FASHION WEEK ZAGREB

Suzy Josipović Redžepagić: „Samouki stilisti i tzv. modni stručnjaci koji su o modi učili iz Voguea nisu nam potrebni“

Od 3-6. lipnja ove godine, održava se dvanaesti po redu FASHION WEEK ZAGREB.

S tim modnim događanjem službeno zatvaramo sezonu modnih manifestacija u metropoli, barem do jeseni, kada nas očekuju i neki noviteti na modnoj sceni glavnoga grada.

S obzirom da je FASHION WEEK ZAGREB jedno od prvih modnih događanja na našoj modnoj sceni, te da su prijašnjih godina na njemu izlagali mahom etablirani domaći dizajneri, od kojih mnogih više nema, nameće se pitanje: Postoji li podjela na domaćoj modnoj sceni, te koja je jasna razlika između pojedinih modnih manifestacija?

Kako bismo dobili što bolju sliku o poziciji samog FASHION WEEK-a ZAGREB i njegovog značaja za razvoj domaće modne scene zatražili smo mišljenja same organizatorice, Suzy Josipović Redžepagić, kao i modnih kritičara, te profesorice Nine Režek.

 

Upitan o konceptu FASHION WEEKA ZAGREB, modni kritičar Jutarnjeg Lista, i suradnik brojnih modnih magazina, Grgo Zečić nam je objasnio svoje viđenje stvari:

 

n724305410_2447540_3098.jpg

 

„Koncept  Fashion Weeka Zagreb već sezonama ne doživljava određenu transformaciju. Nadalje, kontekst njegovog djelovanja i misije prilično je  konfuzan jer miješa domaće i inozemne dizajnere pod izlikom „internacionalnog modnog događanja". U modnim prijestolnicama takvi događaji se ne mogu nazvati Tjednom mode jer ih kontrolira službena udruga, odnosno komora dizajnera koji žive ili rade u određenoj zemlji (tako primjerice talijanski Miu Miu ili belgijski Raf Simons spadaju pod francusku Federaciju modnih dizajnera). Za prezentiranje internacionalnih dizajnera na jednom mjestu postoje sajmovi u formi niza malih showroomova kao što je The Box u Parizu.

voila.jpg


Sa ovom se tvrdnjom ne slaže profesorica na Tekstilno-Tehnološkom fakultetu i organizatorica Modnog Ormara, Nina Režek: „Fashion Week Zagreb  predstavlja različite dizajnere vrlo pristojnih kvaliteta, - samo treba znati čitati i razumjeti  njihov rukopis - koji  u najvećem broju imaju svoj vlastiti kreativni izričaj, a manje su doslovce inspirirani trendom stranih dizajnera. Fashion Week Zagreb je bio i prvi koji je išao sa sezonom unaprijed i prvi koji je dao šansu mladima -studentima dizajna."

 

 

suzyjosipovic01__f3f.jpg

 

Organizatorica manifestacije Suzy Josipović Redžepagić nam je pojasnila njezino viđenje stvari: „ Dreft Fashion Week Zagreb kao takav, nema koncept niti podnaslov. Ono na čemu smo poradili ove godine je poduzimanje određenih anti-recesijskih mjera u vidu toga da će se sve prikazane kreacije moći kupiti po 50% nižoj cijeni. Iz recesijskih razloga i sama manifestacija je skraćena na tri dana programa. Što se tiče gostovanja stranih dizajnera, to je standardna svjetska forma koju prakticiraju svi tjedni mode u svijetu."

 

x104137918201278881_13.jpg

 

Kontroverza oko postojanja određenih lobija koja se često proteže kroz hrvatske medije po mišljenju modnog teoretičara Nenada Korkuta, je barem u njegovom slučaju neosnovana: „ Osobno nemam ništa protiv brojnih manifestacija. Svatko ima pravo organizirati modni event po vlastitom nahođenju. Uvijek sam nazočan na revijama dizajnera čiji rad cijenim i volim pogledati, bez obzira na manifestaciju na kojoj prikazuju. Razlog mog eventualnog izostanka sa revija na Fashion Weeku Zagreb je nedostatak dizajnera koji me zanimaju. Ukoliko se na programu nađe neka zanimljiva revija,svakako ću je pogledati ". 

Na upit o lobijima i eventualnom ignoriranju eventa od strane nekih standardno viđenih lica na modnim događanjima, Suzy Josipović Redžepagić  zaključuje: 

"Nisam primijetila nikakvo ignoriranje od strane nama važnih ljudi. Na Dreft Fashion Week Zagreb su dobrodošli svi koji modu vole i žele uživati u njoj. Naša manifestacija se ne temelji na celebrity gostima koji sjede u prvom redu. Naši posjetitelji su prijatelji manifestacije,  a ukoliko je netko od njih celebrity, tim bolje za prisutne novinare. Što se stručnjaka tiče, u našem žiriju su relevantni stručni ljudi koji su profesori na Tekstilno Tehnološkom fakultetu i njihovo mišljenje je ono do kojega držimo. Samouki stilisti i tzv. modni stručnjaci koji su o modi učili iz Voguea, nisu nam potrebni ni relevantni."

 

Ako uzmemo u obzir dugovječnost manifestacije, očito je da je FASHION WEEK ZAGREB odavno našao svoje mjesto na hrvatskom modnom nebu, iako je sa sezonama vidljiv manjak etabliranih domaćih autora koje je iznjedrio i koji su ga karakterizirali. No, s druge strane, ovaj članak je samo malo zagrebao po površini sve kompleksnije domaće modne scene, koja se naizgled " razvija"  u kontekstu kvantitete modnih događanja i brojnih dizajnera koji pokušavaju stvarati u uglavnom teškim uvjetima , dok je kvaliteta mnogih segmenata unutar scene još uvijek izrazito upitna i nedorečena.

Ana Pavić

gl.urednica 

Objavljeno: 01.06.2009. u 14:17
vrh stranice
p p