PARTER

Svjetska premijera domaćeg filma 'Sam Samcat'

Film Bobe Jelčića na 24. Sarajevo Film Festivalu
Svjetska premijera dugo očekivanog filma Sam Samcat, Bobe Jelčića održat će se 11. kolovoza 2018. kad će se autor i ekipa filma pojaviti na crvenom tepihu sarajevskog festivala. Nakon iznimno uspješnog filma "Obrana i zaštita", film "Sam samcat" je s nestrpljenjem čekala i struka i publika, a čekanje se ovaj put isplatilo, jer je pred nama novi dugometražni film iznimno cijenjenog redatelja. 
 
Bobo Jelčić, koji je zbog svog iznimnog doprinosa kulturi već proglašen najvećim hrvatskim kulturnim izvoznim "proizvodom", nije se libio ući u najdublje emocije glumaca i iznijeti to na kino platno dodavši svoj karakterističan autorski potpis. Film "Sam samcat" prati emotivno raslojavanje glavnog lika Marka, kojeg tumači Rakan Rushaidat, koji je takvom stanju nakon razvoda braka. Skrbništvo je dodijeljeno majci, a otac želi jednako vremena provoditi s djetetom. To je ono što tišti glavnog junaka, a birokratska i administrativna šuma samo mu otežavaju ionako tešku emocionalnu situaciju.


Lea Breyer i Rakan Rushaidat 
 
Film je sniman početkom prošle godine na tridesetak zagrebačkih lokacija. Glumačka ekipa okupljena oko filma je impozantna, a zastupljeni su glumci iz cijele regije. Pored glavnog glumca Rakana Rushaidata uloge tumače Miki Manojlović, Snježana Sinovčić Šiškov, Marko Makovičić, Krešo Mikić, Ivana Roščić, Goran Navojec, Ksenija Marinković, Jadranka Đokić, Vesna Glođo, Izudin Bajrović, Nikša Butijer, Dejan Đonović i brojni drugi. Uz dojmljivu glumačku ekipu na filmu je kao pomoćnik redatelja radio Radivoje Andrić, koji je s Jelčićem već surađivao i na filmu "Obrana i zaštita". Radivoje Andrić je domaćoj publici možda poznatiji kao redatelj kultnih Munja. Direktor fotografije također je Jelčićev stalni suradnik Erol Zubčević, scenografkinja je Željka Burić, dizajn kostima potpisuje Katarina Zaninović, masku Tina Jesenković, montažer je Vladimir Gojun, dizajner zvuka Ranko Pauković, producentica filma Zdenka Gold, a koproducenti su Annemiek van Gorp, René Goossens, Alem Babić, Nataša Damnjanović, Vladimir Vidić i Ivan Marinović.

Rakan Rushaidat i Miki Manojlović

"Film je priča o nečemu što se događa svakodnevno i svuda je oko nas, a da toga često nismo svjesni. To su poslije razvodni procesi u kojim se pokušavaju održati krhotine obitelji. Kad ono što je nekad bilo privatno i intimno postaje administrativna činjenica. Ostaju još samo zakoni i institucije koje su često nemoćne i male pred problemima koji im dolaze", rekao je Bobo Jelčić.
 
Film je podržao Hrvatski audiovizualni centar, Nizozemski filmski fond, Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Filmski centar Srbije i Filmski centar Crne Gore. Sam samcat je produkcija Spiritus movensa iz Zagreba, uz koproducente De Productie iz Amsterdama, Dokument Sarajevo, Dart film Beograd i Adriatic Western iz Crne Gore. 
 
Nakon svjetske premijere film ide na festivalsku turneju, a očekuje se i datum početka prikazivanja u kinima širom Hrvatske i regije.
Foto: PR
Objavljeno: 09.07.2018. u 16:04

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p