MODNI DODACI

Omiljena torba princeze Diane živi vječno

Lady Dior je kultni primjerak iz Diorove modne manufakture

Jedno od najvječnijih modnih ulaganja svih vremena, bezvremenski spoj stila i elegancije te legendarna torba koju je nosila legendarna žena - sve su ovo opisi koji već godinama nastoje dočarati magičnost kultne Lady Dior torbe.

Ovaj nevjerojatno poželjan asesoar iz modne manufakture kuće Dior smatra se ključnom sastavnicom svakog damskog ormara, a ime je dobio po jednoj vrlo posebnoj dami, koja je rijetko viđena bez ove luksuzne torbe pod rukom, obožavanoj princezi Diani.

Priča nas vraća u 1995. godinu, kada je Lady Dior torba po prvi puta ugledala svjetlo dana. Te godine Francuska se pripremala za posjet princa i princeze od Wallesa, koji su u pariškom Grand Palaisu namjeravali razgledati izložbu Paula Cezannea.

Tadašnja prva dama Francuske, Bernardette Chirac, tražila je vrlo poseban poklon za Lady Di, princezu poznatu po svojoj neospornoj eleganciji, kojoj je Bernardette poželjela pokloniti nešto uistinu jedinstveno. Obilazeći dizajnerske ateljee, prva dama Francuske spazila je ovu torbu i, iako je ona bila tek prototip, kuća Dior napravila je ekskluzivnu ediciju za princezu Dianu u samo 24 sata.

Naočita plavuša s britanskog dvora toliko je zavoljela ovu elegantno prošivenu, luksuznu crnu torbu, da je od Diora ubrzo naručila isti model u svim mogućim bojama i stilovima. Nakon što je najfotografiranija žena svijeta dvaput snimljena s Lady Dior torbom pod rukom, pariška modna kuća zamolila je Dianu za dopuštenje da svoj novi modni dodatak nazove upravo po njoj.

Od tada do danas ova torba krasi zapešća najprofinjenijih dama na svijetu, a među njene sretne vlasnice ubrajaju se Carla Bruni, Monica Bellucci, kao i višesezonska ambasadorica Lady Dior torbe, Marion Cotillard.

Ovaj vječni klasik iz Diora, čiji raspon cijena varira između 2000 i 4000 dolara, sastavljen je od 130 dijelova - 100 komada kože, koji se ručno bruse, bojaju, prošivaju i potom izrezuju i modeliraju oko drvenog kalupa, i 30 individualnih željeznih komada. Za realizaciju jedne torbe potrebno je osam sati rukotvorstva, a na svakoj od njih rade po dva firentinska umjetnika - jedan izabire i reže kožu, a drugi sastavne dijelove slaže u cjelinu.

Podlogu torbe čini raskošna janjeća koža iz Francuske, koja se potom obilježava poznatim 'cannage' uzorkom - prošivenim detaljem inspiriranim uzorkom na stolicama Napoleona III., koje je Christian Dior koristio na svojoj prvoj modnoj reviji 1947. godine.

Torba također dolazi u opciji lakirane, nojeve ili krokodilske kože visokog sjaja, a ulašteni metalni privjesci oko ručke ovoj torbi daju dodatnu dozu osobnosti.

Ova uvijek aktualna, umjetnička kreacija talijanskih majstora zanata odiše pravim couture duhom, a posljednjih je godina dostupna za kupnju isključivo u Diorovim buticima, gdje njene cijene navodno rastu čak dvaput godišnje, čineći ju modnom poslasticom samo za one najdubljeg džepa.

Od svih torbi koje Dior proizvodi, jedino Lady Dior svake sezone dobiva svoju najnoviju kolekciju te čini jedan od glavnih ukrasa na policama Diorovih ekskluzivnih prodajnih prostora. U recentnoj povijesti bilježimo i njene brojne limitirane serije, koje su došle u ruke rijetkih sretnica i danas sigurno zauzimaju posebno mjesto u njihovim ormarima.

Zahvaljujući princezi dobra srca, koja nas je nažalost prerano napustila, Lady Dior torba njena je modna ostavština koja će se i dalje nastaviti prenositi iz generacije u generaciju te s koljena na koljeno.

H.B.

Photo: Dior

 

Objavljeno: 10.09.2013. u 19:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p