Gdje su nestale prave crte lica?

Dismorfija osvaja Hollywood

Nije tajna da je danas u većini zapadnih zemalja otići na injekciju botoxa jednako odlasku na manikuru. Pogotovo ako ste celebrity. Međutim, svijet je ostao u šoku nakon što su procurile fotografije Cameron Diaz podbuhla lica uzrokovanog face fillerima. Ušla je u klub tzv. jastučarki, odnosno žena koje izgledaju kao da im se lice sastoji od niza jastučića. Sve zahvaljujući botoxu.

U tu neslavnu ekipu spadaju i Sharon Osbourne, Madonna, Nicole Kidman, Kylie Minogue... popis je beskonačan. Nevjerojatno je da osoba nakon određenih godina nema niti jednu boru na licu. Zdrava prehrana i vježbanje? Koliko god one to tvrdile svima je jasno da ovako natečena lica nemaju veze ni s prvim ni s drugim.

          

Zašto im nitko ne kaže da su otišle predaleko. Okružene cijelim timom stručnjaka za modu i ljepotu netko bi im morao reći da to što rade, rade pogrešno. Osim toga, valjda te žene imaju partnere i članove obitelji koji im žele dobro.

          
Problem kod većine plastičnih operacija i korištenja fillera je što kada popravite jedan dio lica, drugi se automatski čini lošijim. Ispunite obraze, pa morate i čelo. I tako unedogled. Možda one svoje lice vide kao ružno. Riječ je o poremećaju koji se naziva dismorfija. Psihoterapeutkinja Diana Parkinson kaže kako osoba oboljela od njega jednostavno misli da je ružna, vidi i najmanju boru i najmanji ožiljak te ih nerijetko umišlja.

                                   

"U Hollywoodu su okružene ljudima koji izgledaju isto tako i nije im jasno da to nije izgled normalne osobe." pojašnjava ona. "Imate li normalno lice, a osobe oko vas su deformirane, pomislit ćete kako vaš izgled nije prirodan i poželjan." ističe i dodaje kako su pune usne, širom otvorene oči i okrugli obrazi znakovi plodnosti, a žene u četrdesetima gube na fertilitetu i žele održati dojam das u još uvijek poželjne partnerice.

                          
Cher, poznata po tome što izgleda kao da nije pripadnica ljudske vrste na stvari gleda drugačije, "U showbizzu ne možeš biti uspješan ako nisi mlad. Nitko ne želi stare žene stoga smo pod pritiskom. Možete biti djevojka ili baka - nema ničeg između za nas."

Razumljivo je da žene koje su pod povećalom javnosti osjećaju veći pritisak, a veliki problem su i  kirurzi koji se ne usude odbiti bogate i poznate klijente i reći im "ne". Možda bi trebali naučiti kako reći tu magičnu riječ.

Borina Kopčić

foto: Daily Mail

Objavljeno: 12.10.2010. u 09:11
vrh stranice
p p