FILM I TEATAR

Najava novog hrvatskog filma „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“ podigla je prašinu

Iznenađujući projekt regijske produkcije o kojima svi pričaju
Intrigantnog naslova najavljen je novi film hrvatske kinematografije u produkciji filmske kuće Kinorama. Možda bi i naslov uskoro postao sekundarnim jer senzacionalistički i provokativni naslovi vrlo brzo postanu samo to, no u pitanju je sasvim jedinstven film kakav na ovim prostorima još uvijek nismo imali prilike vidjeti, barem ne kad su u pitanju hrvatski.

U suradnji Kinorame i beogradskog Art&Popcorn te filmskih centara Hrvatske i Srbije, pod redateljskom palicom Predraga Ličine, krajem veljače u kina stiže satirični film o zombijima. Horor, triler i komedija u jednom, film prati razvoj događaja nakon što zavlada epidemija zombija zahvaljujući zagađenoj vodi koja je postala konstanta siromašnom narodu koji jedva spaja kraj s krajem. Sedam godina nakon što je Hrvatska bankrotirala, a ljudi se pretvorili u zombije, rijetki su oni koji se uspijevaju oduprijeti opasnom virusu. Slučajnost ili ne, jedini otporni su Srbi odnosno Milan Motika koji postaje posljednjim Srbinom u Hrvatskoj.


Nekolicina osebujnih likova, igrom slučaju, postaju (ne)prijatelji i pokušavaju pobjeći od središta epidemije, a put ih odvede u srpsko selo Slavujevci. Naravno, u filmu se pojavljuju i Bosanci i Albanci, Slovenci koji su i dalje izvor raznih teorija zavjera i produkt raznolikih mitova i legendi. Koliko se da naslutiti, film, bilo da se radi o scenariju, scenografiji ili odabiru glumaca, je urnebesan. Glume poznata imena poput Hristina Popović koja je hrvatskoj publici najpoznatija po ulozi u srpskom filmu Parada, Tihana Lazović čiji posljednji projekt serija „Uspjeh“ koju upravo gledamo na malim ekranima, Rene Bitorajac, Janko Popović Volarić, Sergej Trifunović, Dušan Bučan te Dado Ćosić, a spominjao se i Rade Šerbedžija kao „poznati hrvatski Srbin svjetske reputacije“. Malu ulogu igra i Severina Vučković Kojić kojoj ovo nije prvi put da surađuje s Ličinom, a ovog puta postaje lice talijanske aktivistice za prava zombija. Zanimljiva premisa filma u okružju koje je prije svega nadasve satirično te pregršt sjajnih likova razlog su zbog kojeg s nestrpljenjem iščekujemo premijeru 28. veljače, a do tad pogledajte službenu najavu filma u nastavku.
Foto: Youtube, imdb, PR
Objavljeno: 07.01.2019. u 14:57
Tagovi: Hrvatska

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p