MODNI DODACI

Sve što ljubitelji tenisica trebaju znati u 2015....

Tenisice za trčanje, retro modeli i nove suradnje...

Tenisice
 
Ako bi prosječnog ljubitelja tenisica upitali kakva je bila 2014. (kao godina u tenisicama, naravno), odgovor bi u prosjeku bio – i više nego odlična. Mnoštvo novih modela, zaoštravanje tržišne konkurencije, inovativne tehnologije, novi materijali i obilje retro izdanja samo su neki od trendova koji su obilježili godinu iza nas. Nova, i već tekuća 2015., zasada nudi dobru podlogu za optimizam u svakom pogledu. Uz nastavak prošlogodišnjih trendova, očekuje nas i mnogo novosti koje će se sasvim sigurno dopasti svim ljubiteljima tenisica.
 
adidas Ultra boostadidas ultra boost

Run, run, run
Početak godine iznjedrio je povratak velikog trenda koji je obilježio čitavo jedno desetljeće, tj. 80-te godine 20. st. Naime, to je desetljeće označio boom jogginga ili pojednostavljeno, rekreativnog trčanja. Naravno, kao posljedica, tržište su preplavili mnogi danas legendarni poznati i manje poznati modeli tenisica za rekreativno i profesionalno trčanje. Pošto je konkurencija bila velika, brandovi su se nadmetali raznoraznim tehničkim i tehnološkim rješenjima, pri čemu je došlo do nastanka mnogih inovacija i razvoja novih tehnologija i materijala (adidas torsion, Nike air , New balance encap, Asics gel i sl.). Smatram da se danas nalazimo u gotovo identičnoj situaciji. Rekreativno trčanje zadnjih je nekoliko godina postalo iznimno popularno i veliki brandovi su shvatili da ponovno postoji tržište i interes publike za pravim inovacijama. Pošto su tenisice već dugo vremena prisutne na modnoj i lifestyle sceni, tako su se i modeli adaptirali u raznim smjerovima koji su počeli nadilaziti njihovu osnovnu sportsku namjenu. Ne mislim da je to nužno negativno, no srž tenisice i njena autentičnost upravo leži u njezinoj originalnoj namjeni – bavljenju sportom.
  Reebok Ventilator
 Reebook Ventilator

Proizvođači su danas ponovno fokusirani na funkcionalnu stranu proizvoda, tj. na ono što tenisicu čini tenisicom i u tom smjeru možemo očekivati najveće inovacije. Očigledni primjerak svega gore navedenoga potvrdio je adidas jednim sasvim novim performance modelom koji objedinjuje čitavu paletu novih materijala i tehnologija – ultra boost. Naravno, nadamo se da ni konkurencija neće ostati dužna i veselimo se novim punokrvnim modelima i oštroj tržišnoj bitci.

Stari i novi klasici
Kada već spominjemo klasike, drugi trend koji se nastavlja u novoj godini zasigurno su njihova reizdanja. Radujemo se novim starim modelima te njihovim modernim reinterpretacijama. Retro modeli oblikovali su novo veliko tržište, čije će prednosti znati iskoristiti svaki pravi znalac, ali i poneki amater.
 
Nike
 Nike Sock Dart
 
Tenisice – bilo kada i bilo gdje
Prošla godina pokazala nam je da ne postoje lokacije i vremenski uvjeti kojima se tenisice ne mogu prilagoditi. Svjedočili smo raznim vodootpornim i specijaliziranim modelima, ali i sasvim novim hibridnim modelima poput sneakerboota. Dobra vijest za entuzijaste je da više neće biti potrebe da svoje omiljene tenisice ostavljamo postrance zbog lošeg vremena. U 2015. očekujemo tehnološki napredne modele koji neće izgledom odudarati od verzija za suho vrijeme, a biti će sposobni podnijeti najekstremnije vremenske uvjete.
 
adidas Topanga
adidas Topanga

Nastavak uspješnih serijala
Uz sve novosti koje nas očekuju, brandovi će i dalje raditi na svojim dugogodišnjim uspješnicama, a za poneke smo već i dobili ovogodišnji update. U ovom segmentu također se očekuje velika implementacija novih tehnologija, a posebno materijala. Proizvođači se sve više počinju okretati prema sintetičkim zamjenama za klasičnu kožu, što predstavlja pozitivan ekološki pomak, ali i iskorak prema puno boljim performansama i trajnosti samoga materijala.

Suradnje
Kao i u prošloj godini, trend suradnje celebova i brandova se nastavlja i u ovoj, tako da očekujemo mnoštvo modela s potpisom više ili manje poznatih javnih ličnosti, a posebno se veselimo dugo najavljivanoj suradnji poznatog glazbenika Kanye Westa i adidasa. Šuška se da se ne radi samo o jednom modelu tenisica nego o većoj kolekciji koja će uključivati i odjevne komade.
  
 Nike Air Max

Na kraju možemo samo reći da je ispred nas uzbudljiva godina, po mnogočemu različita od prijašnjih. Naša omiljena obuća vraća se svojim sportskim korijenima i hvata u koštac s modernim tehnologijama i materijalima. Veliki brandovi i proizvođači zasigurno će se potruditi proizvesti mnoštvo novih modela od kojih će neki zasigurno ponijeti titulu novih klasika.

Velimir Pavić
Foto: Instagram
Objavljeno: 03.02.2015. u 16:42
Tagovi: tenisice, Adidas, Reebok, Nike

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p