TRENDOVI

Sve što ste ikad htjeli znati o balerinkama

Fashion Enciklopedija
Balerinke 
Bila jednom jedna mala cipela. Chic. Šarmantna. Udobna. Praktična. Zapisana u papire modne klasike. Njeno je ime – balerinka, lagana ženska cipela s tanašnim potplatom, s minimalnom ili potpuno bez potpetice koju svekoliko pučanstvo ili obožava ili ne može smisliti. No, priklonjene su joj žene svih profila, djevojke iz susjedstva, holivudske zvijezde, princeze i Prve dame, sve će ih obuti kako bi zaokružile svoje casual stylinge za trčanje kroz kaotične svakodnevice. I ta priča traje već stoljećima.
 
Svoju esenciju, balerinke vuku još iz davnog 16. stoljeća kada su sličan tip cipele nosile žene, ali i muškarci, makar su tada na ove današnje asocirale samo oblikom, postavljene na malenoj potpetici. Preteča balerinke izišla je iz mode u 17. i 18. stoljeću, a istisnula ju je cipela s povišenom petom kada je slavna Catherine de Medici svog slugu, pokornog postolara, tražila da joj na vjenčane cipelice nadoda laganih pet centimetara visine. I tako je ta ženska ljubav prema cipeli s visokom petom trajala sve dok joj se popularnost nije kronično srozala nakon što se u jednom divnom paru Marija Antoaneta popela na giljotinu. Obezglavivši tadašnju trendestericu, u zaborav je odletjela i potpetica, a ulicama i dvorovima u 19. su stoljeću zavladale funkcionalne cipele: sandale, čizme i razno razne varijacije s ravnim džonovima.
 
Brigette Bardot
 
Balerinke kakve danas nosimo rođene su 1947. godine kada je Rose Repetto u svojoj pariškoj radionici redizajnirala baletne papučice kako bi njezin sin, slavni plesač i koreograf Roland, plesao bolje nego itko drugi. Budući da su bile toliko lagane da ih na nozi niste niti osjetili, i potpuno ručno izrađene, Repetto balerinke u kratkom su roku postale hit u plesnim dvoranama. Plesači su poput zaluđenih fanova pohodili malenu parišku radionicu ne bi li nabavili magične cipelice. No, popularnost ravnih cipelica s Repetto potpisom ne bi se proširila mainstream modom da nije bilo Brigitte Bardot koja je tražila dizajnericu da joj za ulogu u filmu „And God Created Woman“ izradi udobnu ali elegantnu verziju baletne cipele koju bi mogla nositi dok hoda gradom. Pronicljiva Rose na baletne je papučice dodala lagane i savitljive potplate, a novopečene su se balerinke zajedno s Brigitte proslavile na velikom filmskom platnu. Sve što je ikona stila nosila, ležerno i bez ikakvog truda da zadivi svijet, publika je luđački kopirala.
 
Brigitte Bardot
 
No, kakva bi to bila lekcija u Fashion Enciklopediji da u kontekstu svekolike popularizacije balerinki ne spomenemo famoznu kraljicu chic-a: Audrey Hepburn? Fotografije s filma "Funny Face" iz 1957. na kojima tanašna holivudska glumica nosi balerinke uparene s ikoničnim all- black- everything outfitom postale su klasik. Audrey ih je, osim u radnji spomenutog filma nosila, posvuda, u casual i chic izdanjima, na setu i na ulici.
 
Audrey Hepburn
 
Balerinke su ponovo izišle iz mainstream mode tijekom šezdesetih i sedamdesetih, a veliki comeback doživljavaju osamdesetih kada ih počinje nositi modna heroina, Princeza Diana. Od tada pa sve do danas, lagana mala cipela suvereno vlada ulicama, proljetnim stylinzima, casual i chic izdanjima, a ukoliko želite svoju toplu sezonu začiniti jednim novim parom, uvjereni smo kako ih nećete morati dugo tražiti.
 
Audrey Hepburn
 
Foto: Pinterest, PR
 
Modele i cijene balerinki pogledajte u galeriji:
 
 
Objavljeno: 19.05.2015. u 16:09

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p