Tko će sjesti u najvruću stolicu na svijetu?

Odlazak Carine Roitfeld

 

„Volim kombinaciju muških i ženskih komada. To je jako French, jako seksi. To je moja kultura. Tako sam odgojena"

Tužan dan za sve štovatelje lika i djela Carine Roitfeld. Slavna urednica je objavila kako napušta uredničku poziciju magazina kojega je u posljednjih 10 godina uspjela pozicionirati kao jedno od najrelevantnijih izdanja u svijetu mode.

Besprijekoran odabir suradnika, podržavanje modela na naslovnicama, editorijali koji ulaze u povijest modne fotografije, te nevjerojatna karizma, nose pečat modnog desetljeća Carine Roitfeld. Oprečno diktatorskoj Anni Wintour koju modna klika poštuje ali i mrzi, Carine ima poštovanje i naklonost većine dizajnera. Kažemo većine, jer ne možemo zaboraviti ovogodišnji incident s kućom Balenciaga kada pozivnica za modnu reviju ove kuće nije pristigla na adresu francuskog Voguea. Razlozi sukoba ostali su nerazjašnjeni, a među brojnim medijskim/tračerskim insinuacijama spomenula se čak i krađa posuđenih modela, te kopiranje istih od strane druge modne kuće. Taj incident nije ruinirao ugled Carine Roitfeld uz koju su stali svi njeni suradnici i pokazali kako za njih postoji samo jedna vladarica francuske modne scene.  

„Neki urednici poznaju modnu povijest, znaju razliku između više vrsta kašmira, ja ne. Ja samo imam osjećaj da je nešto fantastično. Možda jednostavno posjedujem talent."

Teško je u jednom tekstu nabrojati razloge radi kojih je odlazak Carine Roitfeld jedan od težih udaraca za modnu industriju. U danima kada na urednička mjesta sjedaju bogate dokone polu-celebs posvuduše kojima se te pozicije nude radi izvjesne propasti tiskanih medija, a koje te iste pozicije prihvaćaju samo kako bi na koktel zabavama mogle izreći rečenicu: „Oh darling I'm an fashion editor", gubitak brilijantog poznavatelja i ljubitelja mode ravan je odumiranju jedne rijetke vrste.

Sjetite se samo kako je Dasha Zhukova masakrirala nekoć kultni POP magazin, da bi konačno digla ruke od cijele stvari i odlepršala u svijet moderne umjetnosti. Genij Carine Roitfeld je vidljiv u pravilnom balansiranju marketinga i umjetničke ekspresije za koju je američki Vogue već odavno zakinut, i to ponajviše radi sterilnih sadržaja i obilja američkih „Wintour" zvijezda na naslovnicama. Carine je na naslovnice vratila modele (stvorila je Laru Stone), te modu u modne editorijale. Čelni čovjek Conde Nast imperija - Jonathan Newhouse danas je šturo izjavio kako je nemoguće riječima izraziti doprinos Carine Roitfeld u svjetskom modnom izdavaštvu, te kako razumije njenu odluku o povlačenju s mjesta glavne urednice iako ga je ista rastužila.

          

„Američki urednici su jako uredni i ispeglani. Kosa je savršena, nokti su im manikirani. Oni prate modu ali ne riskiraju. Odijevaju total Prada look. Ja odijevam japanski dizajn koji miksam s klasicima poput Hermesa i Prade."

     

Ukoliko se želimo voditi tezom „svatko je zamjenjiv" pogled možemo upraviti ka Emmanuelle Alt (urednica mode) i zapitati se: ima li potencijal i volju zauzeti upražnjeno uredničko mjesto?

Emmanuelle je jedna od najboljih svjetskih stilistica i mozak velikog uspona kuće Balmain. Njen angažman u francuskom Vogueu je neosporan, znanje neupitno, a status rock zvijezde koja fura isključivo uske Balmain hlače te frajerski drži noge na stolu čak i za vrijeme intervjua, će ju zasigurno učiniti prvom povoljnom kandidatkinjom u očima moćnog Jonathana Newhousea. Ukoliko do njenog imenovanja dođe, neki suradnici i novinari će se vjerojatno naći na tankom ledu s obzirom da je Emmanuelle na glasu kao strah i trepet redakcije te posjeduje „Wintour" efekt, točnije: sklonite joj se s puta kad prolazi hodnikom.

 

Kako god bilo, u siječnju započinje nova era francuskog Voguea, jer malo je vjerojatno kako će Carine promijeniti mišljenje o odstupanju i uslišiti molbe uplakane joj redakcije. U ovom slučaju sve je nesigurno osim jedne stvari: tko god dođe na njeno mjesto čeka ga vraški težak posao.

 

Ana Pavić

 

Objavljeno: 17.12.2010. u 17:19
-1. Ne postoji Linker skripta za ovu stranicu
vrh stranice
p p