SVJETSKA MODA

Saint Laurent oduševio moćnom kolekcijom, dok Dior igra na provjereno

Pariški Tjedan mode u znaku kultnih imena!

Pariški Tjedan mode zasigurno je jedan od onih od kojeg se ponajviše očekuje, stoga ne čudi što je ljestvica postavljana poprilično visoko. Jučerašnjim danom dominirale su dvije kultne modne kuće, Saint Laurent i Dior pokazavši kolekcije koje su potaknule brojne reakcije te izazvale oduševljenje, no i pokoju kritiku.

Saint Laurent

Kada govorimo o prestižnoj modnoj kući kao što je Saint Laurent, gotovo je nemoguće očekivati kolekciju koja neće oduševiti i još jednom dodatno potvrditi zvjezdani status. Anthony Vaccarello ovog puta predstavio je dominantu ženu koja u svom karakteru objedinjuje spoj nježne i elegantne persone s onom koja ne zazire od lateksa, transparentnih materijala i grudnjaka u formi topa. Vaccarello vrlo vješto modelira između odjevnih predmeta nabijenih senzualnošću s onima koji odaju počast nezamjenjivoj klasici i eleganciji. Kao što smo i navikli, sama atmosfera i scenografija bila je poprilično mračna i u stilu bondovske estetike gdje su modeli dok hodaju praćeni svjetlom koje je posebno doprinijelo kreiranju misterioznog, ali moćnog dojma revije. Sama kolekcija većinski je sačinjena od skinny modela hlača koje koketiraju s lateksom, glossy elementima i bojama koje su sjajno ukomponirana dinamika cijele kolekcije. Osim spomenutih materijala, prisutna je i svila, koža te različite varijacije koje zadržavaju pročišćenost i fluidnost. Sveprisutan tailoring ponovno je postavio ženu u mušku odjeću, ali na način koji ne aludira na muskularni izgled, već naprotiv ženu čini – ženstvenom. Ova zapravo autohtona Saint Laurent priča opetovano ukazuje da je riječ o modnoj kući koja ne odustaje od prepoznatljivih dizajnerskih postulata te ih iznova, uz pomoć Vaccarella, donosi i postavlja kao ultimativnu vodilju dobrog stila koji ne ostavlja mjesta pogrešci.


Dior

Maria Grazia Chiuri na ovogodišnjem Tjednu mode predstavila je vrlo nosivu, no ne i naročito zanimljivu kolekciju. Kao highlight cijele revije postavila se zapravo njezina ideja, a to je podrška žrtvama seksualnog zlostavljanja popraćena efektnom i fotogeničnom scenografijom. Ipak, skrenemo li pažnju na kolekciju, možemo zaključiti kako Chiuri jako dobro zna na koji način Dior učiniti komercijalnom modnom pričom te ga približiti masama. Premda će mnogi komentirati kako to i nije loše te da ready to wear kolekcije to doista i trebaju biti, svejedno valja zadržati dašak posebnosti i dizajnerskog potpisa koji će napraviti razliku između trendovske, jednolične struje. Dizajn kao takav, konstrukcije i krojevi vrlo su jasni i korektni te ne sumnjamo da će se odlično snaći u brojnim kombinacijama, ali ne možemo se oteti dojmu da ipak nešto nedostaje. Uporaba kariranog uzorka, transparentnih materijala i lepršavih fluidnih krojeva laskaju ženskoj silueti te nesmetano funkcioniraju i pružaju udobnost. Detalji u vidu marama, remena i naglašenog struka, kravata... podarili su kolekciji zanimljivu notu koja je donijela nosivost i funkcionalnost, a kao finalni zaključak osim dizajnerski točne i kvaliteto sašivene kolekcije, ono što u budućnosti od Diora očekujemo je ipak malo više zanimljivosti i dinamike.


Foto: Dior, Getty Images
Objavljeno: 26.02.2020. u 11:21

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p