljeća", kako su ga mnogi voljeli nazivati, oči znatiželjnih gledatelja ipak su bile uprte u nasmiješenu, plavokosu princezu koja je u raskošnoj vjenčanici od antikne čipke i boje bjelokosti začarala svijet. 

Koračajući kraljevskim crvenim tepihom u raskošnoj vjenčanici s potpisom Elizabeth i Davida Emanuela i ukrašenoj tisućama bisernih perli, Lady Di je skrenula sve oči na sebe tog dana "bajkovitog vjenčanja". Čitav se svijet zaljubio u novu princezu postavivši je na prvo mjesto najomiljenijih figura britanske kraljevske obitelji prateći, do tragične smrti u pariškoj prometnoj nesreći 1997. godine, baš svaki njezin korak. Njezini su stilski odabiri od samih početaka oduševljavali, a i dalje nastavljaju oduševljavati fashionistice. Nikada, naime, nije nosila rukavice jer je tvrdila kako "ne možeš držati ljude za ruke ako ništa ne osjetiš", a u posjete dječjim bolnicama nikada nije nosila šešire jer "sa šeširom na glavi ne možeš nikoga zagrliti". Diana je koristila odjeću kao poruku pa je uvijek pomno birala što će odjenuti i tijekom službenih posjeta ali i tijekom nešto opuštenijih trenutaka. Njezini su se modni (i drugi) potezi ionako uvijek pratili, a toga je Diana bila itekako svjesna. Njezina toplina, brižnost i vedrina definitivno su doprinosili njezinom dobrom imidžu, no Diana je nesumnjivo bila žena istančanog stila pa je njezina pojavnost uvijek privlačila poglede. Lady Di se nije plašila eksperimentirati s odjećom pa su njezine kombinacije ponekad bile vrlo neočekivane za pripadnike kraljevske obitelji. Nebrojene žene diljem svijeta nastojale su oponašati njezin stil tih osamdesetih i devedesetih godina, a mnogi komadi koje je Di tada nosila nose se i ove sezone (jer se, naučili smo, trendovi ciklički ponavljaju). No, bez obzira na trenutno dominantne trendove koji se referiraju na osamdesete i devedesete godine, njezine kombinacije i dan danas izgledaju vrlo suvremeno. Stil Lady Di elegancijom je naprosto nadišao modu. I zato će vam mnogi reći da Diana, baš kao Audrey Hepburn i Jackie Kennedy, zaslužuje status modne ikone, dapače - stilske legende.

Široki "korzet" remen

Charles i Diana tijekom službenog posjeta Bangkoku 5. veljače 1988.

Zara (119.90 kn)

Gingham uzorak

Mango (košulja 169.90 kn, suknja 199.90 kn)

Beretka

Princeza Diana u posjetu Walesu u studenom 1982. Smeđu beretku potpisuje John Boyd, a kaput u istoj nijansi Arabella Pollen.

Zara (99.90 kn)

Kombinacija ružičaste i crvene

Kraljevska "turneja" u Kuvajtu 1989. Princeza Diana nosi rozo- crvenu haljinu s potpisom Catherine Walker i šešir u istoj kombinaciji boja.

Mango (sako 549.90 kn, top 199.90 kn, hlače 349.90 kn)

Odjeća s volanima

Princeza Diana u posjeti Chinatownu u Liverpoolu u travnju 1982. Ružičasti "trudnički" kaput s volanima izradila joj je Bellville Sassoon, a šešir potpisuje John Boyd.

Bershka (189.90 kn)

Tina Lončar
Foto: Getty Images, PR

Objavljeno: 12.09.2017. u 14:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p