TRENDOVI

Nosite li granny chic?

Stil koji je osvojio svijet

Dok su celebsice koračale crvenim tepihom u vrtoglavo visokim potpeticama i mini haljinama s naglašenim ramenima, u nešto alternativnijim grupama oblikovao se granny chic stil. Kao što mu i samo ime kaže, radi se o odjeći koju bi odjenula svačija baka i koja ne pršti seksepilom poput odjeće većine pop pjevačica niti pretjerano šokira kao što čini odjeća Lady Gage.

Taj stil bi se dao opisati i kao mješavina ormara gospođice Marple i junakinja iz romana o Poirotu Agathe Christie s dozom djevojaka iz Mad Mena, a mnogi kažu kako su sestre Olsen jedne od začetnica ovoga trenda. Njima je prije nekoliko godina dosadilo igrati na sigurno te su se na crvenom tepihu počele pojavljivati u kombinacijama koje su ponekad podsjećale na tapiserije kakve svi čuvamo negdje na tavanu.

Mary-Kate i Ashley Olsen

Određeni elementi granny chic stila daju se naslutiti i kod Adele, Kelly Osbourne i Alexe Chung te povremeno Lady Gage, ali u mnogo manjoj mjeri nego kod Olsenica. Guste čarape, midi suknje i haljine često neobičnih i retro uzoraka, anatomske papuče ili barem neke niske cipele na vezanje umjesto visokih peta, naočale debelih okvira, pletivo, pa čak i bojanje kose u sive nijanse osnovni su elementi ovoga stila koji svakako treba znati nositi.

Alexa Chung

Granny chic je pomalo nezgodan, jer je tanka granica između chic izgleda i bezlične hrpe tkanine kako možete izgledati ne pripazite li na proporcije. Uvijek istaknite barem struk i izbjegavajte prevelike komade, koliko god oni neodoljivi bili. Zapamtite: želite nositi komade koje bi nosila vaša baka, ali to ne znači da želite izgledati poput nje. Olsenice su kategorija za sebe i oko njihova stila se uvijek lome koplja, ali vama će Mary  Jane cipele, midi suknja na falde i bluza zakopčana do grla biti i više nego dovoljne, a i ruku na srce, djelovat će profinjenije.

torbe Miu Miu, vesta H&M, suknja ASOS, cipele Zara

Usprkos svim zamkama granny chic stila, prodaja nimalo seksi komada koji su mu osnova vrtoglavo raste. U robnoj kući Debenhams su prošle godine prodali 34 posto više bluza zatvorenog ovratnika, 25 posto ravnih cipela na vezanje, 20 posto više hulahopki i čak 110 posto više midi suknji nego prošle godine!

Bez obzira na njegovu popularnost među pojedinim blogericama, teško da ćemo ovaj stil vidjeti na Angelini Jolie ili Victoriji Beckham, ali on definitivno više nije rezerviran samo za nedjeljnu misu i igranje bridža u obližnjem domu umirovljenika.

B.K.

foto: Zimbio, ASOS, H&M, Zara

Objavljeno: 30.05.2011. u 19:20

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p