SVJETSKA MODA

Modna kuća Alexandar McQueen ne prestaje oduševljavati, a nova kolekcija je jednostavno – briljantna!

Kolekcija koje se ne možemo nagledati!

Zbog kraljičine smrti, londonski Tjedan mode ove sezone djelovao je u nešto izmijenjenoj formi, odnosno mnoge modne kuće predstavile su svoje kolekcije u drugačijem izdanju ili pak kasnije. Tako je Sarah Burton za modnu kuću Alexander McQueen predstavljanje kolekcije održala jučer i to u dvorištu Greenwich Naval Collegea. Sama scenografija bila je minimalistička, no u isto vrijeme i poprilično dojmljiva jer se radi prozirnoj kupoli koja se je ujedno sjajno uklopila u samu poruku revije.

Ista ova kupola bila je dio scenografije i za kolekciju proljeće/ljeto 2022., a kao motiv kolekcije dizajnerica je istaknula oči koje su se prožimale odjevnim predmetima. Oči, ali i prozirnost kupole, simbolizirali su čovječanstvo i svijet oko nas te činjenicu da ne smijemo žmiriti na goruća društvena pitanja. Što se tiče same kolekcije, teško je reći išta osim da je riječ o još jednoj odličnoj modnoj viziji koja u potpunosti opravdava poziciju Sarah Burton kao kreativne direktorice.

Naslijediti modnu kuću kao što je ova i uskočiti u cipele velikog McQueena poprilično je izazovan zadatak, no Burton nevjerojatno vješto plovi između prepoznatljivih konstrukcija i dizajnerskih rješenja te ih spaja s vlastitim viđenjem mode. Kolekcija je već na prvi pogled spoj retro-futurizma s nekim od ključnih komada brenda. Povratak čuvene bumster siluete, odnosno niskog struka, dočekan je s ovacijama. Alexander McQueen s bumster estetikom napravio je pravu modnu revoluciju i seksepil predstavio na specifičan i drugačiji način koji je koketirao s fetišizmom otkrivajući pritom vrh stražnjice. Sada je Burton na modne piste vratila ovaj legendarni ‘rez’ i na pravi način odala hommage komadu koji je stvarao modnu povijest. Isto tako, kolekcija obiluje lateks komadima, kožnim elementima, ali i lepršavim romantičnim materijalima koji u zbiru čine kompleksnu modnu priču čiji narativ isprepliće vizure osamdesetih, power suit komade i one koji eksperimentiraju s dekonstrukcijom koja se zadržala u razini nosivih komada.

Sarah Burton sjajno poznaje sve ono što je McQueen bio, vješto ga pretače u neke nove vizije i baš uvijek ispuni sva očekivanja, stoga je ova kolekcija prepuna preciznih detalja i prepoznatljivih formi sa svježim, no pomalo melankoličnim dizajnom, apsolutni melem za oči!

Foto: Youtube, Alexander McQueen
Objavljeno: 12.10.2022. u 11:51

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p