TRENDOVI

Vjenčanice koje se pamte

Haljine koje su obilježile stvarni život i filmsko platno

Priznajte, još odmalena znate kakvu svadbu i vjenčanicu želite! Bez obzira radi li se o skromnoj ceremoniji u vijećnici ili o raskošnom obredu u crkvi uz puštanje golubica i balona- svaka žena zna kako treba izgledati taj sudbonosni dan i kakvu haljinu želi nositi.

Jackie Kennedy (Ann Lowe)

Dizajneri vjenčanica kažu kako celebrity mladenke definiraju trendove za narednih deset godina. Istina, jer pogledate li fotografije iz osamdesetih, velika većina mladenki imala je identičnu frizuru i velike puf rukave kao i princeza Diana. Grace Kelly je utjecala na trendove pedesetih godina, kada se nakon kratkog poznanstva udala za Rainera III. Od Monaca.

Grace Kelly (Helen Rose)Lady Di (Elizabeth i David Emanuel)

Kraljevska vjenčanja uvijek su bila medijski popraćena i puna pompe. Vaša majka je možda gledala vjenčanje princeze Diane na televiziji, vi ćete pratiti korake Kate Middleton na live streamingu, a naše bake su čitale o romansi Wallis Simpson i princa Edwarda u novinama. Njena profinjena kombinacija i danas izgleda jednako chic, svježe i nevjerojatno privlačno.

Wallis Simpson

Mia Farrow i Audrey Hepburn diktirale su trendove na svadbama koje su se odvijale šezdesetih godina. Saten i čipku te mnoštvo volana zamijenile su stroge linije A kroja, kratki kaputići i mini duljina.

Audrey HepburnLinda McCartney

Nedavno preminula diva Elizabeth Taylor je zasigurno bila rado viđena gošća u salonima vjenčanica. U osam brakova sa sedam muževa ušla je u najrazličitijim haljinama: od klasične bijele krinoline do žutog kompleta s vijencem u kosi.

Elizabeth TaylorElizabeth Taylor

Osamdesetih smo imali priliku uživati u jednom od najomiljenijih Madonninih izdanja. Madonna koja stenje i valja se po podu, dok umjesto dijamanata i bisera nosi plastičnu bižuteriju dala je vjenčanicama novu dimenziju. Vjenčanice su često na rubu kiča i dobrog ukusa, ali Madonna je pokazala i kako kič komad ima potencijala da bude cool kada je u dobrim rukama. Respect!

Madonna

Posljednja dva desetljeća su nas ostavila kratkih rukava. Nije bilo mnogo vjenčanja za pamćenje, a i ona kraljevska koja su se dogodila, dogodila su se unutar medijski manje eksponiranih dinastija. Zato su mladenke diljem svijeta ugledale na filmove i televizijske serije. Brojna vjenčanja u Prijateljima te Seksu i gradu oblikovala su ukus devedesetih doina, ali nitko nije bio ni do koljena Carolyn Bessette dok se u bijeloj jednostavnoj haljini Narcisa Rodrigueza udala za JFK Juniora.

Carolyn Bessette (Narciso Rodriguez)

Gledajući cijelu galeriju fotografija primijetit ćete kako pojedine haljine izgledaju strašno staromodno, ali i dalje odolijevaju zubu vremena. Nije sve u svili, brokatu i francuskoj čipki. Nešto je i u ženi koja je nosi. Jednostavne, seksi, muškog kroja ili kao iz bajke... sve ih pamtimo zahvaljujući Carolyn, Marilyn, Grace, Elizabeth i ostalim divama koje su haljinu znale prilagoditi sebi.

Borina Kopčić

foto: Zimbio, Instyle

Objavljeno: 27.04.2011. u 11:31
Tagovi: vjenčanice, haljine

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p