Ispravi se!

Držite se pogrbljeno? Imamo rješenje!

Svaka žena je još u mladosti bila bombardirana dvjema rečenicama. Prva je „Moraš nositi potkošulju!", a druga je „Ispravi se!". I dok većin njih bubrege počne pokrivati s godinama, pogrbljeno držanje problem je velikog broja žena.

Osim što uzrokuje bolove u križima, napetost u ramenima i oštećenja tkiva, ono dodaje i nekoliko kilograma viška tj. čini nas debljima nego što jesmo. Vrijeme je da to ispravite!

Tehnika Alexander

Izmišljena još u 19. stoljeću u osnovi uči da moramo postati svjesni svoga tijela. Često je koriste glumci dok se pripremaju za ulogu, a rješava i čestu posljedicu pogrbljenosti, a to je da neki mišići ne rade ni malo dok su drugi preopterećeni. Najveća mana ove tehnike poboljšanja držanja je da trebate u najmanju ruku stručnu literaturu, a i instruktor bi vam dobro došao.

Dizanje utega

Zvuči čudno, ali vježbanje mišića gornjeg dijela tijela automatski poboljšava držanje. Nemojte pretjerivati i zapamtite da je učinkovitije napraviti više serija s manjim utezima nego dizati 100 kg „na benchu".

Pilates

Sve pilates vježbe koje se odnose na leđa mogu vam itekako pomoći da ispravite držanje. Pilates ne samo da će pomoći kralježnici, nego i ostalim dijelovima tijela koji su pogođeni i pate zbog vaše pogrbljenosti.

Posebne tenisice

Znate kako se, dok nosite visoke pete, držite uspravno radi održavanja ravnoteže. Sličan efekt imaju i cipele sa zaobljenim đonom. Doduše, nisu seksi kao štikle, ali radi zdravlja bi mogli povremeno zažmiriti na jedno oko.

Masaža

Ako se osjećate da nosite deset kilograma na leđima i stalno ste umorni, otiđite na masažu. Taj mali luksuz će vratiti mišiće u normalno stanje i doslovce maknuti teret s ramena.

Teniska loptica

Ako ste cijelog dana nagnuti prema monitoru, osjećate bol u leđima i teško vam se ispraviti nabavite tenisku lopticu. Položite je između stolice i leđa i držite je na jednom mjestu. Liječnici kažu kako je to jednostavan, jeftin i učinkovit način popravljanja držanja.

Borina Kopčić

Objavljeno: 05.02.2011. u 20:56
Tagovi: zdravlje

VIDEO

vrh stranice
p p