MODNI DODACI

Najkopiranije torbe modne industrije

Vrući asesoari s potpisom Chanela, Hermesa i LV-a

Već su desetljeća prošla otkako su modne kuće kalibra Prade ili Louis Vuittona ušle u borbu s proizvođačima i prodavačima lažnih imitacija njihova dizajna, no umjesto da su poznati brandovi u međuvremenu pronašli zadovoljštinu, danas se čini kako je tržište kopija jače no ikad.

Kopira se gotovo sve što na sebi ima dizajnerski potpis, počevši od privjesaka za ključeve pa sve do čitavih ready-to-wear kolekcija, a vjerojatno najdrastičnije razmjere kopiranja poprimaju lažne trgovine u velikim kineskim gradovima, koje su, osim kompletne ponude u dućanu, od najpopularnijih modnih marki falsificirale čak i ime - Burberry je u Kini Buebelly, a Dolce & Gabbanu naći ćete pod komičnim imenom Dolce & Banana.

-->

-->-->--> -->

No, lažni proizvodi koji od publike dobivaju uvjerljivo najveću pozornost su kopije dizajnerskih torbi, čiji je dizajn ponekad toliko dobro skinut, da ćete naoko teško uočiti neku značajniju razliku u odnosu na original. Jedna od najpopularnijih, a ujedno i najskupljih i najkopiranijih torbi je Hermes Birkin model, čija cijena se u ovlaštenim buticima kreće između 7 i 150 tisuća dolara, a na raznim bezimenim stranicama moći ćete ju nabaviti na 'odličnom popustu' za samo 300-injak dolara.

Sredinom 50-ih godina prošloga stoljeća od ruku Gabrielle Coco Chanel nastala je jedna od najlegendardnijih torbica u povijesti modne industrije, slavni 2.55 model koji je ime dobio po datumu svog nastanka. Ova prošivena torbica sa zlatnim (ili srebrnim) lancem i dalje je mračni predmet želja trendseterica diljem svijeta, a stalna potražnja za njom zapečatila je i njenu vrtoglavu cijenu koja se kreće između 3 i 4 tisuće eura, ovisno o veličini. Pronaći ćete ju isključivo u Chanelovim buticima (i u pokojem vintage shopu), dok se njene kopije mogu nabaviti bilo gdje na internetu za samo 180 dolara.

Torba koju ste sasvim sigurno primijetili na većini hrvatskih gradskih trgova i ulica je sveprisutna Louis Vuitton Speedy torba sa smeđim monogramom. Ovaj model je jedan od najklasičnijih i najprepoznatljivijih modela svih vremena, a jednostavno ga obožavaju i naše trendseterice, kod kojih je ponekad teško razaznati što je kopija, a što original. Osim što ćete na prvi dodir osjetiti razliku, ono što ih također dijeli je ogromni raspon u cijeni - originalna Speedy cijenom varira između 855 i 915 dolara, a za lažnjak ćete izdvojiti maksimalnih 200 dolara.

Ako ste očekivali da će Mulberryjeva torba posvećena Alexi Chung biti prolazni hit, onda ste se definitivno prevarili. Alexina popularnost još uvijek ne jenjava, a ova luksuzna kožna torba je favorit mnogih mladih dama iz sezone u sezonu. One koje ipak nemaju dovoljno dubok džep za ovu ljepoticu, pronaći će njenu kopiju na eBayu za sitnih 20-ak dolara.

Prijeđete li pogledom preko nekoliko svjetski poznatih modnih blogova, primijetit ćete da njihove vlasnice štuju otprilike iste trendove. Jedan od njih trenutno je i Celine Trapeze torba, čiji su oblik posudili čak i mnogi drugi jednako renomirani brandovi. Oko ove savršene i nadasve funkcionalne torbe nastao je veliki hype, koji su odlučili iskoristiti i kineski proizvođači, lansirajući na tržište lažnjaka vlastite verzije Trapeze torbe, vrijedne 300-injak dolara. Cijena originalne torbe inače se kreće od 2,300 dolara nadalje.

Na kraju, ali ne i najmanje važna, jest torba PS1, koja je modnom dvojcu Proenza Schouler osigurala pravu malu vojsku vjernih sljedbenica. Njujorški dizajneri svake sezone izbace neki novi hit model, no činjenica je da se ova luksuzna poštanska torba nosi (i kopira) i dalje, bez obzira na aktualne modne trendove. Njena cijena na Net-a-Porteru, ovisno o veličini, iznosi između 1200 i 2200 eura.

 

H.B.

Photo: The Blonde Salad, Always Judging, Fashion Squad

 

Objavljeno: 05.09.2013. u 16:12

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p