10 najljepših couture haljina

Što će zvijezde nositi sljedeće sezone?

Modna elita spakirala je svoje Louis Vuitton kufere i napustila romantični Pariz u kojem su prikazane nove couture kolekcije svjetskih modnih kuća. Raspored couture revija znatno je osiromašen. Razloge nije potrebno previše objašnjavati, štoviše mogu se svesti na jednu riječ koja već nekoliko godina odzvanja u glavama modnih urednika i dizajnera - kriza. Kriza je pokosila dobar dio couture linija koje su u ova vremena rezervirane isključivo za najjače igrače modne scene koji svoje financiranje crpe iz uspješnih linija asesoara, šminke i parfema. Teško je opstati isključivo na shopping pohodima arapskih princeza i pokoje dame iz europskog visokog društva te samo oni s dobrim zaleđem uspiju zaokružiti priču. Chanel je već odavno poznat kao svjetski lider u području make up-a i asesoara, Valentino je u vlasništvu moćne Sheikhe Mozah bint Nasser al-Missned, Uljana Sergejenko žena je ruskog oligarha, Dior je svoje couture kolekcije pretvorio u malo ekstravagantniji pret-a-porter, Armani se već odavno okrenuo drugim aspektima lifestylea, a Versace koji grca u dugovima, nestrpljivo očekuje financijsku injekciju od strane vlasnika Harrodsa. Ostali manje-više jedva drže glavu iznad vode i panično gledaju u potrazi za novim potencijalnim ulagačima. Sezonu je ponovno propustio Riccardo Tisci koji je jasno izjavio kako se treba koncentrirati na pret-a-porter liniju i privatne kupce koji se mogu naručiti u njegov atelier.

Premda situacija zvuči zabrinjavajuće, dizajneri su dali sve od sebe da ne klonu duhom i isporuče prava mala remek djela koja će svjetski stilisti razgrabiti za svoje slavne klijentice u sezonama filmskih i glazbenih nagrada.

Elie Saab nije inovativan u bilo kojem pogledu. Već sezonama dizajner uspješno prepravlja četiri osnovna modela haljina i suptilno se poigrava nijansama i kristalnim vezom, koji po potrebi premješta s dekoltea na struk i šlep. Ono što mu nitko ne može osporiti jest činjenica da svojom „princeza" estetikom gađa ravno u srca žena koje uzdišu za luksuznim materijalima i romantičnim krojevima, koje možete zamisliti na nekom dvoru ili na crvenom tepihu dodjele Oscara.

Ljepota koju pruža ne može ostati nezamijećena, pogotovo kada gledamo u raskošnu crvenu balsku haljinu, optočenu decentnim crvenim vezom.

Giambattista Valli dobro kotira u društvu princeza s Pete Avenije. Njegova glavna promotorica, Olivia Palermo, uspješno predstavlja estetiku ovog strastvenog Talijana kod kojeg teatralnost i nosivost idu ruku pod ruku.

Armani je ove sezone zagazio u doba nevinosti s nježnom kolekcijom u neutralnim tonovima. Haljine tanke poput paučine, ukrašene bogatim aplikacijama, malo koga su ostavile ravnodušnim. U ovoj predivnoj kreaciji zamišljamo njegovu najdražu muzu, eteričnu australsku glumicu Cate Blanchett.

 

U galeriji pogledajte 10 najljepših couture haljina za jesen 2013.

 

Ana Pavić

Photo: Guliver/Getty

 

Objavljeno: 04.07.2013. u 16:00
-1. Ne postoji Linker skripta za ovu stranicu
vrh stranice
p p