Djeca koja mrze svoje tijelo

Svaka druga djevojčica misli da je predebela
Kada ste se vi prvi puta zamislili pred svojom figurom? Vrlo vjerojatno kada ste ušli u pubertet i shvatili da ćete se na malom maturalcu morati skinuti u kupaći kostim ili kada ste shvatili da vas dečki iz razreda čudno gledaju jer se još niste počeli depilirati. I dok se u pubertetu tijelo mijenja i sasvim je normalno da imate neke nedoumice oko toga kako biste trebali izgledati, današnje klinke se brinu o svojoj figuri prije nego što nauče čitati i pisati!Probleme ne stvaraju samo ekstremna mršavost modela, pretilost koja sve više uzima maha, nego i seksualizacija djece. Tanith Carey, autorica britanskog bestsellera Gdje je nestala moja djevojčica? Kako zaštiti svoju kćer od preranog odrastanja je ogorčena na većinu modnih brendova namijenjenih djevojčicama koje nisu niti zašle u pubertet, a već se od njih pokušavaju napraviti modno osviještene seks bombe!

„Posjetite bilo koji online shop namijenjen starijim djevojčicama i shvatit ćete kako ih od najranije mladosti uvjeravaju da moraju biti seksi i modno osviještene. Abercomble & Fitch prodaje tajice pod nazivom "slatka guza" namijenjene desetogodišnjakinjama!" piše Tanith.Autorica ističe najbanalniji čin kupovine pidžame kao krajnji dokaz monstruozne seksualizacije djece: kaže kako je tražila običnu pidžamu s nekim zanimljivim uzorkom za svoju osmogodišnju kći, ali sve što je mogla vidjeti u trgovinama su bili svileni kompleti sa srcima i natpisima poput „Znam da sam slatka!". „Desetogodišnjakinje su same po sebi slatke! Ne trebaju ima takve pidžame ili tajice koje se zovu "slatka guza"!"Djeca, koja svoj odraz u ogledalu prepoznaju tek s dvije godine, već se nekoliko godina kasnije moraju suočiti sa standardima koji su teško ostvarivi i odraslim ženama. Većina žena u reklamama su profesionalni modeli, veličine 34 ili 36, obrađene u photoshopu, a često i s veoma malo odjeće na sebi. Kakvu poruku dobivaju današnje djevojčice? Recimo samo kako je Clio, Tanithina četverogodišnja kći zaključila kako su grudi sigurno jako važne kada se nalaze posvuda!

British Journal of Psychology kaže kako se polovica djevojčica u dobi između tri i šest godina brine zbog debljine, 70% djevojčica želi biti mršavije, a do devete godine polovica će ih već biti na nekoj dijeti. Djevojčice i djevojke u dobi između 11 i 17 godina imaju istu, samo jednu želju- da budu mršave. Većina ih smatra kako mršavost jamči uspjeh dok je debljina pokazatelj kako nisu uspjele u životu.Svejedno veliki dio njih pati od viška kilograma. Začarani krug počinje kod kuće. Okružene su majkama i starijim sestrama koje stalno drže stroge dijete uoči godišnjeg odmora, umjesto da cijele godine jedu zdravo i vježbaju. Tjelovježba se ne povezuje sa zdravljem, nego s vitkošću, pa često prevladava mišljenje kako ona nije važna što dakako potiče nakupljanje kilograma. Hrana je danas ljudima sa Zapada na dohvat ruke, kalorična i masna skriva se u našim pisaćim stolovima, ormarićima, pa čak i u školama (čak i u Hrvatskoj gotovo svaka osnovna škola ima automat s gaziranim pićima i slatkišima).

Gdje nas to sve dovodi? Do toga da djevojčice, bez obzira bile one na putu prema anoreksiji i bulimiji zahvaljujući ekstremnim dijetama ili pretile zbog manjka aktivnosti i previše hrane, nemaju pojma što je zdrava prehrana i zdrav stav prema vlastitom tijelu.Deanne Jade, osnivačica Državnog centra za poremećaje u prehrani u Velikoj Britaniji kaže: „Čak i ako ste uvjereni da pružate dobar primjer svojoj kćeri time što vježbate, morate znati da na dijete svaka riječ utječe nekoliko puta više nego na odraslu osobu. Smisao vođenja zdravog stila života nije u tome da ispunite svoje nerealne standarde, nego u tome da se brinete za sebe i svoje zdravlje."

Čim djevojčica, koja je naučila takve lekcije od svoje majke izađe u vanjski svijet, znat će da se računa i ono što je iznutra, a ne samo vanjski izgled." kaže Tanith u svojoj knjizi koja sadrži i praktične savjete o tome kako djevojčice naučiti pravim vrijednostima i samopoštovanju.

KAKO POTAKNUTI STVARANJE ZDRAVE SLIKE O VLASTITOM TIJELU?
• Kada su u pitanju dijete, najvažnije su one stvari koje ne izgovorimo. Nemojte stalno pričati o hrani, niti je smatrati iznimno važnom. Uvijek u kući imajte zdrave hrane te uvijek jedite isto što i vaša djeca.
• Ne spominjite riječ „dijeta". Raspravljanje o najnovijim metodama mršavljenja dok vas dijete sluša, može potaknuti vašu kći da pomisli kako je na neki način normalno da se žene izgladnjuju.
• Kuhajte sa svojom kćeri i pretvorite obroke u vrijeme za druženje, ne isključivo jedenje.• Upozorite muža ili partnera da ne kritizira tijelo vaše kćeri, jer će djevojčica misliti kako drugi muškarci misle još gore o njenom tijelu.
• Nemojte namirnicama hraniti svoje emocije. Prestanite dramiti zbog jednog kolačića koji ste pojeli.
• Hvalite ono što tijelo vaše kćeri radi, a ne kako izgleda. Pomozite da svoje tijelo vidi kao pozitivan alat za kretanje i uvijek ističite mlade sportašice kao sportski uzor, ne modni ili nešto slično.
• Nemojte biti control freak. Vaša kći bi mogla jesti hranu u tajnosti.
• Objasnite kćeri, u trenutku kada nije opterećena vlastitim izgledom, da velik dio privlačnosti dolazi iznutra.• Pružite svojoj djeci medijsko obrazovanje. Objasnite im što je photoshop i kako ti modeli zapravo izgledaju.
• Ako vaša kći stalno kritizira vlastito tijelo, pokušajte joj objasniti kako nitko nije savršen i služite se primjerima.
• Slušajte svoju kći i ne zatvarajte oči pred problemima vezanim uz prehranu bez obzira radilo se o drastičnom mršavljenju ili debljanju.

KAKO SPIRIJEČITI DA VAŠA KĆI POSTANE OVISNICA O SHOPPINGU?
• Budite dobar uzor. Djeca svoje potrošačke navike preuzimaju od roditelja. Kontrolirajte svoju želju za kupovinom i ne kupujte kako bi se osjećali dobro.
• Objasnite djeci da je cilj reklame da proda proizvod, a ne da njih učini cool među prijateljima.• Naučite svoju djecu da su brendovi nevažni te da je razlika često samo u cijeni.
• Nemojte da shopping postane jedina obiteljska aktivnost. Pronađite neke druge zanimacije koje vas mogu potaknuti na razgovor i druženje.
• Objasnite djeci da novac ne pada s neba te da se za svaku stvar koju posjedujete morate raditi.
• Natjerajte dijete da samo zaradi džeparac. Ako im svaki dan dajete darove i novac bez razloga, uzet će to zdravo za gotovo. Neka shvate da je novac privilegija, a ne pravo.

prema Daily Mailu

foto: Fashiongonerouge

 

Objavljeno: 27.04.2011. u 15:00

VIDEO

vrh stranice
p p