„Mama, želim biti mršava!“

Zašto je 50% djevojčica uvjereno da je debelo?

Odrastanje je definitivno težak i mukotrpan proces. Prije nego se uspijete okrenuti oko svoje osi nađete se u svijetu menstruacije, grudi, ake upa i- mršavljenja! Moju generaciju je problem vitkosti obično mučio tek u pubertetu, ali jedno istraživanje u Britaniji pokallo je kako je polovica tamošnjih djevojčica u dobi između tri i šest godina- nezadovoljno svojim tijelom i misli da je predebelo!

Je li kriva modna industrija? Psiholozi koji su radili na studiji kažu kako nije nevina, ali ima suučesnika u zločinu- televiziju! Navodno je mršavost voditeljica na britanskim televizijama tolika da djecu dovodi u stanje očaja.

Djevojčice koje u toj dobi obično imaju ono što se naziva „baby fat" tj. jednostavno oble ruke i noge, te pune obraze svaki dan gledaju primjerice Alexu Chung kojoj ključne kosti strše iz haljine i misle kako je problem u njima.

             

                    Cheryl Cole (Britain's got talent) i Alexa Chung (MTV)

Britanski liječnik Aric Sigman za Daily Mail je napravio detaljnu analizu stanja u Britaniji i istaknuo kako je zadnjih godina broj anoreksičnih djevojčica porastao za 80%. Ističe kako to nije problem Zapada, nego da na isti problem nailaze roditelji u Sjevernoj Koreji, Butanu, Zapadnoj Papui, Burmi i Burkini Faso.

Zapanjuju podaci njegova istraživanja kako se pri pogledu na takve žene, mozak prosječne žene mijenja, tj. funkcionira na drugačiji način nego kada žena pogleda djevojku sličnu sebi. Pokazivanje slika savršenih muškaraca nije imalo utjecaja na „obične" muškarce.

Na drugoj strani svijeta, u Hirošimi, znanstvenici su otkrili kako žene kada ugledaju svoju jako uvećanu fotografiju počinju osjećati anksioznost. Na muškarcima nije primijećena razlika.

                                         

Djevojčice koje mnogo vremena gledaju televiziju sklonije su dijetama, od onih koje gotovo uopće ne gledaju TV. Broj djevojčica koje su na dijeti ili koje povraćaju porastao je na svaku drugu od tri (među onima koje gledaju TV u većoj mjeri).

Za sve je naravno kriv pračovjek u nama- više za parenje nisu potrebni lovačka vještina i široki bokovi. Danas svi imaju potomstvo bez obzira na fizički izgled, međutim žene na televiziji su izložene pogledima, kako muškim, tako i ženskim. Muškarci ih žele, žene žele biti poput njih. Žene koje se pojavljuju u medijima nisu reprezentativne, ali su nametnute.

I dok BBC donosi odredbe kako mora zaposliti više žena srednje dobi jer daju vijestima kredibilitet, komercijalne televizije i dalje zapošljavaju djevojke u oskudnim haljinama koje bi prije pripadale u striptiz bar, nego u prime time.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj? Ne zna se, jer kao i u svemu drugome i u ovakvim istraživanjima, ali i trendovima (nadamo se) kaskamo.

 

Borina Kopčić

 

Objavljeno: 19.10.2010. u 11:12
Tagovi: dijete, zdravlje

VIDEO

vrh stranice
p p