Jesu li žene rođene da budu mrzovoljne?

Neobični rezultati jednog istraživanja

Mnogi će sada u šali reći kako su žene ionako tri tjedna u mjesecu u PMS-u, a preostali tjedan su loše volje zbog same menstruacije, ali švedski istraživači su otkrili kako žene imaju veće šanse da obole od anksioznosti, depresije i sličnih poremećaja negoli muškarci. Takvim bolestima može doprinijeti čak i dijeta s visokim udjelom proteina kakvima se žene često izlažu.

Čak jedna od četiri žene će se obratiti liječniku zbog depresije i čestih promjena raspoloženja, dok će isto učiniti samo jedan od deset muškaraca. Ipak, ove brojke treba uzeti rezervom pošto je poznato da žene traže liječničku pomoć već pri pojavi prvih simptoma, dok muškarci odgađaju posjet liječniku.

Spomenuto švedsko istraživanje kaže kako postoje dvije ključne razliku u proizvodnji serotonina kod muškarac i žena. Serotonin inače umanjuje apetit, potiče dobro raspoloženje i odgovoran je za dobar san, a ženama zadaje probleme jer prema istraživanju imaju više receptora ta taj hormon nego muškarci.

Laički rečeno, žene imaju više serotoninskih receptora od muškaraca, ali u većini slučajeva proizvode jednako ili čak manje serotonina od muškaraca što njihove receptore  ostavlja „gladnima".


Ove zaključke potvrđuju i istraživanja sa Sveučilišta u Montrealu prema kojima muškarci mogu proizvesti i preko 50 posto više serotonina nego žene. Smatra se kako su razlog tome razlike između ženskih i muških spolnih hormona. Estrogen stimulira receptore u mozgu i raste potražnja za serotoninom kojeg tijelo ne može prizvesti u dovoljnim količinama. Isto tako, pošto je ženski hormonalni ciklus promjenljiviji nego muški, češće dolazi do manjka serotonina u tijelu, ali i do kumulativnog učinka manjka serotonina koji u kombinaciji sa svakodnevnim stresom i osjetljivim stanjima poput trudnoće i menopauze može biti koban.

Osjećate li da imate neke simptome koji bi odgovarali anksioznosti ili depresiji, prije nego uzmete antidepresive konzultirajte liječnika. Ponekad je dovoljno samo malo promijeniti stil života: redovito vježbanje i zdrava prehrana u kojoj su zastupljene sve skupine namirnica ponekad su dovoljni za veliku promjenu.

prema Daily Mail

Objavljeno: 15.06.2011. u 13:27
Tagovi: zdravlje

VIDEO

vrh stranice
p p