SVJETSKA MODA

Schiaparelli Haute Couture kolekcija podijelila je mišljenja zbog neobičnih životinjskih detalja!

Kolekcija o kojoj se ne prestaje pričati!

Započeo je Tjedan visoke mode u Parizu, a otvorila ga je čuvena modna kuća Schiaparelli na čelu s kreativnim direktorom Danielom Roseberryjem. Schiaparelli je modni brend koji je dugi niz godina stagnirao, a dolaskom Daniela na ključnu poziciju kuće, brend je doživio svojevrsnu renesansu te ponovno zavladao modnim pistama, ali i crvenim tepihom. S obzirom na to da od Schiaparelli vizije očekujemo mnogo, predstavljena kolekcija nije razočarala, ali jest - šokirala!

Elsa Schiaparelli sinonim je za modni nadrealizam, ekscentričnu modu koja uvijek gravitira između elementa lijepog i šokantnog. Elsa je inspiraciju uglavnom crpila u umjetnosti, ali i vlastitom provokativnom karakteru, maskaradi i performansu. Dizajnerica je svojim dizajnom destabilizirala odnos između realnosti i iluzije pritom artikulirajući na ženstvenost kao na stvar reprezentacije, dok teatralnost svih Schiaparellinih djela pokazuje razumijevanje mode kao izvedbe ili maškarade s elementima spektakla koji se može interpretirati na razne načine.

Nadrealni svijet Else Schiaparelli pomalo je vidljiv i u posljednjoj ‘Inferno couture’ kolekciji. Daniel je inspiraciju potražio u Danteovom Paklu, odnosno Božanstvenoj komediji, a predstavljeno je niz haljina i odijela koji su izazvali reakciju. Kolekcija je već na prvi pogled savršeno konstruirana, a precizan tailoring koji naglašava siluetu izrađen je s delikatnim detaljima koji odaju pravu čar couturea. Također, istom logikom napravljene su i haljine te ostatak predmeta koji koketiraju s dekonstrukcijom, odnosno predimenzioniram dijelovima koji kolekciji daju dinamiku i avangardni moment.

No, cijela kolekcija kao da je pomalo ostala u sjeni nekolicine odjevnih predmeta koji su upotpunjeni vrlo realističnim životinjskim glavama. Gledano s dizajnerske strane, u izradu, možemo reći, skulptura, utkano je puno predanosti, vještine i znanja jer glave doista izgledaju kao su prave, ali upravo je to glavni kamen spoticanja o kojem bruje društvene mreže. Je li u redu prezentirati životinje kao svojevrsni modni trofej i gdje je granica dobrog ukusa tj. društvene odgovornosti? Odgovora na ovo pitanje nema jer u modi koja koketira s umjetnošću sve je dopušteno, stoga iako se kolekcija našla na meti kritika, priča i inspiracija podudaraju se s viđenim komadima na pisti -  u Danteovom djelu tri životinje koje smo mogli vidjeti simboliziraju tri grijeha; lav ponos, vuk pohlepu, a leopard žudnju.

Bez obzira na to je li vam ova kolekcija uzbudljiva ili pak uznemirujuća, couture tehnika je ispoštovana na najvećoj razini što je vidljivo i kod ostatka odjevnih predmeta koji su prava umjetnička djela jer koketiraju s toliko posebnim načinima izrade koji čine hodajuće vizualne efekte, a što se tiče realističnih glava koje su ipak umjetne, ostavit ćemo svakome da donese svoje mišljenje i stav.

Cijelu kolekciju pogledajte ovdje!

Foto: Instagram, Youtube
Objavljeno: 23.01.2023. u 16:43

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p