FILM I TEATAR

Nova serija You navest će vas da preispitate svaku (potencijalnu) ljubavnu vezu

Shay Mitchell i Penn Badgley u novoj seriji koja ledi krv u žilama
Ako ste ikada gledali popularnu seriju „Gossip Girl“ dobro znate tko je i čime se bavio Dan Humphrey. Iako je njegova uloga u teen seriji bila daleko pitkija, ovih dana na Netflix je stigla nova serija zbog koje aktivno propitkujemo sve nedostatke društvenih mreža i novih tehnologija.

Koliko puta ste se zatekli da nakon što nekoga po prvi put upoznate, poskrivećki tražite njegove ili njene društvene profile i pokušavate saznate neke ključne informacije koje će vam malo više otkriti o njihovom životu i osobnosti? „Guglanje“ osoba postalo je dio naše svakodnevice i rijetko kad će vas prijateljica pogledati čudno ako odlučite pronaći Instagram profil onog zgodnog dečka kojeg ste večer prije upoznali za vrijeme izlaska ili prvi put vidjeli na predavanju, poslovnom sastanku... Da se ne zavaravamo, istu stvar rade i muškarci i ovo je postalo sasvim uobičajeno i, bitnije, društveno prihvatljivo jer zašto ne iskoristiti ono što nam današnja tehnologija i društvo nude na pladnju? No što biste učinili kad biste saznali kako je netko koga ste jedanput sreli odlučio pronaći više od vašeg virtualnog profila te o vama saznao baš sve, od kućne adrese i broja telefona do mjesta gdje radite, pijete jutarnju kavu, imena prijatelja s kojima se družite?


Upravo je to premisa nove Netflixove serije „You“ u čijoj je glavnoj ulozi Penn Badgley kao samozatajni vlasnik knjižare i veliki ljubitelj svjetske književnosti. Prema bilo kojoj listi vrlina, Joe Goldberg pogađa baš svaku kućicu, no on zapravo krije puno više tajni no što golo oko može isprva otkriti. Serijski ubojica s osmjehom anđela čiji je životni cilj sveden na potragu za pravom ljubavi savršen je primjer današnjeg društva koje je zaboravilo na bilo kakve granice privatnosti. Naime, nameće se intrigantno pitanje moralnosti glavnog lika koji, jasno, boluje od nekoliko psihičkih poremećaja, no čije je ponašanje uveliko uvjetovano drugom stranom koja, nesvjesno ili svjesno, poput čokoladom ispred djeteta, maše svim sočnim detaljima o sebi i svom životu. Serija, koju najvjerojatnije očekuje i druga sezona, pogledali smo u jednom dahu i, iako postoji niz detalja koje još mogu poboljšati te razraditi, ne možemo se oteti dojmu da je You zanimljiv uradak o kojem bi mogli raspravljati još satima. Radi li se o naivnoj potrazi jednog čovjeka u suvremenom svijetu za najiskrenijom formom ljubavi ili je u pitanju pojedinac s nizom mentalnih problema i jesmo li i mi kao društvo krivi za pomicanje granica normale tek je nekoliko pitanja koja se nameću. Ne preostaje ništa drugo no pogledati seriju i dobro razmisliti o suvremenom dejtanju i ljudskih odnosima.
Foto: imdb, Youtube
Objavljeno: 17.01.2019. u 00:22

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p