FILM I TEATAR

10 najboljih filmova 2018. godine

Još ih stignete pogledati

Ostalo je manje od mjesec dana do kraja 2018. godine i upravo sada je pravo vrijeme da rezimiramo koji su to filmovi bili najbolji. Ako vam je neki promaknuo, dobra vijest je ta da ih još uvijek stignete pogledati.

Filmovi su uvijek bili jedna od najdražih aktivnosti, bilo da uživamo sami ili s društvom, ulazak u svijet bajke, akcije ili brutalne realnosti, privlačna je aktivnost kojoj se uvijek rado vraćamo. Svaka godina donosi nove naslove koji ostanu upamćeni, pa niti 2018. po tom pitanju nije izuzetak. Protekle godine filmski svijet predstavio je ponešto od svakog žanra, a dominiralo je nekoliko fantastičnih dokumentaraca koji su nas uveli u zakulisni svijet nekih od najvećih kultnih ličnosti 20.stoljeća. U nastavku vam donosimo popis najboljih filmova 2018. godine od kojih ste sigurno neke pogledali, a one koje niste, brzo skuhati čaj, omotati se u dekicu i uživati u genijalnim filmovima.

Red Sparrow

S Jennifer Lawrence u glavnoj ulozi, Red Sparrow je drama koja vrlo vjerodostojno prikazuje ruski špijunski svijet. Lawrence ima ulogu u kojoj tumači primabalerinu koja zbog ozlijede mora prekinuti karijeru i spletom okolnosti postaje špijunkom. Film obiluje intrigama, spletkama, opasnostima i ljubavnim zapletom, i definitivno ga morate pogledati. 

A simple favor

Blake Lively i Anna Kendrick glavne su protagonistice ovog napetog trilera koji ne prestaje šokirati nevjerojatnim zapletima. Film govori o dvije potpuno različite žene čiji se životi ipak nekako isprepletu. Nevjerojatni događaji i priznanja čine ovaj film uzbudljivim i nepredvidljivim, i još jednim kandidatom za obavezno gledanje.

Studio 54

Za kultni njujorški Studio 54, prijateljstvo Biance Jagger i Andyja Warhola te razuzdane tulume malo tko nije čuo. Svih nas je oduvijek intrigiralo i zanimalo što se to točno događa u backstageu, kako su se dobivale pozivnice te kako je zapravo funkcionirao naoko blještavi svijet. Ovaj fantastičan dokumentarac sve otkriva i baca potpuno novo svjetlo na poznati klub.

Bohemian Rhapsody

Dokumentarac o neponovljivom Freddieju ne treba dodatno predstavljati. Iako su kritike podijeljene, i neke zamjeraju produkcijskom timu kako cijela priča nije kronološki ispričana i da su neki događaju potpuno krivo postavljeni, radi se o dokumentarcu koji je svakako vrijedan gledanja i divljenja. 

Salvador Dali

Nastavljajući u dokumentarnom tonu, Dali je još jedna monumentalna ličnost koja je dobila filmsku priču o svom životu. Radnja prati impresivan Dalijev životni put i rad, kao i upoznavanje sa svojom muzom Galom. Zanima li vas umjetnički svijet i želite li bolji uvid u unutrašnjost genijalnog uma, ovaj dokumentarac svakako pogledajte.

A star is born

Bradley Cooper i Lady Gaga zvijezde su ovogodišnjeg filmskog svijeta. Tužan film s prekrasnim soundtrackom osvojio je cijeli svijet i postavio se kao jedan od najboljih filmova 2018.godine. Priča prati upoznavanje i život poznatog country pjevača i mlade talentirane djevojke; problemi i životne situacije, ljubav i tuga prožimaju se ovim filmom i na gledatelja ostavljaju dubok utisak. 

Mamma mia:Here we go again

Nastavak omiljenog prvog dijela ovog Mamma Mie, neke je oduševio, neke nije. Činjenica je da se radi o veselom i razigranom filmu s odličnom glumačkom postavom i vrlo dobrim generalnim dojmom. Priča paralelno prati dva razdoblja, majke i kćeri, završava sretnim završetkom i idealan je film za opuštanje te uživanje u hladnim zimskim danima.

Colette

Standardno fantastična Keira Knightley utjelovila je spisateljicu čije radove objavljuje njezin muž pod svojim imenom. Vrlo brzo idila se prekida i počinje bitka za kreativnim vlasništvom vlastitih djela. U filmu se između ostalog progovara o društvenim problemima, položaju žena i seksizmu. Film trenutno igra u kinima, pa ga svakako pogledajte. 

Widows

Zanimljiv kriminalistički triler u kojemu se propituje povjerenje, spretnost i odvažnost te hrabrost i snaga za preživljavanjem. Widows prikazuje žene kao jake ličnosti spremne za suočavanje s brutalnom realnošću, i budući da je i ovaj film dostupan u kinima, bez razmišljanja se mora pronaći među onima koje ćete pogledati.

The Captain

Ovaj film temelji se na istinitoj priči koja nas uvodi u svijet 2.svjetskog rata, međuodnosa i prikazuje potpuno drugačiju perspektivu. Njemački dezerter nailazi na napuštenu uniformu nacističkog kapetana koju uzima samo kako bi se utoplio, ali nedugo zatim otkriva da će Nijemci slijediti vođu, tko god to u datom trenutku bio. Ovaj uznemirujući film nevjerojatno je zanimljiv i idealan kandidat za završetak ovogodišnje liste.

Foto: IMDB, Unsplash
Objavljeno: 10.12.2018. u 12:04
Tagovi: film

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p