Dijeta bez dijete

Celebovi obožavaju novi način prehrane!

Nova dijeta polako osvaja hollywoodske celebse i za divno čudo zdravija je od onih na koje smo navikli jer ne uključuje izgladnjivanje, manijakalno brojanje kalorija i korištenje preparata za čišćenje. Tzv. „dijeta bez dijete" već je osvojila Sarah Jessicu Parker i Teri Hatcher. Tvorac dijete je newyorška nutricionistica Ether Blum koja smatra da je jedini zdrav način prehrane da date svom tijelu ono što želi i kada želi, ali u pravim količinama i iz pravih izvora.


Smijete jesti sve samo ako je ispravnog porijekla i u malim količinamaOsim što preporuča organsku hranu, Blum također savjetuje konzumaciju čokolade- komadić dnevno doduše (ali i to je nešto). Čokolada sadrži feniletilamin koji potpomaže otpuštanje endorfina i mnogih drugih hormona u mozgu, zbog kojih postajemo sretniji i zadovoljniji. Blum potiče i konzumaciju masnoća koje su bitne za proizvodnju estrogena, progesterona i testosterona, jer loša prehrana uzrokuje hormonski disbalans, a samim time nam slabi raspoloženje. Tvrdi da su jaja izvrsna za naš organizam: „Nemojte se bojati da će vam povisiti kolesterol. Jedite i bjelanjak i žutanjak. Bjelanjak sadrži lecitin i kolin koji smanjuju razinu kolesterola, dok žutanjak sadrži proteine." Riža, grahorice i kukuruz se također preporučuju, kao i sir dok god je organskog podrijetla i dok je riječ o svježim vrstama (feta, posni). Sirevi su bogati mastima i kalcijem koji spriječava osteoporozu. Možete jesti i čokoladnu tortu, čips, avokado i kekse dok god jedete dovoljno voća i povrća.


Možda se pitate što ne smijete jesti? Pa, izbacite sve dijetalne proizvode koje tijelo teže probavlja. Nikada nemojte preskakati obroke, jer to potiče razinu stresa pa tijelo gomila zalihe u obliku sala. Koristite nadomjestke omega 3 kiseline i vlakana. Ukratko, možete jesti što želite, u malim količinama u kombinaciji s mnogo voća i povrća. Esther Blum savjetuje da novu dijetu ne započnete u siječnju, nego u ljetnim mjesecima kada je dan dulji i imate više vremena za tjelovježbu i veći izbor voća i povrća. Pozitivne strane ove dijete jesu što vas ne ograničava u vrsti hrane koju jedete i potiče raznovrsnost prehrane. Loše strane su što ćete vjerojatno potrošiti priličnu količinu novca na dodatke prehrani, kao i to što ova dijeta više služi održavanju težine, nego mršavljenju. U svakom slučaju, Ether savjetuje svakodnevnu tjelovježbu, da bi se održala ili smanjila težina.

 

Borina Kopčić

Objavljeno: 17.08.2009. u 20:41
vrh stranice
p p