TRENDOVI

Zaboravite na kupovanje svečanih haljina za svaku novu prigodu jer ih od sada možete - unajmiti!

Omiljeni rent4style od danas ima svoju webshop adresu!

Sigurni smo kako se svaka žena i više od jednom zatekla u sljedećoj situaciji: u odlasku u shopping još jedne nepotrebne krpice ili pak impulzivnoj kupnji odjevnog predmeta koji nerijetko ostane u ormaru visjeti s etiketom. Problem odjeće sa sobom ne vuče samo praktično pitanje kamo to sve pospremiti, već zadire u gorući problem modne održivosti, a koji se tiče prekomjerne proizvodnje koja rezultira lošim uvjetima rada, zagađenjem okoliša, korištenjem toksičnih materijala itd. Iako nerijetko mislimo da mi kao potrošači ne možemo puno jer nam je servirano što nam je servirano, realnost je ponešto drugačija jer znate onu ‘za tango je potrebno dvoje’.

Ono što možemo učiniti kao prvi korak je promijeniti naše viđenje kupnje, ali i neke stare navike te usvojiti nove. Tako osim promišljenije kupnje, second handa ili održivih materijala, unajmljivanje odjeće također se čini kao sjajan vid modne održivosti koja ide u korist baš svima. To je uočila i poznata domaća influencerica i poduzetnica Matea Miljan Rafaj koja je pokrenula odličan projekt rent4style i istoimeni webshop, a na kojem možete pronaći zaista pregršt modela za razne prigode. Putem ove stranice možete unajmiti prekrasne haljine i tako smanjiti kupnju odjevnih predmeta koje u većini slučajeva nosite samo jednom. Ova inicijativa čini nam se i više nego sjajnom, stoga kako bismo saznali više o svemu, u nastavku smo porazgovarali s Mateom koja nam je otkrila sve detalje!

Za početak, kako se je rodila ideja za 'rentanjem' odjeće? Što te je potaknulo na taj potez?

Ova ideja kuha se sigurno tri godine. Prije svega krenula sam od sebe same koja gomila previše robe za jedan događaj ili jednu večer, osim što time zauzimam prostor, gomilam nešto što ne nosim, uzalud trošim novac. I tako sam došla na ideju da bi bilo dobro nešto po potrebi unajmiti i vratiti. Gledala sam kako to rade u drugim zemljama i uzor pronašla u nekim američkim primjerima.

Ispričaj nam ukratko kako sve funkcionira?

Cijene se kreću od 200 kn pa na dalje. Dizajnerska roba je ipak skuplja. Haljina u pravilu stiže dva dana prije događaja i kod osobe ostaje četiri dana. Stiže čista, vraća se nošena, a za sve se potpisuje ugovor kako bi obje strane bile sigurne.

Budući da je ova sjajna poslovna inicijativa 'u pogonu' već neko vrijeme, možeš nam reći kakve su dosadašnje reakcije, ali i potražnja?

Ugodno sam iznenađena. Za mene je ovo bilo ispitivanje tržišta prije nego što zakovitlam cijelu priču u smjeru u kojem sam zamislila, od weba do puno veće i šire ponude. Dosta haljina je već bilo u najmu i povratne reakcije su odlične i dobar poticaj za dalje.

Zasad su u ponudi za najam samo haljine, no planiraš li u budućnosti proširiti asortiman?

Svakako, naglasak će u početku biti na haljinama, a kasnije na svim odjevnim komadima pa i modnim komadima.
  
S obzirom na to da je 'brza moda' jedan od gorućih kamena spoticanja modne industrije, koji je tvoj stav o 'krpicama za jednu sezonu' i na koji način sama pokušavaš doprinijeti modnoj održivosti?

Mislim da je potez najma upravo dobar korak u tome da smanjimo nepotrebnu potrošnju i da osvijestimo na što i koliko trošimo. Jako sam uzbuđena i sretna jer ima ljudi koji su to prepoznali i vjerujem da je za sve nas ovo veliki korak, ali i velika mogućnost i nova ponuda.

Foto: Instagram
Objavljeno: 14.09.2022. u 09:43

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p