6 mitova o dijeti i mršavljenju

Vrijeme je da ih naučite ignorirati

Popiti čašu mlake vode na tašte, ne jesti ugljikohidrate, jesti meso tjedan dana, pa polako uvoditi ostale namirnice... sve su to načela pojedinih dijeta koje se izmjenjuju svake sezone baš kao i modni trendovi i za svaku netko tvrdi kako funkcionira. Uz dijete dolaze i mitovi, koji ne moraju nužno biti istiniti, a ni zdravi za vas.

1. Ukinite ugljikohidrate

Ovo pravilo javilo se zajedno s Atkinsonovom dijetom. Ovog pravila se teško pridržavati, a i nije pametno obožavati ga poput zlatnog teleta jer prema studijama oni koji jedu umjerenu količinu ugljikohidrata mršave brže. Jedite cjelovite žitarice umjesto tzv. "bijelih" peciva i kruha i izbjegavajte slatkiše pretrpane mastima i rafiniranim šećerom.

2. Izbjegavajte žumanjak

Da žumanjak deblja i podiže kolesterol je stara zabluda. Zapravo je količina kolesterola u žumanjku izrazito mala u usporedbi s onom koju sadrže mesne prerađevine. Pametnije je pojesti cijelo kuhano jaje, nego salamu.

3. Ne jedite van glavnih obroka

Zapravo su studije pokazale kako razlike u gubitku težine između žena koje jedu više i onih koje jedu tri obroka dnevno- nema! Ključ je u tome što jedete. Grickanje povrća i vođa, jogurta i ponekad orašastih plodova vam sigurno ne šteti.

                                

4. Nema hrane oko ponoći

Najnovija istraživanja tvrde kako osim ako niste Gremlin, nema razloga da ne jedete kasno navečer. Zdrava večera oko 22 sata je bolja od nezdrave u 18 sati. Ako vas je strah da ćete se udebljati, pojedite manju porciju, tek toliko da zatomite glad. Teško da ste toliko gladni da ćete se probuditi.

5. Alkohol je nezdrav

U velikim količinama- da! I da, veliki broj alkoholnih pića sadrži kalorija koliko sendvič. Posebno su "opasna" "ženska" pića poput koktela i likera. Zato umjesto likera popijte votku, a umjesto piva vino.

6. Nemojte zgriješiti

Staro je pravilo da ako ne gledate čokoladice- čokolada vam se neće jesti. Međutim svi koji su ikad bili na dijeti znaju kako je zabranjeno voće najslađe! Umjesto da si skroz zabranite ono što volite budite umjereni. Pokušajte izbjeći konzumaciju grešnih užitaka šetnjom, telefonskim pozivom ili igranjem igrice na netu (i nemojte misliti na torticu)... ako vam se i dalje jede- pojedite, ali zadržite mjeru.

B.K.

Objavljeno: 14.10.2010. u 13:41
Tagovi: dijete, zdravlje
vrh stranice
p p