20 najvećih skandala u svijetu mode

Uhićenja, ubojstva, droga & sex

U posljednjih dvadesetak godina, modni svijet je preživio nekoliko značajnijih udara, od ubojstava, ovisnosti o drogama do seksualnih zločina. Dokaz kako "nije zlato sve što sja", te da novac i slava ne mogu kupiti sreću a kamoli zataškati zločin je i vjerojatno najveći skandal koji je potresao Ameriku a uključuje unuka i nasljednika tvrtke Max Factor, Andrewa Lustera. Luster je 2003. godine, nakon nekoliko mjeseci bježanja konačno uhićen u Meksiku, te optužen za silovanje i drogiranje tri žene. Osuđen je na 124 godine zatvora!

Donosimo vam pregled 20 najvećih skandala koji su potresli modni svijet.

 

1995.

Maurizio Gucci, najmlađi nasljednik Gucci obitelji, ustrijeljen je na ulazu u ured. Za ubojstvo je optužen mladi sicilijanac kojega je za ubojstvo unajmila Mauriziova supruga, Patrizia Reggiani. Patrizia je osuđena na 26 godina zatvora.

alexandermcqueen1.jpg

 

1996.

Dolaskom u modnu kuću Givenchy, engleski dizajner Alexander McQueen daje šokantnu izjavu u kojoj tvrdi kako je Hubert de Givenchy nebitna osoba.

 

1996.

Američki nacionalni odbor otkriva kako su rasprodane kolekcije popularne tv prezenterice, Kathie Lee Gifford, izrađene u ilegalnim sweat shopovima na Tajlandu.

 

1996.

Giorgio Armani je optužen za utaju poreza u iznosu od 64 milijuna dolara, te osuđen na 9 mjeseci uvjetno, do povratka duga

gianni-versace.jpg

 

1997.

Ispred svoje vile u Miamiju, ubijen je jedan od najpoznatijih svjetskih dizajnera Gianni Versace. Ubojica je bio muška prostituka i model Andrew Cunningham kojega je policija pronašla mrtvog nekoliko dana nakon ubojstva.

 

1997.

Modna kuća Hugo Boss, priznala je da je osnivač tvrtke Hugo Boss, bio član nacističke vojske, kojoj se pridružio 1931 godine nakon što je osnovao tvrtku za izradu policijskih i poštanskih uniformi. Do 1933 godine, Hugo Boss je proizvodio nacističke uniforme, u sweat shopovima u kojima su radili Poljaci i Francuzi.

 

1998.

Otkrivena je afera glavne urednice američkog Voguea Anne Wintour sa teksaškim milijunašem Shelbyem Bryanom. Wintour je u to vrijeme bila 15 godina u braku s uglednim pedijatrom Davidom Shafferom.

 

1999.

Događaj satirički nazvan „Pacokalipsa" je vezan uz dizajnera Pacoa Rabanna. Naime, slavni dizajner koji je oduvijek iskazivao naklonost ka paranormalnim pojavama, 1999 godine je umislio i najavio medijima kako će se ruska svemirska postaja „Mir" srušiti na Pariz.

large_naomi1.jpg

 

2000.

Slavna manekenka Naomi Campbell proglašena je krivom za napad na osobnu asistenticu . Campbell je u 2003. također optužena za popularni napad telefonom na bivšu asistenticu. 2006. Naomi je netom prije nastupa na Oprah showu optužila kućnu pomoćnicu za krađu traperica te je također gađala telefonom od kojega je nesretna žena zadobila ozljede glave koje su zahtijevale 4 šava.

  

2001.

Imelda Marcos, supruga filipinskog diktatora Ferdinanda Marcosa otvara muzej obuće u Manili kako bi izložila svoju nevjerojatnu kolekciju cipela koja je u to vrijeme brojala 1060 pari.

 

2001.

Američka miljenica i glumica Winona Ryder pokušala je otići iz poznate robne kuće Saks Fifth Avenue u New Yorku, sa ukradenom odjećom u vrijednosti od 5500 američkih dolara. Na izlazu je zaustavljena od strane zaštitara, te je osuđena 480 sati dobrotvornog rada, 3700 dolara globe i 6335 dolara odštete Saksu. Incident je ponovljen 2008. godine kada je Ryder odbila platiti poveću količinu kozmetike u ekskluzivnoj parfumeriji u Hollywoodu.

 

2002.

Poznati dizajner cipela, Steve Madden osuđen je na 41 mjesec zatvora radi pranja novca te prevare osiguranja.

 

2004.

Dov Darvey, osnivač tekstilnog  giganta American Apparel, optužen je od strane svog knjigovođe na prisilno falsificiranje financijskih podataka. Posljednja tužba upućena Darveyu je ona od strane Woodya Allena koji ga je optužio za nelegalno korištenje vizuala iz njegovog filma Annie Hall. Ne možemo zaboraviti ni njegov intervju za magazin Jane, tijekom kojega je seksualno uznemiravao novinarku ispred koje se samozadovoljavao te joj sugerirao seksualni čin.

 

2005.

Nakon 5 mjeseci pritvora, američka kućanica br.1. Martha Sthewart napustila je zatvor odjevena u pončo koji joj je izradila sustanarka iz ćelije. Martha je bila optužena za utaju poreza.

 

2004.

Donatella Versace, dizajnerica i nasljednica modne kuće Versace, prijavila se u centar za odvikavanje, nakon dugogodišnje ovisnosti o kokainu.

normal_cocaine_kate.jpg

 

 

2005.

 

Engleski tabloid „News of the world" objavio je naslovnicu sa supermodelom Kate Moss, na kojoj manekenka kreditnom karticom pravi lajne kokaina. Naslovnicu je pratio i filmić nastao u studiju za vrijeme snimanja albuma njezinog tadašnjeg dečka, frontmana grupe Babyshambles, Petea Dohertya. Nakon skandala Kate se na američki način  povukla u kliniku za odvikavanje, iz koje je izašla nakon nekoliko tjedana i nastavila po starom.

 

  

2007.

Dan nakon prikazivanja kolekcije za Louis Vuitton, dizajner Marc Jacobs prijavio se u centar za odvikavanje u Arizoni. Iako je poznat kao teški ovisnik o kokainu, Jacobs se uspio oporaviti te lansirati nekoliko uspješnih kolekcija za Louis Vuitton i za svoj Marc Jacobs brand.

 

2007.

Dizajner Annand Jon uhićen je pod sumnjom za slivoanje mlade manekenke (prve od mnogih koje su ga optužile za seksualno napastvovanje). Nekoliko mjeseci kasnije proglašen je krivim za 16 od 23 točke optužnice, uključujući silovanje čak 7 djevojaka i žena!

 

2007.

Kada je Peter - Juergen Boock,  član terorističke skupine Baader Meinhof izišao iz zatvora nakon 17 godina odslužene kazne, u intervjuu za njemački magazin Der Spiegel, priznao je da je ova skupina kovala planove za otmicu Karla Lagerfelda. Lagerfeld je prošao neozlijeđen iako su druge žrvte otete i ubijene na njegovom posjedu.

 

2009.

Peter Guadagno, direktor modne kuće Versace, optužen je za seksualno uznemiravanje tajnice, koju je natjerao da mu od riječi do riječi, recitira proste poruke ostavljene od strane njegovih ljubavnica.

 

 

Ana Pavić

 

Objavljeno: 07.08.2009. u 11:02
vrh stranice
p p