Kopija haljine izazvala buru među hrvatskim dizajnerima

Envy Room VS. Antonela Gregorović

Kopiranje u modi nije rijetkost, štoviše, već je nekoliko slavnih dizajnera „dobilo po prstima" radi posuđivanja određenih komada. Kada kažemo slavnih, mislimo na Diane Von Furstenberg, koja je od kanadske indie kuće "posudila" jaknicu za svoju posljednju kolekciju, te trendsetericama obožavane Balenciage i njihovog dizajnera Nicholasa Ghesquierea, koji je za krađu optužen u čak 2 navrata, a kopiranje patchwork kreacije dizajnera Kaisika Wonga je skrušeno priznao i javno se ispričao. Na našoj modnoj sceni o kopiranju se govori u backstageu ispod glasa, premali smo, svi se poznaju, profit nije značajan da bi se moglo priuštiti izbacivanje iz ionako malog „kruga". Iako je npr. 2008. godine, revija Matije Vuice podigla dosta obrva, jer je viđeno previše podsjećalo na kreacije Jean Paul Gaultiera i Alexandra McQueena, o tom se nije previše raspredalo u javnosti. Naš suradnik i novinar Jutarnjeg Lista, Grgo Zečić nedavno je reagirao i to javno na izjavu iste dizajnerice, kako je upravo ona osmislila planetarno popularnu bandage haljinu. Nikome nije zabranjeno referirati se na rad određenog dizajnera jer to u konačnici svi rade, ali što kada se dogodi da je komad čisti copy/paste?

 

COPY/PASTE

 

ani.jpg

 

Na mail sam zaprimila fotografije dvije haljine. Na prvi pogled Vam se može učiniti da su to haljine istog dizajnera samo u različitim bojama, međutim haljina koju je za Story party odabrala Renata Sopek je kreacija dizajnerskog studija eNVy Room iz kolekcije Envy 8. za proljeće/ljeto 2008., dok je druga djelo mlade dizajnerice Antonele Gregorović iz Pule. S obzirom da je očito da su haljine nevjerojatno slične s jedinom razlikom u korištenom materijalu i boji, postavlja se pitanje tko je tu koga?

 

 

 

NESPORAZUM?

Kako svaka priča ima dvije strane, zamolili smo sudionike da nam objasne svoja stajališta. Nikica Ivančević iz eNVy Room-a nam je izjavio da je ostao šokiran kada je vidio dotičnu kreaciju Antonele Gregorović, jer se radi o haljini koju je eNVy Room prikazao na svojoj reviji 2008. godine.

Nakon nekoliko pokušaja uspjeli smo dobiti i Antonelu koja je naglasila da se ovdje radi o čistom nesporazumu: „Ta haljina nije u prodaji u mom studiju, nego je napravljena za maturanticu koja je uistinu donijela fotografiju Renate Sopek u dotičnoj haljini Envy Room-a. Djevojka se pojavila na otvaranju mog showrooma u toj haljini i na taj način dospjela u medije. To je sve nesporazum."

Međutim, u tv reportaži s otvaranja showroom-a Antonele Gregorović, kopirana haljina je u prvom planu, a u tekstu sa strane stoji: „U 36 luksuzno opremljenih metara kvadratnih možete pronaći svečane unikatne haljine. Svaki je komad jedinstven te se mogu naručiti samo varijacije na temu. 

Je li onda i sporna haljina Envy Rooma varijacija na temu?

S druge strane Envy Room smatra da za nekoga tko se naziva dizajnerom i predstavlja svoje kreacije na modnim događanjima, ni isprika „nesporazum" nije korektna: „Ako se netko naziva dizajnerom onda se te stvari ne rade. Zamislite da nama netko donese kaput od Ivice Klarića i zamoli nas da ga iskopiramo, i mi to učinimo? Nikada se nismo kompromitirali na taj način jer poštujemo svoje kolege i njihov rad."

Dizajner Robert Sever smatra kako je sve stvar osobnog morala: „U Hrvatskoj se kopiranje ne može zabraniti jer ne postoji zakonski sustav za kažnjavanje istoga, te je ovakav slučaj stvar osobnog morala. Kod nas se moda još uvijek doživljava kao neka usputna stvar, a ne kao posao od kojega mi dizajneri živimo i u konačnici stvaramo vlastiti brand."

 

Otklonjena je svaka sumnja da je upitna haljina kopija, ali nam se nameće drugo pitanje. Ukoliko već ne postoji zakon, postoji li na modnoj sceni barem neki kodeks ponašanja, kojega bi se „kolege" dizajneri trebali pridržavati? Pišite nam na redakcija@fashion.hr

Vaša mišljenja ćemo rado pročitati i objaviti.

Ana Pavić

Objavljeno: 24.11.2009. u 19:32
Tagovi: Envy Room, kopiranje

VIDEO

vrh stranice
p p