TRENDOVI

Ovo su znakovi da je krajnje vrijeme da vašem dragom komadu odjeće kažete 'zbogom'!

Zadržati ili pustiti? Mi znamo odgovor!

Posljednjih je dana naglo zatopljenje mnoge od nas natjeralo da u ormar vratimo ljetne komade odjeće, a zimske sakrijemo daleko od pogleda. Naša omiljena odjeća za tople dane sada nam je ponovno neophodna, a velike su šanse kako ste u kutiji naletjeli na drage predmete koje već dugo niste nosili. Umjesto da ih i ove sezone bez razmišljanja pospremite u ormar, iskoristite priliku da organizirate svoj ormar i riješite se komada koji ondje samo skupljaju prašinu.

Iako mnoge od nas uz odjeću nerijetko vežu lijepe uspomene, nepotrebni predmeti mogu postati ozbiljan problem kada se, primjerice, selite ili pak želite osmisliti funkcionalan raspored u svome ormaru. To ne znači da se morate riješiti majice koju vam je poklonio prvi dečko ili svoje maturalne haljine, nego isključivo onih komada koji su zaista odslužili svoje i koji bi možda nekome drugome poslužili bolje nego vama. Pokušajte razmišljati praktično i racionalno, a kako bi vaša "generalka" prošla što glađe donosimo vam pet znakova koji ukazuju da je vrijeme da odjevnom komadu kažete zauvijek "zbogom"!

Niste ga nosili više od godinu dana

Budimo iskreni, odjevnom predmetu koji iz sezone u sezonu "preskačete" u vašem ormaru jednostavno nema mjesta. Možda je u pitanju ishitreni "ulov" sa sniženja, promašeni poklon od člana obitelji ili pak trendovska krpica koja vam danas izgleda smiješno i na sebi još uvijek ima etiketu s cijenom. U svakom slučaju, ako ovaj predmet ne odgovara vašem odjevnom stilu i ne možete zamisliti kombinaciju u kojom bi dobro funkcionirao, razmislite o tome da ga donirate i oslobodite dragocjeni prostor u svom ormaru.

Nepopravljivo je oštećen

Košulja kojoj nedostaje dugme ili hlače kojima je "otkazao" patentni zatvarač predmeti su koji se vrlo lako mogu popraviti, no nerijetko se događa da u svojoj garderobi optimistično čuvamo i komade kojima jednostavno nema spasa. Odjeća izblijedjele ili promijenjene boje, s mrljama koje nisu nestale niti nakon višestrukog pranja, iznošena ili pak s rupama i oštećenjima koja se nikako ne mogu "zakamuflirati" vrlo vam vjerojatno više neće biti od koristi, stoga razmislite o načinima na koji je se možete riješiti. Također, važno je upamtiti kako ovakva odjeća nije prikladna za doniranje.


Mjere nisu odgovarajuće

Kroz godine naša težina nerijetko oscilira i nije neobično da u ormaru imamo odjeću različitih veličina. Čuvati premale ili prevelike komade stoga nije nerazumno jer postoji šansa da će kad tad ponovno doći na red, što ne vrijedi i za predmete koji jednostavno ne odgovaraju našoj građi. Primjerice, haljina koju kod svakog nošenja morate povlačiti jer otkriva i što ne bi trebala otkriti ili pak hlače prekratkih nogavica teško da su komadi u kojima prštite od samopouzdanja. Ako ih redovito zaobilazite jer znate da u njima ne postižete željeni wow efekt, donirajte ih jer nekome će drugome možda stajati kao saliveni.

Ne osjećate se ugodno u njemu

S interneta ste naručili preslatku vunenu vestu i već u prvom nošenju ste primijetili da vam izaziva svrbež ili crvenilo? Moguće je kako jednostavno imate preosjetljivu kožu za takvu vrstu materijala, koliko god on kvalitetan bio. Isto vrijedi i za boje - nerijetko kupujemo stvari koje nam se estetski dopadaju, da bi se kasnije ispostavilo da u njima izgledamo "isprano" ili da naglašavaju naše nedostatke. Ako ste s vremenom otkrili savršenu paletu boja koja paše uz vaše prirodne tonove, sve što se ne može ubrojati u ovu kategoriju najvjerojatnije je višak u vašem ormaru i najbolje ga je donirati.

Namijenjen je za aktivnost od koje ste odustali

Osobe koje vole isprobavati različite aktivnosti i hobije nerijetko se zatrpaju i potrebnom i nepotrebnom opremom. Moguće je kako vas je društvo nagovorilo na planinarenje i vi ste nabavili svu potrebnu odjeću (i obuću!), da bi zatim shvatili da to jednostavno nije za vas. Možda ste imali kratki izlet u teretanu i tamo shvatili da su vam mnogo draže šetnje prirodom, a vaša sportska oprema i dalje stoji netaknuta? Ako ste sigurni da se nekom hobiju ili sportu ne namjeravate vratiti, a vaša je oprema i dalje u odličnom stanju, razmislite da joj doniranjem udahnete novi život jer nekome će zasigurno dobro poslužiti.


Nepotrebne odjeće koja je u dobrom stanju, ali je ne nosite, možete se riješiti na ekološki prihvatljiv način. Wear&Share program online modne trgovine Answear korisnicima nudi mogućnost besplatnog slanja odjeće koju više ne nose, s ciljem adekvatnog zbrinjavanja. Što ukratko znači da možete donirati odjeću iz udobnosti svoga doma - dostavljač će pokupiti vaše komade bez novčane naknade! Potrebno se samo prijaviti na Wear&Share web stranicu, zapakirati odjeću i pozvati dostavljača na vašu adresu.

Također, ako odlučite ovim kanalom donirati odjeću pomoći ćete radu Udruge Argonauta jer su sredstva prikupljena  Wear&Share programom namijenjena projektu ozelenjavanja javnih površina sadnicama stabala. Prve sadnice bit će posađene na otoku Murteru, a cilj je širiti područje djelovanja na područja pogođena požarima. Odjeća koju donirate koristit će se na 3 načina - za recikliranje tekstila (krpe za čišćenje ili visokokvalitetni papir), za uvođenje sekundarne odjeće na tržište (odjeća će se prodavati u gradovima i državama čiji su stanovnici manje imućni i nemaju mogućnosti kupiti novu odjeću, a sredstva skupljena na ovaj način bit će doznačena na žiro račun Udruge) te za ponovno korištenje (oporabljena vlakna iz odjeće koja više nije prikladna za nošenje koristit će se za proizvodnju zvučno izolacijskih i izolacijskih materijala u automobilskoj industriji, npr. automobilska izolacija). Udahnite svojoj odjeći drugi život i pritom podržite rad Udruge Argonauta i njihove projekte koji imaju za cilj očuvanje prirode i okoliša! Upamtite - svaki kilogram odjeće je bitan!
*Sadržaj nastao u suradnji s online modnom trgovinom Answear
Foto: Instagram
Objavljeno: 09.06.2023. u 15:19
Tagovi: odjeća

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p