MODNI DODACI

Sve što ste ikad htjeli znati o Air Maxicama

Cijeli svijet slavi Air max day!

Air Max Ukoliko ste zagriženi ljubitelj tenisica, velika je vjerojatnost da na neki poseban način obilježavate 26. ožujak. Naime, 26. ožujka 1987. godine na tržište je lansiran prvi model Air Max tenisica. Povodom 28. rođendana ove kultne tenisice odlučili smo napraviti kratki osvrt na najlegendarnije Air Max modele, tako da smo izabrali 5 najprepoznatljivijih tenisica iz serije i ukratko opisali razloge zbog kojih uživaju kultni status, a i pripremili smo Vam nekoliko ekskluziva. Pa krenimo redom…

Air Max I – 1987
Mnogo toga je napisano o prvoj tenisici sa vidljivim zračnim umetkom, a mi ćemo proći kroz najpoznatije detalje. Dizajnirao ju je legendarni Tinker Hatfield 1987. godine, nedugo nakon posjeta tada novotvorenom pariškom kulturnom centru Georges Pompidou. Novoizgrađena zgrada centra predstavljala je arhitektonsku senzaciju, konstruirana na principu vidljive unutrašnjosti i izokrenute arhitekture. Prilikom posjeta centru, Gospodin Hatfield, i sam arhitekt po struci, došao je na genijalnu ideju kako tada već postojeću Air tehnologiju još jače naglasiti u dizajnu tenisica. Naime, Nike Air zračni jastuk godinama se već ugrađivao u tenisice, no nije bio vidljiv, pa mnogi kupci nisu bili svjesni same tehnologije.
Air MaxKao i kod zgrade Georges Pompidou, Hatfield je shvatio da zračni umetak u tenisici treba biti vidljiv, što bi tenisici dalo još jednu do tada neviđenu dimenziju funkcionalnosti i reprezentativnosti. Nakon povratka u SAD nastale su prve skice, a ubrzo nakon toga na tržište je lansirana prva, sada već legendarna Air Max tenisica.

Air Max III - Air Max 90 – 1990
Treći po redu model Air Max tenisica, na tržištu se pojavio 1990. Danas su poznatije pod imenom Air Max 90. Svakako jedan od najpoznatijih Air Max modela, posebno u infrared kombinaciji boja. Ujedno, to su bile treće Air Maxice koje je dizajnirao Tinker Hatfield. 
Air MaxOvaj model doživio je nebrojena izdanja u svim mogućim kombinacijama boja i materijala, a čak je i predsjednik Bush posjedovao par Air Max 90 tenisica, izrađenih posebno za njega pod oznakom Air pres (air president).

Air Max 95 – 1995
Prve Air Maxice koje nije dizajnirao Amerikanac, već je ta dužnost dodijeljena Talijanu Sergiu Lozanu. Lozano je unatoč očekivanjima uspio stvoriti jednu od najpoznatijih Air Max silueta u povijesti modela. Dizajn je inspiriran ljudskom anatomijom, a novitet su predstavljali i zračni umetci u prednjem dijelu potplata.

Air MaxPočetak prodaje ove tenisice, zbog velike zainteresiranosti kupaca, uzrokovao je nerede u trgovinama Velike Britanije, a zanimljivost je da je ova tenisica, prema istraživanju britanskih forenzičara 2007. godine, bila najčešći izbor obuće u kriminalnom miljeu. 

Air Max 97 – 1997
Predstavljene 1997., prvi su model Air Max tenisice koji je prestavljao cjeloviti zračni umetak dužinom cijelog potplata. Također su bile u cijelosti prekrivene 3M reflektivnim materijalom, što nije privuklo samo sportaše i rekreativce, već i po prvi puta pojedince iz modne industrije.

Air MaxZa uglađeni dizajn tenisice odgovoran je Christian Tesser, a inspiriran je brzim japanskim bullet vlakovima. Zanimljivost je da je ova tenisica stekla mnogo veću popularnost u Europi nego na američkom kontinentu, a prodaja je postigla najbolje rezultate u Italiji.

Flyknit Max 2014
Prva Air Max tenisica koja nije uključivala klasične materijale poput kože i sintetike. Naime, gornjište ove tenisice u potpunosti je ispleteno od jednog komada posebne tkanine pod imenom flyknit. Ovaj materijal omogućuje izuzetnu lakoću i prianjanje uz nogu poput čarape.

Air MaxOsim funkcionalnosti, moramo priznati da je i sveukupni vizualni dojam impresivan. Isprepletene niti jarkih boja čine ovu Airmaxicu savršenom za sve koji se žele istaknuti posebnim komadom obuće. 

Air Max Zero / Air Max 2016
Za kraj donosimo dvije ekskluzive najavljene na početku članka. Povodom ovogodišnjeg Air Max dana, Nike je odlučio realizirati tenisicu koja je u obliku skice prethodila svim poznatim Air Max modelima. Model Air Max Zero nastao je na temelju prve skice koju je za Nike napravio legendarni Tinker Hatfield.

Air Max

Na radost mnogih ljubitelja kultne Air Max serije, sada ste u mogućnosti posjedovati model koji je u obliku skice započeo strelovitu revoluciju u svijetu tenisica.

Kao posljednju ekskluzivu predstavljamo Vam još neslužbenu fotografiju budućeg Air Max modela za 2016. godinu. Iz priloženoga je vidljivo da je budućnost Air Max serije čvrsto vezana za konstantan napredak dizajna, tehnologije i evolucije u izradi tenisice.

Na kraju ovog kratkog povijesnog osvrta ostaje nam samo poželjeti sretan rođendan legendarnim Air Maxicama, a svim njihovim ljubiteljima želimo još mnogo novih modela i još udobniju šetnju po zraku!

Velimir Pavić
Foto: PR, Instagram

Objavljeno: 26.03.2015. u 10:18

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p